5 soruda Kuzey Suriye seçimleri

Kuzey Suriye Federasyonu'nda yarın sandık başına gidiliyor. Seçmenler belde, ilçe ve kanton meclis üyelerini seçecek. Seçimlere ilişkin merak edilen soruları, 5 başlıkta yanıtladık. 

Kuzey Suriye Federasyonu'nda 22 Eylül'de Komün Eşbaşkanları seçimiyle startı verilen üç aşamalı seçimlerini ikinci aşaması, yarın yapılıyor. Seçmenler, yarın sandık başına giderek belde, ilçe ve kanton meclis üyelerini seçip yerel yönetimlerini belirleyecek. Seçimlerin son aşaması olan Kuzey Suriye Halk Kongresi seçiminin ise Ocak 2018'de yapılması bekleniyor.

İlk defa seçimlere gidilen Kuzey Suriye Fedarasyonu, 16 Mart 2016'dae Rimelan kentinde Kürt, Arap, Süryani ve Êzîdî temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 delegenin katıldığı bir kongrenin ardından ilan edildi. Federasyon Cizîr, Fırat ve Efrîn bölgelerinden oluşuyor. Öz yönetim anlayışı üzerinden yönetilen federasyon, her bölgenin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kendisini yönetmesi esasına dayanıyor.

İlanının ardından 28 Temmuz 2017'de toplanan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi, Kuzey Suriye Federasyonu Seçim Yasası ile İdari Bölgeler Yönetim Yasası'nı onaylayarak, üç aşamadan oluşan bir seçim takvimi belirledi. Buna göre Kuzey Suriye Federasyonu'nda gerçekleştirilmesi planlanan seçim takvimi şöyle açıklandı: 22 Eylül 2017’de Komün eşbaşkanları seçimi. Ardından 1 Aralık 2017'de de Yerel Yönetimler/Meclisler seçimi. Son aşamada ise Ocak 2018’de Kuzey Suriye Halk Kongresi seçimi.

İlk adımı 22 Eylül'de gerçekleştirilen seçimlerde Yüksek Seçim Komiserliği'nin verilerine göre, yaklaşık 728 bin 450 seçmen sandık başına giderek Komün eşbaşkanlarını seçti. İkinci aşaması yarın gerçekleşecek seçimlerde oyunu kullanacak olan yurttaşlar belde, ilçe ve konton meclis üyelerini seçerek, yerel yönetimlerini belirleyecek. Federasyon seçimlerine ilişkin merak edilenlen soruların yanıtlarını Yüksek Seçim Komiserliğin'den elde ettiğimiz resmi veriler üzerinden birkaç başlık altında hazırladık.

İKİNCİ AŞAMA NE ZAMAN BAŞLADI?

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi, 26 Eylül'de yaptığı açıklamayla, Komün eşbaşkanları seçimlerinin başarıyla tamamlanmasını kutlayarak, ikinci aşaması için hazırlıkların başladığını duyurdu. Meclis adaylarının isimlerinin netleşmesi ardından propaganda çalışmalarının başladı. Dün gece saat 24.00 itibariyle seçim yasakları başladı.

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE KAÇ SEÇMEN OY KULLANDI?

Komün eşbaşkanları seçimlerinde kullanılan oyların seçim bölgelere dağılımı şöyle:

* Cizîr Bölgesi: 437 bin 142

* Fırat Bölgesi: 135 bin 611

* Efrîn Bölgesi: 155 bin 697

Yüksek Seçim Komiseriliği Eşbaşkanı Ruken Mele İbrahim, 15 Kasım 2017 itibariyle tüm seçim bölgelerinde yaklaşık 808 bin 495 seçmen kartı dağıtıldığını açıkladı. Buna göre bir önceki seçimlere oranla seçmen sayısında yaklaşık olarak 100 bin arttı.

Yüksek Seçim Komiseriliği kayıtlarına göre Yerel Meclis seçimleri için dağıtılan seçmen kartları sayısının bölgelere göre dağılımı:

* Cizîr Bölgesi: 510 bin 500

* Fırat Bölgesi: 137 bin

* Efrîn Bölgesi: 160 bin 995

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLIYOR?

Oy verme işlemi, 1 Aralık günü saat 08.00'den akşam saat 20.00'ye kadar sürecek. Yüksek Seçim Komiserliğinin ihtiyaç görmesi halinde oy verme işlemi en geç saat 24.00'e kadar uzatılabilecek. Toplam bin 303 merkezde seçmenler sandık başına giderek oyunu kullanabilecek. Oy kullanma merkezlerinin bölgelere göre dağılımı ise şöyle:

* Cizîr Bölgesi: 841

* Fırat Bölgesi: 256

* Efrîn Bölgesi: 206

Her merkezde 6 asil ve 2 yedek olmak üzere toplam 8 sandık görevlisi bulunacak. Toplam 10 bin 825 sandık görevlisi görev alacak sandık görevlilerinin bölgelere göre dağılımı ise şöyle:

* Cizîr Bölgesi: 5 bin 46 asıl, bin 682 yedek

* Fırat Bölgesi: Bin 535 asıl, 512 yedek

* Efrîn Bölgesi: Bin 640 asıl, 410 yedek

OYLAR NASIL KULLANILACAK?

Oy kullanabilmek için sandık başına giden her seçmen, kimlik, seçmen kartı veya pasaportunu sandık başkanına göstermek zorunda. Bu belgelerden hiçbirisini bulundurmayan seçmenlerin oy kullanmasına izin verilmeyecek. Yine bir seçmen, birden fazla oy kullanamayacak. Seçimlerde belde, ilçe ve konton meclis üyelerinin seçimi için ayrı ayrı 3 sandık kurulacak. Ayrıca her bir sandık için 3 ayrı renkten oluşan oy pusulaları bulunacak. Pusulalar, Demokratik Ulus Dayanışması ve Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listeleri ile bağımsız adayların isimlerinin yer aldığı bölümler şeklinde hazırlanmış. Seçmenler, ilçe meclis üyelerine oy vermek için "Mavi", belde meclis üyeleri için "Beyaz", kontun meclis üyeleri için ise "Gri" oy pusulasına oy vermek istedikleri liste veya bağımsız adayların bulunduğu bölümü işaretleyebilecek.  

SEÇİM GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

Seçimlerin sorunsuz bir ortamda geçmesi için Rojava Asayişi, Özsavunma Güçleri ve Sotoro Asayiş Güçleri tarafından tüm seçim bölgelerinde gerekli önlemler alınmış durumda. Rojava Asayişi, seçimlerin güvenlik içinde yapılması için alınan tedbirler kapsamında, 29 Kasım günü saat 08.00’den 2 Aralık günü saat 15.00’e kadar, motosikletlerin kullanılması ve tüm kamyon çeşitlerinin kullanımını yasakladı.