Şehba'da işgalin bir yılı

Türk devletinin 24 Ağustos 2016'da Cerablus’la başlattığı Exterin, Rai, Mare, Ezaz ve Bab’a kadar genişlettiği işgal, birinci yılını dolduruyor.

Köyü işgal altında olan Muhammed Xidro, "Oradaki halkımızın hepsi Türk devletinin işgal gerçekleştirdiğinin farkında ve QSD’yi bekliyor” dedi.

Şehba Kantonu Yürütme Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Muhammed Xidro, Şehba halkının sesine ses olmaya çalışan Şehbalılardan biri. Çobanbey’e (Rai) bağlı olan kendi köyü de işgal altında. Özgür Şehba’da tüm Şehba için çalışıyor. Oradan göç eden ve halen bulunan halktan edindiği bilgileri ajansımızla paylaşan Xidro’nun anlattıkları Türk devletinin işgalci ve faşist yüzünü bir kez daha çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Xidro'nun anlatımıyla bir yıllık işgal gerçeği:

ÖSO DEDİKLERİ TÜRK İSTİHBARATI

Türk devletinin Cerablus'a girişinin birinci yılı doluyor. Türk devleti ve DAİŞS arasında anlaşma vardı. Türk devleti Cerablus’a girince DAİŞ elbisesini değiştirdi ve ÖSO oldu. DAİŞ, Cerablus’tan Ezaz’a kadar köyleri tek tek Türk devletine teslim etti. Çünkü aralarında büyük bir anlaşma var.

Ezaz’dan sonra da Mercidabık’a sıra geldi. Mercidabık savaşını Türkiye çok abarttı. DAİŞ de “Dabık’ta Türk askerine, Türkiye’ye karşı savaşacağız” şeklinde açıklamalar yaptı.  Mercidabık tabi Türk devleti için tarihi bir alan. Çünkü Osmanlı’nın ilk bu topraklara girdiği yer. Fakat DAİŞ, Dabık’ı kendi eliyle Türkiye’ye teslim etti. Dabık’tan Bab’a kadar Türkiye’ye teslim etti.

Cerablus’tan Ezaz’a kadar hepsi Türk istihbarat elemanları. Oradaki halk “bunlar hepsi Türkçe konuşuyorlar” diyor. Bu acayip bir şey yani. Türk elemanları oldukları besbelli. Oradaki DAİŞ'liler de Türkçe konuşuyordu, ÖSO adı altında gelenler de.

SULTAN MURAD TÜRK MALI

Kadınlara şimdi ve DAİŞ dönemindeki yaklaşımlar aynı. Şimdi farklı şeyle de var. Şimdi Türk çeteleri döneminde para için çok fazla insan kaçırmalar var. insanları kaçırıp fidye alıyorlar. “Buraya Türkiye gelmiş ve büyük bir güç" şeklinde Türkiye adına çok büyük propaganda yapıyorlar. Bütün bunlar en fazla Sultan Murad adlı çetenin eliyle yapılıyor. Sultan Murad Türk istihbaratının kendisi.

Sultan Murad orada en büyük çete, Türk devletinin vurucu kolu. Hatta diğer ÖSO guruplarını da kendisine çalıştırmak istiyor. Halka baskı yapıyor, kadınları kaçırıyor.

KÜRT KÖYLERİ TALAN EDİLDİ

Türk devleti Şehba’ya girer girmez oradaki Kürt köylerine büyük baskı yaptı. Oradaki köyleri tankla topla yerle bir etti. Böyle yapılan köyler çok. Düden, Karagöz, Çobanbey, Tilşail, Sosimbat, Şawa, Kibbesin vb. Kürt olan köylerin hepsini bilinçli bir şekilde yerle bir etti. Oradan yanımıza gelen halk “Bazı Türkmen köylerine çok fazla bir şey yapmıyor. Kendileriyle olmayan Arap köylerine yine böyle yapıyorlar. Fakat en fazla Kürt köylerine bunu yapıyorlar” diyor. Yani orada demografiyi değiştirmeye çalışıyor. Düden köyünden duyduğuma göre orada taş üstünde taş kalmamış.

Sonra orada bazı Kürt köylerde yıkılmayan evler var, oralardan halkı çıkarıyorlar, evlerini zorla alıyorlar. Bu evlere Humus’tan Hama’dan getirdikleri çeteleri yerleştiriyor. Sonra o sınır hattından halkı oradan çıkarmak için kiminden zorla, kiminden az parayla tarla alıyor. Oralara da Humus’tan, Hama’dan gelenleri, Türkiye ve çetelerine bağlı kesimleri yerleştiriyor.

İSKENDERUN GİBİ YAPMAK İSTİYOR

Ezaz, Cerablus ve Bab’ı zaten Kilis ve Antep yönetiyor. İşgal ettiği yerleri Türk devletine bağlamış. Bu tam bir işgal durumu, 2. İskenderun yapmaya çalışıyor. Nasıl ki İskenderun’u tümden kendisine bağladıysa Ezaz, Cerablus, Bab’a kadar olan bölgeyide 2. bir İskenderun yapmak istiyor. Bütün köyleri boşaltma, göç ettirme, tarla satın alma, kadın kaçırma, fidye alma bütün bunlar halkı oradan tümden kaçırmak için yapılıyor.

YOĞUN TÜRKLEŞTİRME

Cerablus’tan Bab ve Ezaz’a kadar okul yapıyorlar, hepsi Türkiye’ye bağlı. Türk devlet ideolojisini bu okullarda veriyor. Okullar, hastaneler vb. her yerde Türk bayrağı var.

HALK QSD’Yİ BEKLİYOR

Şehba’nın işgal altındaki bölgelerinde yaşayan halk, Özgür Şehba’da özgür yönetim kurulmasından ve federasyonun örgütlenmesinden etkileniyor. Burada demokrasinin hakim olduğunu, herkesin renginin yansıdığını gördüklerinde QSD’ye çağrı yapıyorlar. “Gelin bizi Türk işgalinden kurtarın. Biz Suriye vatandaşıyız ama Türkiye memleketimizi işgal etmiş” diyor. Yani halk çağrı yapıyor. Hepsi QSD’yi bekliyor, “bizi kurtarın” diyor.