ABD’li YPG savaşçısı Demhat: Kürtler dünyanın problemini çözüyor

Demhak Newyork, şimdi Reqa cephesinde DAİŞ çetesine karşı savaşan bir YPG’li. 

New York’lu Demhat, uzun yıllar Kürt özgürlük mücadelesini takip ediyor, ilgi duyuyor, Kürt toplumuyla iletişime geçiyor. Ailesini ve çevresindekileri Rojava Devrimi, Kürdistan ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine duyarlı hale getiriyor. Bununla yetinmiyor Demhak, bebeğini büyüttükten sonra Rojava’ya uzanıyor. Demhak Newyork, şimdi Reqa cephesinde DAİŞ çetesine karşı savaşan bir YPG’li. 

YPG’ye katılmadan önce insani yardımlarda bulunan bir vakıfta çalışmalar yürüten 28 yaşındaki Demhak Newyork, geçimini sağlayabilmek için kaynakçılık yapıyor ama başka işlere de koşturuyor. Evli ve 5 yaşına gelmek üzere olan bir kız çocuğu babası olan Demhak, YPG’nin çok sayıda Batılı savaşçılarından. New York’u ve oradaki yaşantısını bırakıp YPG’ye katılmasını ve Reqa cephesine kadar gelmesini sağlayan nedir, sorusuna yabancı değil. Anlattığına göre; yaklaşık 2004’ten bu yana kürt mücadelesine ilgi duyuyor. Bir çalışma arkadaşı her zaman yakasında küçük bir Kürdistan arması taşıyormuş. Kendisine hediye ettiği bu rozeti, Kürtlere duyduğu ilgi ve verdikleri mücadeleye inancından dolayı takıyor. Böylece merak edip soran herkese Kürtleri ve mücadelelerini anlatıyor. 

KOBANÊ DİRENİŞİNDE KARAR VERİYOR

Türk devleti desteğindeki DAİŞ, Kobanê’yi işgay etmek için saldırıya geçtiğinde büyük bir direnişle karşılaştı. YPG ve YPJ’nin imkansızlıklara ve kuşatılmışlığa rağmen gösterdiği direniş, tüm danyanın ilgisi çekiyor. 2014 yılında Kobanê’de yaşananlar Demhak’ı Kürt mücadelesine daha da yakınlaştırıyor ve kendi içinde savaşa katılmayı tartışıyor. Artık Rojava’da savaşmak istediğinden emin oluyor. Hayatını buna göre düzenlemeye başlıyor. 

Geçen yıl  yakın bir arkadaşı Rojava’ya gelince artık yerinde duramıyor. Çocuğunun annesini ve ailesiyle oturup konuşuyor, bilgilendiriyor ve kararının kesin olduğunu söylüyor. 

YPG Enternasyonal ile iletişime geçip New york’u terk ediyor. Bir YPG’li olarak hiçbir savaş cephesinde geri durmuyor. Şimdi Reqa’nın doğu tarafında çatışıyor. Kürtçeyi öğrenmeye çalışıyor ama bunun bile yetmediğini, neredeyse 5 dilin konuşulduğunu ifade ediyor.

DEVRİMDEN BEKLENTİSİ BÜYÜK

Demhak Newyork, ABD’nin dünya siyasetinin, uluslararası ilişkilerin, toplumsal adaletsizliğini ve sınıf çatışmasının farkında. Nerede ve niçin bulunduğunu biliyor, dolayısıyla hem ABD’ye hem de ABD toplumun aeleştirilerini de sakınmıyor. Rojava Devrimi’ni çok önemsiyor, kendisi ve benzer durumdaki arkadaşlarının bu devrimin içinde olmasının olumlu yansımalarından da umutlu.

KÜRTLER, KÜRDİSTAN DIŞINDA SAVAŞIYOR

Reqa’nın özgürleştirilmesinin anlamı sorulduğunda Demhak Newyor, Kürtlerin dünyanın başına gelen bir problemi çözmeye, DAİŞ gibi bir belayı yok etmeye çalıştığını belirterek, şunları söylüyor: "Bakınız burası Reqa cephesi. Biz şimdi Kürdistan’da değiliz fakat Kürtler ne kadar önemli birşey yapıyor? DAİŞ’i sadece Rojava’da, kendi topraklarında değil, tüm coğrafyada silip atmaya çalışıyor, komşularını da koruyup özgürleştiriyor. Tüm halklara demokratikleşmeyi getiriyor. Bu benim için çok anlamlı ve özeldir. Kürtlerin mücadelesi dünya barışı, özgürlükler ve demokrasi için çok önemlidir. Bu anlamlı savaşta bulunmanın sebebi de budur.

YENİDEN YAPILANMANIN ÖNEMİ

Reqa operasyonunda sonra Rojava’dan ayrılmayacağını belirten Demhak Newyork, TEV-DEM bünyesinde eğitimci olarak çalışmak istediğini aktarıyor. YPG’li Newyork, şunların altını özellikle çiziyor: "İnsanları savaş üzerinden motive etmek çok daha kolaydır, çünkü savaş daha dramatiktir ve insanları etkiler. Buna rağmen savaş sürerken de yoğunlaşılması gereken şey yeniden yapılanmadır; okullar, hastaneler, yollar yapılması savaşmak kadar önemlidir. Uygar insanlığın bu konuda Rojava’yı ve Kürtlerin öncülüğündeki demokratik güçleri yalnız bırakmaması lazım."

 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA