ABD’den Esad’a Kürtlere saldırı uyarısı: Hata olur

Suriye rejiminin Kürtlere yönelik söylemlerine karşı açıklama yapan ABD Savunma Bakanı, Kürtlere yönelik olası bir saldırının ‘hata’ olacağı uyarısında bulundu.

Suriye rejimi lideri Beşar Esad’ın DAİŞ çetelerine karşı birçok bölgeyi özgürleştiren Kürt savaşçıları ‘hain’ olarak nitelemesi ve saldırı sinyali vermesine tepkiler devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı James Mattis, Esad rejimini Kürtlere yönelik olası saldırı planlarına karşı uyardı. Mattis, “(Kürtlere saldırı) hata olur” sözleriyle uyarıda bulundu.

OPERASYON SINIRLARINI GEÇMEK HATA OLUR!

Rusya’nın DAİŞ çetelerine karşı Esad rejimine özellikle Suriye’nin (Fırat’ın) batısında destek verdiğini hatırlatan Mattis, ABD’nin ise doğu kesimlerinde destek sunduğunu kaydetti. Mattis, daha önce belirlenen operasyon sınırlarında herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Mattis, “Belirlenen bu sınırı geçmek hata olur” diyerek, rejim güçlerinin Kürtler öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) operasyon düzenlediği alanlara geçmemesini istedi.

‘SURİYE’Yİ BÖLME GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK!’

ABD Savunma Bakanı, bir soru üzerine ülkesinin Suriye’ye yönelik hedefinin ‘bölmek’ olmadığının altını çizdi. Mattis, Suriye’nin paylaşımını öngörüp öngörmediklerine cevaben “hayır” yanıtını verdi.

James Mattis, Suriye’deki yeniden inşa ve mayınsızlaştırma projelerini yerinde inceleyecek ABD’li diplomatların da Suriye’ye gideceği bilgisini verdi. Mattis, diplomatların ABD askerleri tarafından korunacağını söylerken, ülkenin doğusundaki operasyonların devam edeceğini de vurguladı.

Rusya’nın desteklediği Esad rejimi bu yıl içerisinde büyük çoğunluğu çöllerden oluşan 70 bin kilometrekarelik bir alan DAİŞ çetelerinden geri almıştı. QSD güçleri ise, başta Reqa, Heseke ve Dere Zor’un önemli petrol yataklarının da olduğu 15 bin kilometrekarelik bir alanı özgürleştirdi.

Rejimin elindeki alanlar Suriye topraklarının yüzde 55’ine denk gelirken, yüzde 30’luk bir alan ise QSD güçlerince özgürleştirilerek korunuyor.