‘Şehba Türk işgalini değil federasyonu benimsiyor’

İsmail Musa 1,5 yıldır Türk devleti ve çetelerinin her türlü saldırısına karşın Şehba halkının yaşamını sürdürdüğünü ve demokratik federasyonu benimsediğini belirterek “Engeller var ama irademiz bu engelleri aşacak güçte” dedi.

2011 yılından beri yaşanan iç savaşla birlikte Suriye’nin kaosu en fazla yaşayan alanlarından biri olan Şehba; El Nusra, DAIS işgalinden sonra bir yıldır Türk devleti işgali ve saldırılarına rağmen iradesini başından bu yana demokratik federal sistemden yana belirledi.

27-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu 3. Toplantısında, İdari Bölgeler Yasası ve Seçim Kanunu kabul edildi. İdari Bölgeler Yasası kapsamında Şehba da Efrîn bölgesine bağlı bir kanton olarak belirlenmişti. Birkaç gün önce Şehba Yürütme Meclisi yaptığı toplantı sonucu Şehba’nın resmi olarak kanton olduğunu ilan etti.

Şehba Yürütme Meclisi Eş Başkanı ve federal sistem temsilcilerinden biri olan İsmail Musa Türk, devletinin tüm saldırılarına karşın Şehba halkı tarafından federal sistemin nasıl benimsendiğini, Şehba için demokratik federal sistem ve kanton olmanın önemini değerlendirdi.

‘ŞEHBA HALKI FEDERASYONU ÇOK ÇABUK BENİMSEDİ’

İsmail Musa, Federasyon sisteminin doğal ve halkın kendi kendini yönetmesine dayalı bir sistem olduğu için Şehba halkı tarafından hızla benimsendiğini ifade ederek “Şehba geniş bir alandır. 1,5 sene oldu bu noktada hiç zorluk çıkaran yok. Meclisimizi de halk seçti. Bu doğrultuda meclisimiz de işini yapıyor. Şehba’nın güzelliği de Kürdü, Arabı ve Türkmenleri’nin olmasıdır. Bir de misafirperver bir halktır. Bu halk 6 sene içinde çok zorluklar çekti. Biliyorsunuz bu bölge çeşitli çete guruplarının işgali altındaydı. Yine Türk devleti bunları destekliyordu. DAIS olsun, El Nusra, Ehrar u Şam vb. guruplar olsun Şehba halkına çok eziyet çektirdi. Bu nedenle kadın olsun, erkek olsun halk federasyon sistemini kabul ediyor” dedi.

‘ŞEHBA’NIN KANTON İLAN EDİLMESİ BÜYÜK BİR ADIMDIR’

Şehba’nın kanton olmasının meclis yöneticileri ve Şehba halkı için büyük bir adım olduğunu söyleyen İsmail Musa sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızı bu noktada kutluyoruz. Biz de bu sistemin içinde yer aldık, çünkü Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Suriye krizinin çözülmesi için temel bir adımdı. Şehba’nın kanton ilan edilmesiyle birlikte yükümüz daha fazla ağırlaşıyor ama biz de, arkadaşlarımız da o inançtayız ki Suriye için tek çözüm federasyondur ve başka bir çözüm yoktur. Suriye’de demokrasiyi geliştirmek için en önemli proje budur. Rejimin de, kendilerine muhalif diyenlerin de herhangi bir demokratik projeleri yoktur. O’nun için biz de halk da bu projenin doğru olduğu kanaatindeyiz.”

‘ŞEHBA’NIN İRADESİ TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINDAN GÜÇLÜDÜR’

İsmail Musa, Şehba’da federasyon sistemin boşa çıkarılması için başta Türkiye’nin birçok saldırısı olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen 1,5 yıldır kendi sistemlerini sürdürdüklerini ve federasyonun kabul edildiğini dile getirdi. İsmail Musa bu konuda şunları belirtti: “1,5 senedir Türk devleti olsun, onunla beraber çeşitli çeteler halkımıza saldırıyorlar. Ama buna rağmen halk yaşamına devam ediyor ve federal sistemi kabul ediyor. Türkiye istihbaratı Şehba üzerine çok özel savaş yürüttü. İslam adına çeşitli gurupları silahlandırdı. Halkın birbirine girmesini istedi. Bunun için fitne ve dedikodu geliştirmek istedi. Çünkü Şehba’da Araplar, Kürtler ve Türkmenler var. Ama halkımız Türkiye istihbaratının bu tuzağına düşmedi. Yani örnek vereyim herkes federasyon bölgelerine akıyor. Ama Türk devleti ve Fırat Kalkanı çetelerinin yanındaki köyler boştur. Peki niye halk bu alanlara geliyor. Demek ki bu alanlarda demokrasi var, insana saygı var, kadın özgürlüğü var, gençlerin yeri var. Her şeyiyle başka bir sistemdir. Bunun içinde herkes bu sistemi kabul ediyor.

Bu 1,5 sene içinde birçok engelleri aştık. Bundan sonrasında örgütlenmeler geliyor. Komünlerin seçimleri yapılacak. 16 yaşından büyük herkesin seçimde oy kullanabilecek. Yine 18 yaşına girmiş herkes kendini bir komün yöneticiliğine aday göstermeye hakkı var. Federasyon sistemi zaten komünlerden başlayarak yukarı doğru çıkıyor. Engeller vardır ama irademiz güçlüdür.”

‘İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERDEKİ HALKIMIZ DA FEDERASYONU İSTİYOR’

Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde yaşayan insanlarla da ilişkilerinin olduğunu ve buradaki Şehbalıların da federasyon sistemini benimsediğini kaydeden İsmail Musa, “Herkes federasyon sistemini kabul ediyor ve yerini almaya da hazırdır. İnanıyoruz ki ilerde onlarda bu sistem içinde yerlerini alacaklar. Orada yaşam zordur. Kendileri sanki bir hapiste olduklarını söylüyorlar. ‘Bizim için Türkiye işgalci bir güçtür. Bizi bıraksın, biz kendimizi yönetiriz’ diyorlar. Türk işgali altındaki bölgelerde çetelik sistemi var. Türkiye sistemini kabul edenlere para dolar veriyor, biraz destek veriyor. Demokratik bir sistem yok. Türk devleti Suriye’ye demokrasi getirecek bir güç değildir. Bir işgal gücüdür bu halka ne verecek” diye konuştu.

‘TÜRK DEVLETİ İŞGALİNİ ÇOK FAZLA SÜRDÜREMEYECEK’

İsmail Musa son olarak Türk devletinin Şehba’da işgalini uzun süre sürdüremeyeceğine dikkat çekerek “Zaten özelde son bir yıl olmak üzere 6 yıl içinde Türkiye bir iflas durumuna geldi. Dış siyasette sorunlu. Bir de Türkiye’nin iç sorunları var. Türkiye bu sorunları aşmak için Minbiç’e, Cerablus’a, Bab’a girdi. Dünyada da Erdoğan’ın siyaseti açıktır, biliniyor. DAIS’i Kuzey Suriye’de destekliyor ama basında da ‘ben bilmem neyim’ diyor. Suriye halkı da bu gerçeği biliyor. Türk devletinin Suriye halkına yaptığı bu eziyet son dakikaları yaşıyor. Erdoğan bu şekilde daha fazla siyaset yapamaz. Bu nedenle Türkiye’de Kürt halkına ve demokrasi güçlerine, basına ve gazetecilere çok baskı ve tutuklama var. Bu da dünyada bilinen bir gerçekliktir. Cerablus, Bab, Mare, Ezaz’da da bu işgalini sürdüremez, geçicidir. Biz bu inançtayız ki halkımızda bu gerçeği biliyor” dedi.