‘Şehba Türk saldırılarına boyun eğmeyecek’

Şehba Yürütme Meclisi Eş Başkanı Xidro, "Türklerin işgali ve saldırılarından dolayı da çok sorunlar yaşıyoruz. Ama buna rağmen Şehba’da kanton ilan edildi.  Geri çekilmeye de niyetimiz yok. Hedefimiz; tüm Şehba’yı işgalden kurtarmaktır" dedi.

Türk devleti ve çetelerinin günlük olarak sivil-asker ayrımı yapmadan top atışı yapmasına rağmen, Şehba’da şu an, kanton kurmanın ve sistemi seçimlerle adım adım oluşturacak olmanın heyecanı ve yoğunluğu hakim.

Şehba Kantonu Yürütme Meclisi Eş Başkanı Cihan Xidro, Şehba’nın kanton ilan edilmesinin önemini ve seçimlere nasıl hazırlandıklarını ajansımıza değerlendirdi.

‘FEDERASYON KARARINI ŞEHBA HALKI VERDİ’

Xidro, “Şehba’nın bir bölümü olan kurtarılmış alanlar 1,5 sene önce özgürleştirildi. Şu anda Şehba Devrimci Güçleri tarafından korunuyor. Tabii kurtarılan kısım Şehba’nın bir bölümüdür. Şu anda büyük bir bölümü Türk devletinin işgali altında. Ondan önce de 2013’ten beri DAİŞ işgali altındaydı" dedi.

Xidro, şunları ifade etti:

"27-28 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu 3. Kurucu Meclis toplantısına Şehba’nın Arap, Kürt, Türkmen temsilcileri de katıldı. O toplantıda alınan kararlar vardı. Bu toplantıda Şehba üzerine de alınan kararlar vardı. Ama bu kararlar esasta buradan halktan çıktı. Çünkü 3 senedir kendi kendini yöneten kantonlar vardı. Şehba halkı da bundan etkilendi ve bunu istedi. ‘Biz kendi kendimizi yönetiriz’ dediler. Dış güçlerin işgalini ve yönetimini istemediler. Suriye Devrimi’nin başladığı tarihten bu yana geçen 6-7 yıllık süreçte DAİŞ’ten, Türklerden, kendi kendini muhalif ilan eden ÖSO’dan olsun çok eziyet çektik. Şimdi biz hakkımızı istiyoruz. Biz de kendi yönetimimizi ve kurumlarımızı oluşturarak kendi kendimizi yönetebiliriz.”

‘KANTON İLANI, TOPRAKLARIMIZI BIRAKMAYACAĞIMIZIN GÖSTERGESİDİR’

Xidro, 7 Ağustos 2017’de Şehba Yürütme Meclisi olarak Şehba kantonunu kurduklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Çünkü Şehba Meclisi genel Şehba yönetimidir. Zaten 15 Ağustos’ta kantonumuzun kuruluşunu kutlamak için bir şenlik gerçekleştirdik. Kurumlar, kadın kurumları, askeri güçler; Türkmen, Arap, Kürt olsun genel halkın katılımıyla büyük bir şenlik düzenledik.

Şehba’nın özgürleştirilmiş köylerinde çok zorluklar yaşadık. Günlük olarak özgürleştirilmiş bölgelerdeki köylere toplar düşüyor, sivilleri hedef alıyor. Topların en fazla düştüğü bölge Tıl Rıfat mıntıkası olmuş. O da büyük bir mıntıka. Şêx İsa, Hırbil, Keferantuan, gibi Til Rifat, Nerabiye etrafındaki köyler günlük olarak topların altındalar. Elimizdeki imkanlar da çok zayıf. Türklerin işgali ve saldırılarından dolayı da çok sorunlar yaşıyoruz. Alanlarımıza çok fazla top düşüyor. Ama buna rağmen Şehba’da kanton ilan edildi. Bu da buradaki halkın ve askeri güçlerin yerlerinde olduğunun göstergesidir. Geri çekilmeye de niyetimiz yok. Hedefimiz; tüm Şehba’yı işgalden kurtarmaktır. Şimdi kadın kurumlarımız genel kurumlarımız kuruldu. Komünler üzerine çalışıyoruz.

‘SİSTEMİMİZ ALTTAN ÜSTE DOĞRU ÖRGÜTLENİYOR’

Şehba Kantonu Til Rifat bölgesi, Keferneya, Ahraz ve Fafin ilçelerinden oluşuyor. Örneğin Fafin ilçesine 30-35 köy bağlanıyor. Bu sistemi şöyle oluşturduk. Her köyde en az birer komün olacak. Eğer köy büyükse daha fazla da komün olacak. Komünlerimiz daha önce de vardı. Fakat şimdi yeniden gözden geçiriyoruz. Bizim için komün esastır. Direkt toplumun örgütlenmesidir.

22 Eylül’de komünlerin eş başkanları seçilecek. Ardından yeniden halkımızla toplantılar geliştireceğiz. 11. ayın 3’ünde de Genel Kanton Meclisi ve ilçe meclisleri seçilecek. Sistemimize göre hemen her ilçe meclisine 30 köy civarında köy bağlanıyor. Her köyün komünün temsilcileri yani eş başkanları ilçe meclisinde yerini alacak. Yine ilçe meclislerinin temsilcileri de kanton meclisinde yerini alacak. Sistemimiz alttan üste doğru böyle örgütlenecek. Yine komiteler yeniden şekillenecek. Eğitim, sağlık, kadın, eğitim, dış ilişkiler-iç ilişkiler, eğitim vb. komitelerimizi yeniden şekillendirerek sistemimizi yeniden kuracağız.

Seçimler için bir seçim komitesi seçildi. 22 Eylül günü tüm komünlerimizin seçimleri yapılacak. Sandıklar kurulacak; her komünde, her ilçe meclisinde sandıklar olacak. Şu anda işimiz bu sistemi halka anlatmaktır. Ev ev dolaşıp bu sistemi anlatıyoruz. Anlamak halkın hakkıdır. Sistem anlaşılacak ki komünlere ve meclislere girilsin ve hizmet edilsin.

19 Ocak 2018’de bölge ve Kuzey Suriye Demokratik Halk Kongresi seçimleri yapılacak. Biz Şehba olarak da Efrîn bölgesine ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Meclisine de bağlıyız. Kürt, Arap, Türkmen vb. Şehba temsilcileri Kuzey Suriye Halk Kongresi’nde de yerini alacak ve bu sisteme göre çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

‘EŞİTLİĞE VE ÖZGÜRLÜĞE DAYANDIĞI İÇİN HALKIMIZ FEDERASYONU BENİMSEDİ’

Seçime hazırlandıklarını ve sistemi halka anlatmak için yoğun bir çalışma ve toplantı sürecinde olduklarını ifade eden Şehba Kantonu Yürütme Meclisi Eş Başkanı Cihan Xidro, son olarak şunları kaydetti:

“Sistemimizi halkımıza anlatmak için toplantılarımızı çoğalttık. Çünkü bu sistem halkımız için çok yeni bir sistem. Dediğim gibi 7 senedir Şehba’ya girmeyen çete kalmadı. Ehrar u Şam olsun, DAİŞ olsun, El Nusra olsun, muhalifler olsun, buradaki halka çok eziyet çektirdiler. Bu nedenle Şehba halkı demokratik federasyon sistemine dört elle sarıldı. Bunun en iyi sistem olduğunu gördü. Çünkü bu sistem Kürt, Arap, Türkmen, kadın, gençlik olsun, herkesin hakkını veriyor. İlk önce de kadının hakkını veriyor. Gerçekten Şehba’da en büyük zorluğu kadın gördü. DAİŞ geldi, kadına insanlık dışı kurallarını farz etti. Yine erkeklere de öyle. Bizim sistemimizde kadın-erkek eşittir. Hatta komünden tut en üste kadar eş başkanlık sistemi oturmuş. Kadın ve erkek eşittir, ikisi de hakkını alıyor."