ABD bombaladı, Rusya ve Suriye kınadı

Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün sınırı yakınında Suriye rejimine ait bir konvoyu bombaladı. Rusya ve Suriye, saldırıyı kınadı.

ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcülerinden Ryan Dillon “Koalisyon, El Tanaf’ta Amerikalı güçler ve ittifak güçleri için tehdit oluşturan rejim yanlısı güçleri vurdu” dedi.

Adını vermeyen bir Amerikalı yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada hedef alınan rejim yanlısı güçlerin muhtemelen Şii milisler olduğunu söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çoğu Suriyeli olmayan sekiz kişinin saldırıda öldüğünü bildirdi.

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD’nin Suriye iç savaşındaki rolünü arttırmaya çalışmadığını, ancak tehdit halinde kendi birliklerini savunacağını söyledi.

ABD ilk olarak Nisan ayının başına Suriye rejimine ait bir hava üssünü El Şayrat’ta bombalamıştı. Trump yönetimi, İdlib bölgesindeki bir kimyasal saldırıyı bu bombardımana gerekçe olarak göstermişti.

Suriye rejimi, bu Cuma günü yaptığı açıklamada koalisyonun saldırısını kınadı.  Sana haber ajansına konuşan bir askeri kaynak, “Sözde koalisyon, dün saat 16,30’da Badia bölgesindeki El Tanaf yolu üzerindeki Suriye Arap ordusuna ait bir noktaya saldırdı” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Guennadi Gatilov da bombardımanın kabul edilemez olduğunu belirtti. Ria Novosti haber ajansına göre Gatilov, Suriye’deki durumu ağırlaştıran tüm askeri eylemlerin siyasi sürece zarar verdiğini belirtti. Gatilov, “Bu kesinlikle kabul edilemez ve Suriye’nin egemenliğine yönelik bir ihlali teşkil ediyor” dedi.