Şehba'da ufuktaki tehlike: Su sorunu

Türk işgal saldırıları sonrası yüz binlerce Efrînli'nin göç ettiği Şehba bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte su sorunu yaşanıyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının işgal saldırıları sonrası Şehba bölgesine göç eden Efrîn halkı, direnişin ikinci aşamasında mücadelelerini sürdürüyor. Efrîn'i kıblegahları yapan halk, her türlü zorluğa göğüs germeye devam ediyor. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte Efrîn halkının karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi olarak su sorunu daha çok belirgin olmaya başladı.

Su ihtiyacının büyük bölümünü kuyulardan karşılayan Şehba'da yaşanan büyük göç sonrası su kuyuları halkın su ihtiyacını gidermekte yetersiz kalıyor. Hem su kuyusu hem de suyun çıkarılması ve dağıtımı için gerekli techizatların tedarikinde yaşanan sorunlara rağmen Şehba'daki kurumlar, Efrîn kurumlarıyla el ele vererek, halkın su ihtiyacını gideriyor.

Fafînê Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Zehra Hec Mûsa, ellerindeki imkanların halkın su ihtiyacını gidermeye yetmediğini belirterek, "Şehba bölgesinde daha önce elimizdeki imkanlar yine kısıtlıydı ama halkın sayısı azdı. Elimizdeki imkanlarla halka hizmet vermeye çalışıyorduk. Ama özellikle Efrîn halkımızın gelmesiyle birlikte yükümüz daha da arttı. Elimizdeki imkanlar hizmete yetmiyor" diye konuştu.

Kuyu sularının hiçbir tahlilinin yapılmadığını ve bunun ciddi tehlikeler barındırdığını belirten Zehra Hec Mûsa, "Belediyenin temel hizmetlerinden biri de halkın su ihtiyacını karşılamasıdır. Burada su ihtiyacının büyük bölümü kuyulardan karşılanıyor. Fakat jeneratör, su pompası ve kuyularımız ihtiyacın çok çok altında. Bu konuda desteğe ihtiyacımız var" dedi.

İşgal öncesi Efrîn Belediyesi'nde çalışan ve şimdi de Şehba bölgesinde halkın su ihtiyacını gidermeye çalışan Sîdo Sîdo da, "Efrîn'de de belediyede çalışıyordum, buraya göç ettikten sonra da belediye çalışmalarında yer alıyorum. Su, temizlik ve birçok hizmeti vermeye başladık. Şu anda su ihtiyacının giderilmesi bizim önceliğimiz. Bütün sorunların üstesinden geleceğiz ve Efrînimize döneceğiz. Çünkü biz bu toprakların sahibiyiz" diyor.

"Göçler olur, savaşlar olur ama bizim için önemli olan direniştir" sözleriyle Efrîn halkına seslenen Sîdo Sîdo, şunları dile getiriyor: "Göç etmiş olmayı çok büyük bir sorun olarak görmüyoruz, bizim için önemli olan direniştir. Halkımıza hizmetimiz devam edecek. Halkımızın ne ihtiyacı varsa biz bunları gidereceğiz. Bu direnişi hep birlikte vereceğiz."