Şehba'da seçim coşkusu

Şehba'da komünlerin eş başkanlık seçimleri coşkuyla devam ediyor. Halk, "Komünlerimiz çalışacak; ekmek, su, vb. hizmetler daha güçlü gelecek" diyor.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun Qamişlo, Hasekê, Kobanê, Grê Spî, Efrîn ve Şehba kantonlarındaki toplam 3732 komünün eş başkanlık seçimleri için 12 bin 421 eş başkan adayı seçimlere giriyor. Sabah 08.00'da tüm kantonlarda eş zamanlı olan olarak başlayan seçimler sorunsuz bir biçimde ve büyük coşkuyla devam ediyor.

Kuzey Suriye Federasyonu’nun yeni kantonlarından biri olan Şehba'da da seçimler büyük bir coşku içinde yürütülüyor. Nüfusu 40 bin olan Özgür Şehba’da şu ana kadar seçmenlerin büyük çoğunluğu sandık başına giderek oylarını kullandı.

Şehba'da diğer kantonlarda olduğu gibi komün evleri seçim merkezi haline getirildi ve seçimler için sandıklar kuruldu.

Şehba kantonunda 46 komün için 146 aday seçimlere katılıyor. Şehbalılar sabahın ilk saatinden itibaren sandık başına gitmeye başladılar. Bazı aileler kamyonetler ve motosikletlerle komün evlerine gidip topluca oy kullandı.

İDLİBLİ AİLELER DE KURDUKLARI KOMÜNLERE EŞ BAŞKAN SEÇİYOR

Ayrıca 2014 yılında İdlib’in El Nusra hakimiyetine geçmesi sonucu İdlib’den Efrîn'e Şehba köylerinin özgürleşmesinin ardından Şehba’ya yerleşen İdlibli ailelerin Til Rifat şehri ve Keferneya ilçelerinde oluşturduğu her iki komünün eş başkanlık seçimleri de bugün gerçekleştiriliyor.

İdlibli aileler hiçbir zaman İdlib’e gitme umudunu yitirmediklerini, Şehba halkına bakarak kendi yaşamlarını daha iyi örgütleyip yönetmek için komünlerini oluşturduklarını belirterek, “Bir gün İdlib’e döndüğümüzde bizim de demokratik bir sistemimiz ve kültürümüz olsun istiyoruz. Bu nedenle komünlerimizi kurarak ilk adımı attık. Bu seçimlerle eş başkanlarımızı belirleyip komünlerimizi aktifleştireceğiz” dedi.

İdlibli ailelerin Şehba ve Efrîn'deki sistemden etkilenerek kendi komünlerini oluşturmaları Şehba'nın yerlileri ve Şehba Yürütme Meclisi üyelerine de moral veriyor.

HALKIN GÖRÜŞLERİ

Komün seçimlerini takip ettiğimiz Şehba kantonunda konuştuğumuz halkın görüşleri şöyle:

Fafin ilçesinde oy kullananan Şirin Abdurrahman:

"Rejimin yanında demokrasi yoktu, burada demokrasi var. Rejim bize baskıyla oy verdirirdi ama burada keyfimize göre istersek oy veririz, istemezsek oy vermeyiz."

Fafin'de oy kullanan bir Arap kadını:

"Bugün kadın-erkek hepimiz seçimlere katıldık. Komünlerimizin eş başkanını belirleyeceğiz. Komünlerimiz çalışacak; ekmek, su, vb. hizmetler daha güçlü gelecek. Aynı zamanda bu komün seçimleri Kuzey Suriye Federasyonu seçimlerinin ilk aşaması. Bu komünleri kuranlardan Allah razı olsun."

Race isimli seçim görevlisi:

"Köylerimizdeki komünler için bir adım attık. Seçimler iyi gidiyor. Ama inşallah ileride daha da iyisi olacak. Şehba’da herkes köylerine, evlerine dönecek, yeni komünler kuracak."

Hesacık köyünden Abdulkadir Hamdo:

"Elhamdülillah, Kürt, Arap hep birlikte seçime giriyoruz. Hiçbir problem yok. Fakat Türkler köyümüzü zaman zaman toplarla vuruyorlar, onları da mıntıkamızdan çıkarırsak her şey daha iyi olacak."

Ahraz köyünden İmat Derviş:

"Biz burada Arap, Kürt, Acem olarak hepimiz biriz. Aramızda hiçbir fark yok. Bugün herkes gelip oyunu kullanıyor. Bugün tüm alanlarda herkes işini gücünü bırakmış, gelip oy kullanıyor."