İdlib’e operasyon sinyali: Çatışmalar var

Suriye ordusu, ittifakı Rusya'nın desteği ile İdlib vilayeti kapılarına ilerledi. Kuzey batıdaki bu vilayetin sınırlarında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre son 24 saat içerisindeki çatışmalarda en az 66 kişi öldü. Bunların 19'unun sivil olduğu bildirildi.

Hafta başından bu yana İdlib vilayeti çevresinde çatışmalar yaşanıyor. Bölgedeki hareketlilik ve çatışmalar İdlib'e yönelik büyük bir operasyonun işareti olarak değerlendirildi.

Bu vilayetin çoğunluğu Tahrir El Şam'ın (El Nusra) işgalinde bulunuyor. Tahrir El Şam ise temel olarak yeni adı Fetih el Şam olan El Nusra cephesinin kontrolündeki bir koalisyon olarak dikkat çekiyor.

Bu oluşum içerisindeki çeteler Türkiye ile doğrudan bağlantılı çeteler olarak önem kazanıyor.

Türk ordusu da, El Nusra ile anlaşma dahilinde İdlib bölgesine girerek, gözetim noktaları oluşturmuştu. Suriye ordusu, İdlib vilayeti ile komşu Hama arasındaki birçok köy ve kasabanın kontrolünü ele geçirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre rejim idlib vilayetinin güney doğusunu kontrol altına almak istiyor.

İdlib, Moskova, Tahran ve Ankara arasında Astana görüşmeleri kapsamında belirlenen dört çatışmasız bölgeden birini oluşturuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, 27 Aralık'ta yaptığı açıklamada bundan sonraki bir numaralı hedefin El Nusra olduğunu açıklayarak, operasyonun sinyalini vermişti.

Lavrov, "Mevcut durumda, kuşkusuz hedef El Nusra Cephesi'nin yok edilmesidir" demişti.