Şehba’ya göç eden Efrînliler umutlu ve kararlı

Türk işgalciliği nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Efrînliler Şehba'da zor şartlarda yaşasalar da "Bu kadar kan döktüğümüz topraklarımız için zorluklara göğüs germeye değer" diyor.

Efrînli Sewriye Nibîş isimli anne ise uluslararası güçlerin Kürtler üzerindeki pazarlığına dikkat çekiyor ve çıkış yolu olarak "Berxwedan jiyane" diyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide türevi çetelerin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları sonrası yüzbinlerce Efrînli Şehba bölgesinde zor şartlar altında direnişlerini sürdürüyor. Türk sömürgeciliğine karşı Şehba bölgesinde çadırlarda, okullarda ve işyerlerinde birkaç aile bir arada yaşayan ve aynı battaniyeyi paylaşan Efrînliler, Çağın Direnişi'ni zafere taşıma sözünü yineliyor.

DÜKKANINI BEŞ AİLE İLE PAYLAŞTI

Efrîn Zarê köyünden 10 gün önce göç etmek zorunda kalan ve Şehba Kantonu'nun Ehres nahiyesinde küçük bir dükkanı beş aileyle paylaşan Ewîş Bekir isimli kadın, çok zor şartlar yaşadıklarını ancak bunun karlığının zafer olacağına inandığını belirtiyor. Ewîş Bekir, gelen yardımların da kendilerine yetmediğini belirterek, "Yardımlar geliyor ama nüfus çok fazla olduğu için yetmiyor. Mesela bize ekmek yardımı yapılıyor ama yetmiyor. Fakat bunların hepsi geçecek. İnşallah çektiğimiz eziyetlerin karşılığı zafer olacak ve şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak" diyor.

TEKERLEKLİ SANDALYE İLE GÖÇ

Şehba bölgesindeki tüm okul ve camiler de Efrînlilerle dolu. Okulların her bir sınıfını birkaç aile paylaşıyor. Ehres'teki bir okulun sınıfını iki aile ile daha paylaşan Mistefa Kurdo da engelli eşini tekerlekli sandalye ile Efrîn'den çıkardığını ve kilometrelerce yürüdüğünü belirtiyor. Mabeta ilçesine bağlı Dimilya köyünden Efrîn'e göç eden ve şimdi de Ehres'te bir sınıfa serdikdikleri bir hasır ve bir battaniye ile direnişlerini sürdüren Mistefa Kurdo, Türk devletinin işgal saldırıları sonrası durumlarının ortada olduğunu ifade ediyor.

KAPANDAN ÇIKIŞIN ANAHTAR SÖZÜ: BERXWEDAN JIYAN E

Kurdo'nun eşi Sewriye Nibîş de Kürtlerin makus talihine sitemde bulunarak şunları dile getiriyor: "Biz Kürtler tarih boyunca devletlerin elinden bunu çektir. Erdoğan'a hiçbir şey söylemiyorum. Sözüm Birleşmiş Milletler'e, Rusya, ABD ve Îran'adır. Sizler Kürtler üzerinde ne hesaplar yapıyorsunuz? Neden bu işgale destek verdiniz? Biz Kürtlerin hiç mi bir dostu yok." Sewriye Nibiş, sözlerinin sonunda ise Çağın Direnişçilerini selamlayarak, Kürtlerin bu kapandaki tek çıkış yolunu ise "Berxwedan jiyan e (Direnmek yaşamaktır)" sözleriyle gösteriyor.

'BU KADAR KAN VERDİKTEN SONRA ASLA...'

Ehres'te bir bahçeye kurduğu çadırında direnişini sürdüren Fîdan Hebîb ise Türk sömürgeciliğinin saldırıları sonrası Şêrawa ilçesine bağlı Basûtê köyünden göç etmiş. Topraklarını asla bırakmayacaklarını vurgulayan Fîdan Hebib, "Bizler bu kadar kan verdikten sonra asla toprağımızı Türk devletine bırakmayız. Zorluklar yaşıyoruz ama toprağımız için göğüs germeye değerdir. Üzerimize kirli siyasetler yapılıyor ama zafer kesinlikle bizim olacaktır" diyor.