Şehba'da demokratik seçim heyecanı

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'nda komün seçimleri için hazırlıklar son aşamada. Şehba Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Hüseyin Velo, “Şehba kantonundaki seçimler demokratik bir biçimde geçecek" dedi. Seçimler Cuma günü başlayacak. 

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun tüm kantonlarında sayılı günler kalan komün seçimlerinin heyecanı ve hazırlıkları var.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi 3. toplantısında alınan karar sonucu yeni kanton olan Şehba’da da hazırlıklar son aşamaya doğru gidiyor. Şehba’da 2 gün önce komün eş başkanlık seçimleri için adayların isimleri açıklandı ve 22 Eylül’deki komün seçimleri için geri sayım başladı.

Şehba Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Hüseyin Velo, Şehba’nın komün seçimlerine nasıl hazırlandığını anlattı.

'HALKIMIZIN İLGİSİ BÜYÜKTÜ’

Velo, halkların kendilerini seçimde yoğun olarak aday adayı göstermesinin aslında demokrasiye duyulan ihtiyaç ve özlemin bir ifadesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"İlk olarak Fafin’de Yüksek Seçim Kurulu büromuzu açtık. İlk aşamada seçim kartlarını hazırladık. Şehba için 85 bin seçim kartı hazırladık ve dağıtmaya başladık. Kartları dağıtmaya şimdi de devam ediyoruz. Daha sonra komün eş başkanlık seçimleri için aday adayı başvurularını başlattık. 126 aday adayı başvurdu. 

Başvurular ve halkın yaklaşımı oldukça iyii. Halkımız DAİŞ baskısından, korku dolu bir süreçten çıktı ama kendisine demokrasiyi, barış ve huzuru arıyormuş. 5 gün başvuru süresi uzadı ve gerçekten çok başvuru oldu. Olumlu bir süreç geçti. Yine halkımızın oy kullanmak için gelip seçim kartını almaya da ilgisi büyüktü. Gerçekten sürekli büromuza yoğun geliş oluyordu.” 

ŞEHBA’DA İLÇELERE GÖRE ADAY SAYISI

Şehba kantonunda komün seçimlerine 143 adayın katılacağını açıklayan Velo'nun verdiği bilgilere göre tablo şöyle:

"54’ü Fafin ilçesi 23 kadın, 31 erkek

24 kişi Ahraz ilçesi 12 kadın, 12 erkek

25 kişi Keferneya ilçesi 11 kadın, 14 erkek

24 kişi Til Rifat 12 kadın, 12 erkek

9 kişi Rubar Kampı 5 erkek, 4 kadın

7 kişi Şehba Kampı 3 erkek, 4 kadın."

‘DEMOKRATİK BİR SEÇİM OLACAK'

Şehba’daki bütün halkların, kesimlerin, kadınların demokratik bir biçimde gelip kendilerini aday gösterdiklerini ve demokratik bir seçime girecek olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Şehba Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Hüseyin Velo, son olarak şunları aktardı:

“143 aday içerisinde Arap, Türkmen, Kürt erkek ve kadın var. Kimsenin önünde herhangi bir engel yok. Herkes yerini alacak ve temsilini bulacak.

Cuma günü sabah 8’de seçimler başlayacak. Şu anda bu seçimler için hazırlıkların büyük bir bölümünü tamamladık ama halen devam ediyoruz. Şu anda oy kullanılacak tüm merkezleri uygun hale getiriyoruz.  Dün seçimlerde sandıkları bekleyecek olan büroyla toplantı gerçekleştirdik. 250 kişi sandık görevlisi olacak. Onlarla toplantı yaparak neler yapacaklarını, sandıkları nasıl denetleyeceklerini anlattık. 

Bu Şehba için yeni bir tecrübe. Halkımız da bu tecrübeyi sevinçle karşılıyor. Ben de tüm halkımızın bu seçim tecrübesini şimdiden kutluyorum."