İsveç'te 'Efrîn Direnişiyle Dayanışma Komitesi' kuruldu

Türk devletinin bombaladığı ve işgale hazırlandığı Efrîn halkıyla dayanışmak için İsveç'in başkenti Stockholm'de bir araya gelen Kürt, Türk, Asuri-Süryani ve Alevi örgüt ve partileri, 'Efrîn Direnişiyle Dayanışma Komitesi'ni kurdu.

İsveç PYD Temsilciliği, Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu Bürosu ve Kurdicide Watch CHAK'ın çağrısı üzerine bir araya gelen 60 civarında parti, sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın ve politikacı Türk devletinin Efrîn'e yönelik gerçekleştirdiği işgal girişimini tartıştı.

Efrîn'e yönelik saldırıların sadece Kürt Halkına yönelik bir saldırı olmadığını eşitlikçi ve adil kantonda temsil edilen Asuri-Süryani, Türkmen, Ermeni ve diğer azınlık hakları birlikte yaşama iradelerini hedeflediği değerlendirmesini yapan örgütler, Kobanê direnişi ruhuyla Efrîn'e sahip çıkılması için seferber olunması üzerinde görüş birliğine vardı.

2 saat süren tartışmaların ardından katılımcılar, 'Efrîn Direnişiyle Dayanışma Komitesi' ve komiteye bağlı olarak çalışma yürütecek ”Siyasi Komite', ”Basın Komitesi” ve ”Eylem Komitesi” oluşturuldu. Komitelerde görev yapacak sivil toplum örgütleri ve kişiler belirlendi.

İlk aşamada Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarının önce İsveç Parlamentosu ve ardından da İsveç hükümeti aracılığıyla Birleşmiş Milletler gündemine getirilmesi kararlaştırdı. Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin, konunun İsveç parlamentoda tartışılması için hazırladığı önergeyi bugün parlamentoya ileteceğini açıkladı.

'Efrîn Direnişiyle Dayanışma Komitesi' içinde yer alan soykırım karşıtı insan hakları örgütü Kurdicide Watch CHAK Başkanı Azad Heydari, ANF'ye son derece verimli ve geniş katılımlı bir toplantı sonucu Efrîn halkı ile dayanışmayı yürütecek bir komitenin kurulmasının sevindirici olduğunu söyledi.

CHAK'ın 2011 yılında yapılan kongresinde çalışmaların Rojava üzerinde yoğunlaştırılması kararı aldıklarını söyleyen Heydari, ”Efrîn'de Kürtlerin yanı sıra diğer azınlıklar birlikte yaşıyor. Türk devleti halkların birlikte kurduğu eşitlikçi, feminist, ekolojisk ve adil sistemi yok etmek ve kenti işgal etmek istiyor. Efrîn halkı buna izin vermeyecek. Bizlerde Türk ordusu yenilgiye uğratılana kadar Efrîn halkıyla dayanışmamızı sürdüreceğiz” dedi.

İsveç PYD Temsilcisi Şiyar Ali, Rojava ve Efrîn'e yönelik saldırılara karşı Kürt örgütlerinin yanı sıra İsveçli ve diğer ülkelerden göçmenlerle birlikte ortak çalışmalar yürüteceklerini söyledikten sonra ”Bu faşizme karşı bir mücadeledir ve birlikte mücadele ederek zafere ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

PYD İsveç Temsilciliği olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yer alan İsveç Hükümeti'ne mektup yollayarak konuyu örgütün gündemine getirilmesini talep ettiklerini söyleyen Ali, ”Birleşmiş Milletler Efrîn'de sivillere yapılan katliamlara karşı açıkça tutum almalı. Saldırıların durdurulması için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere demokratik ülkeler derhal harekete geçmeli” dedi.

Toplantıya katılan ve komitelerde yer alan onlarca sivil toplum örütü arasında KNK, YNK, Goran Hareketi, Kürdistan Komünist Partisi, Mezopotamya Özgürlük Partisi, Peşmerge Derin, PYD İsveç Temsilciliği, Kurdicide Watch CHAK, İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Kürt Enstitüsü, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Amara Kürt Kadın Meclisi, Kadın Barış İnisiyatifi, Dayanışma Derneği, Mezopotamya Dayanışma Derneği ve Mezopotamya Kültür Merkezi de yer alıyor.