İsviçreli vekiller: Türkiye’ye karşı sessiz kalınmamalı

İsviçreli 3 milletvekili Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına ilişkin İsviçre Federal Parlamentosuna önerge vererek, İsviçre’nin harekete geçmesini talep etti.

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Efrîn’e dönük işgal saldırıları devam ederken, bu duruma yönelik uluslararası tepki de gün geçtikçe büyüyor. İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Milletvekillerinden Carlo Sommaruga, Manuel Tornare ve Laurence Rielle Fehlmann Türk devletinin Efrîn’e yaptığı işgal saldırılarına yönelik İsviçre Federal Parlamentosuna önerge vererek, İsviçre’nin yaşananlar karşısında harekete geçmesini talep etti.

TORNARE: TÜRKİYE İŞGAL GİRİŞİMİ İLE UYGAR DÜNYAYI ŞOK ETTİ

Milletvekili Manuel Tornare, Federal Parlamentoya verdiği önergede “Türk devleti, Efrîn’e dönük işgal girişimi başlatarak uygar dünyayı şok etti. Türkiye bu işgal girişimi ile uluslararası hukuku yok sayarak bir anlamda İsviçre dahil uluslararası camiaya meydan okudu” diyerek, yaşanan bu durum karşısında İsviçre Federal Konseyi’nin tavrının ne olacağını sordu.

Verdiği önergede Türk devletinin Efrîn’e yönelik yaptığı işgal girişimi karşısında İsviçre’nin Türkiye ile yaptığı serbest ticaret sözleşmesinin uzatılmaması gerektiğini isteyen Tornare, İsviçre’nin Türk devletini uluslararası hukuka saygı duyması için uyarması gerektiğini vurguladı. 

FEHLMANN: ERDOĞAN İŞGALE TEPKİ GÖSTERENLERİ HEDEF ALIYOR

Milletvekili Laurence Rielle Fehlmann ise Federal Parlamentoya verdiği önergede Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal girişimine dikkat çekerek, Erdoğan’ın yurt içinde bu işgale tepki gösteren insanlara karşı baskıyı artırarak bu insanları hedef aldığını ifade etti. İsviçre Federal Konseyi’nin Türk devletinin bu tutumu karşısında tavrının ne olacağını soran Fehlmann, Türk devletinin baskılarından kaçarak Avrupa ve İsviçre’ye sığınan siyasetçi ve sendikacıları bugün hala hedef almaya devam ettiğine dikkat çekti.

Fehlmann, İsviçre’nin yaşananlar karşısında Türk devletine karşı sessiz kalmamasını istedi.

SOMMARUGA: TÜRKİYE’NİN SINIRLARI AŞAN TALEPLERİNE SON VERİLMELİ

Milletvekili Carlo Sommaruga ise İsviçre Federal Parlamentosuna hem PYD Diş İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim’in Çekya’da göz altına alınmasına hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yönelik aldığı bir aylık ateşkes kararına ilişkin önerge verdi.

Verdiği önergede “Kürt Siyasetçi Salih Müslim’in Çekya’da gözaltına alınmasının, Türk devleti ve Erdoğan’ın uluslararası tutuklama kararlarını politik bir hale getirdiğinin çarpıcı bir örneğidir” diyen Sommaruga, Türk devletinin sınırlarını aşan bu taleplerine artık acil bir şekilde son verilmesi gerektiğini ifade etti.

“İsviçre, Şengan bölgesinde yaşanan bu tutuklama karşısında ne yaptı veya ne yapacak?” diye soran Sommaruga, İsviçre Federal Konseyi’nin bu konuda rol almasını istedi.

‘İSVİÇRE EFRÎN’DE SİVİLLERİN KORUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇMELİ’

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye genelinde aldığı 30 günlük ateşkes kararına yönelik de parlamentoya bir önerge sunan Sommaruga, İsviçre Federal Konseyi’ne bu kararın hayata geçirilmesi noktasında rolünün ne olacağını sordu.

Verdiği önergede Efrîn ve Doğu Guta’da uluslararası hukukun yok sayıldığına dikkat çeken Sommaruga, İsviçre Hükümetinin Efrîn ve Doğu Guta sivillerin korunması için aktif rol alması gerektiğini talep etti.