ABD Esad’ı uyardı: QSD’ye saldırmak çok kötü bir politika olur

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimi lideri Beşar Esad’a Suriye Demokratik Güçleri’ne (QSD) yönelik saldırı düzenlememesi konusunda uyardı.

ABD Genelkurmay Başkanlığı’ndan général Kenneth McKenzie, rejimin Amerikan veya müttefiki konumundaki güçlere yönelik saldırısının ‘çok kötü bir politika’ olacağını uyarısında bulundu.

Basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında konuşan McKenzie, Beşar Esad’ın Russia Today kanalına yaptığı açıklamalara yönelik beyanlarda bulundu. Esad, “Suriye’de kalan tek sorun Suriye Demokratik Güçleri’dir” demişti.

Esad’ın QSD’ye yönelik güç kullanılabileceği yönündeki tehditlerine karşı uyaran Kenneth McKenzie, “Suriye’deki tüm taraflar, Amerika Birleşik Devletleri güçlerine veya Uluslararası Koalisyon’daki partnerlerimize saldırmanın çok kötü bir politika olacağını anlamalılar” dedi.

ESAD TEHDİT ETMİŞTİ

Russia Today’e konuşan Esad, QSD güçlerinin varlığı için “Bu sorunu çözmek için iki seçeneğimiz var: Öncelikle müzakere yolunu açtık çünkü QSD üyelerinin çoğunluğunu Suriyeliler oluşturuyor. Bu yöntem sonuç vermezse ‘topraklarımızı’ güç kullanarak kurtaracağız. Başka seçeneğimiz yok” diye tehdit etmişti.

Rusya ile birlikte İdlib ve Efrin başta olmak üzere birçok bölgeyi Türkiye ve desteklediği cihatçı gruplara bırakmayı yeğleyen Esad rejimi, son açıklamayla bir kez daha ilk fırsatta Kürtleri hedef alacağını gösterdi.

Rejim güçlerinin DAİŞ’ten ülkenin üçte birine yakın kısmını kurtaran QSD güçlerine yönelik geçtiğimiz yıl saldırıları olmuştu. Geçtiğimiz yıl Tabqa’da QSD güçlerine saldıran bir uçak düşürülmüştü. Bu yıl içinde ise Dera Zor’da yine QSD güçlerine saldırıya teşebbüs eden birlikler hedef alınmış ve onlarcası öldürülmüştü.