Alman sermayesiyle devrim düşmanlığı

Almanya’nın finansman sağladığı ENKS’nin radyosu karşı devrimin sesi olmaya devam ediyor.

ENKS'nin dış ilişkilerinde sorumlu olarak yer alarak, Ankara ve Hewlêr ile Batı başkentleri arasında mekik dokuyup Rojava Devrimi'ne düşmanlık yapan Siyabend Haco'nun sahibi olduğu Qomişlo'daki Hevi Radyosu, karşı devrimin sesi olmaya devam ediyor.

ENKS Dış İlişkiler Sorumlusu Siyabend Haco'nin yayın organı Radyo Hevi, Qamişlo'da 2014 yılından beri Rojava'da karşı devrimin seslerinden olmayı sürdürüyor. Radyo Hevi, 'savaşçı' olarak gördüğü DAİŞ çetesi elemanlarına hürmet gösterirken Rojava güçlerini 'şehit' olarak görmüyor; 'PYD güçleri' ve 'PYD Asayişi' diyerek küçümsüyor.

Kürt kamuoyu Siyabend Haco ismini, Türk medyasındaki 'ağlak' açıklamalarıyla biliyor. Zaman zaman yanına eşi ile birlikte ENKS içindeki türdeşi isimleri de alarak Rojava Devrimi'ne karşı 'diplomatik' faaliyetler yürüten Haco, her ABD veya Avrupa temasının ardından Türk ve KDP medyasına "Maalesef YPG'ye destek vermeye devam edecekler, bizi dinlediler ama bir şey değişmeyecek" diyerek yakınıyor. Avrupa Kürt Araştırmaları Merkezi adında Almanya merkezli bir şirketin başında olan eşi Eva Savelsberg ile şimdiye kadar sadece Almanya'dan 1 milyon Euro'nun üzerinden sübvanse edildikleri, Federal Hükümet tarafından teyit edilen Haco, hem AKP hem de KDP tarafından besleniyor. İşte bu meziyetlere sahip Haco'nun Qamişlo merkezinde yayın yapan bir radyosu var: Radyo Hevi. Elbette sahibi resmi olarak kukla bir isim ama uzaktan kumanda Haco'nun elinde.

Rojava Devrimi karşıtlığı için 2014 yılında yayına başlayan Radyo Hevi, Rojava Özerk Yönetimi'ni meşru otorite olarak kabul etmediği için yayın izni alamadı. 2016 yılında Cizîrê Kantonu Özerk Yönetimi, yayın izni almayan basın-yayın kuruluşlarını yasadışı kabul edeceğini bir genelgeyle duyurunca Radyo Hevi de 26 Aralık 2016'da Kanton Özerk Yönetimi'ne başvuruda bulunarak yayın izni aldı.

PARAVAN BİR SAHİP VE YÖNETİM

Radyo Hevi adına başvuran ve izin verilen isim Amr Xelef Murad, halen sorumlusu ve yayın müdürü olarak görünüyor. Tirbespiyê’ye bağlı Maşuk’a köyünde 1977 yılında doğan Amr Xelef Murad, Şam Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Amr Xelef Murad ile birlikte resmi olarak 11 çalışanı var: Husam Ali, Salan Haci Mustafa, İmad Dari, Arin Bekendi, Hayistan Haci Mustafa, Hevi Sofi Musa, Kaçya Osman, Alan Haci Mustafa ve Siwan Xelil ile Seyfeddin Abdulkadir.

EHRAR'IN DA MUHABİRİ

Seyfeddin Abdulkadir, aynı zamanda Casyin ajansına uzun zamandan beridir muhabirlik yapıyor. Ajans Casyin’ın merkezi Antep’te. Casyin, Türk devletinin desteklediği 'Fırat Kalkanı' bünyesine kattığı çetelerden Ehrar Şam’a ait bir ajans.

ARALIKSIZ YAYINA DEVAM

2014 yılından bu yana aralıksız bir şekilde yayın yapan Radyo Hevi’nin yayın çizgisi, Siyabend Haco tarafından belirleniyor. Tüm programlarının temel motivasyonu, Rojava Devrimi karşıtlığı. Yayın dilinde de Qamişlo'da yayın yapmıyormuş gibi DAİŞ çeteşi elemanlarına 'savaşçı' diyor; YPG/YPJ ve diğer bileşenlerini, PYD silahlı grupları, Rojava Asayişi'ni de 'PYD Asayişi' olarak tanımlıyor.

 

İLGİLİ HABER:

https://anfturkce.net/kurdistan/fon-kdp-den-maas-mIt-ten-avantasi-bm-den-90129