BM önünde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başladı-YENİLENDİ

İsviçre’de yaşayan Kürt yurtsever Mehmet Ali Koçak, Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması talebiyle Cenevre Birleşmiş Milletler binası önünde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak amacıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde cezaevleri başta olmak üzere birçok merkezde devam eden açlık grevi eylemlerine bir yenisi eklendi.

İsviçre’nin St. Gallen kentinde yaşayan Kürt yurtseveri Mehmet Ali Koçak, yaptığı basın açıklaması ile Cenevre Birlemiş Milletler (BM) binası önünde Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve açlık grevi direnişlerine destek vermek için süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladığını duyurdu.

BM önünde Öcalan ve açlık grevi eylemcilerinin fotoğrafları eşlinde Öcalan’a özgürlük talep eden ve tecridi protesto eden pankartlar arkasında yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katılarak destek verdi. Açıklama sırasında sık sık “Öcalan’a özgürlük”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atıldı.

ALLAK: HALKIMIZ AYAKTA OLMALI

İlk olarak söz alan NCDK-S Eşbaşkanı Cuma Allak, Öcalan üzerindeki mutlak tecride değinerek, “Leyla Güven başta olmak üzere birçok arkadaşımızın açlık grevi direniş eylemleri kritik aşamada devam ediyor. Bugün tecride sessiz kalan BM önünde yurtsever bir arkadaşımız süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlıyor. Biz buradan bir kez yine diyoruz ki; direnişimiz her alanda devam edecek ve bizler önderliğimiz üzerindeki tecridi kıracağız. Arkadaşımıza başarılar dilerken, İsviçre’deki bütün halkımızı bu süreçte eylemde olmaya ve arkadaşımızı yalnız bırakmamaya çağırıyoruz” dedi.

KOÇAK: HEP BİRLİKTE DİRENECEĞİZ VE TECRİDİ KIRACAĞIZ!

Daha sonra konuşan Mehmet Ali Koçak, bugünden itibaren Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu duyurdu.

Öcalan’ın 20 yıldır tutsak olduğunu hatırlatan Koçak, “Önderliğimize 20 yıldan beridir tecrit içinde tecrit yaşatılıyor. Bu tecridi kırmak amacıyla Leyla Güven arkadaşımız şahsında başlayıp birçok merkezde yürütülen açlık grevleri var. Ben buradan bütün arkadaşlarımın direnişini selamlıyor ve kendimde bu direnişe destek vermek için BM önünde açlık grevine başlıyorum. Hep birlikte direnerek, tek gündemimiz olan tecridi kıracağız ve faşizmi yıkacağız. Bedeli ne olursa olsun mutlaka kazanacağız!” şeklinde konuştu.

‘BM SUÇA ORTAK OLMAMALI’

Uluslararası kurum ve kuruluşların Öcalan üzerindeki tecrit karşısında sessiz kalmasını eleştiren Koçak, “BM önünde yürüteceğim açlık grevi eylemimle her gün BM’ye görev ve sorumluluğunu hatırlatarak, tecride karşı harekete geçmesini talep edeceğim. Tecrit insanlığa karşı suçtur, tecride sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır. BM sessiz kalarak bu suça ortak olmamalı” dedi.

HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI YAPILDI

Koçak’ın ardından eylemin amacına yönelik Fransızca bir açıklama yapan Ramazan Baytar, Öcalan üzerindeki tecride ve bu tecridin kırılması talebiyle Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevlerinin geldiği aşamaya dikkat çekti.

Tecridin sadece Türk devletinin sorumluluğunda olmadığını söyleyen Baytar, BM, CPT ve Avrupa Konseyi gibi kuruluşların sessiz kalarak ve tecrit noktasında üzerlerine düşen görevi yapmayarak, doğrudan bu tecrit suçunun ortağı haline geldiği tepkisinde bulundu. Baytar, bu kurum ve kuruluşların acilen harekete geçmeye çağırdı.

Konuşmaların ardından basın açıklaması hep bir ağızdan atılan “Öcalan’a özgürlük” ve “Leyla Güven onurumuzdur” sloganı eşliğinde sonlandırıldı.

EYLEM BM ÖNÜNDE SÜRECEK

Mehmet Ali Koçak süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini, her gün13.00- 18.00 saatleri arasında BM önünde kurulan çadırda sürdürecek, geriye kalan zamanları ise Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezinde geçirecek.

Mehmet Ali Koçak kimdir?

52 yaşındaki Koçak, aslen Dersimli. Siyasi nedenlerden kaynaklı ülkeyi terk etmek zorunda kalan Koçak, 2006 yılından beridir İsviçre’de yaşıyor. Koçak evli ve 6 çocuk babası.