Zeki Şengali, Geliyê Şilo’da anıldı

Êzidî Toplumu Koordinasyonu üyesi Mam Zeki Şengali, Türk rejimi tarafından katledildiği Geliyê Şilo’da anıldı.

Aynı zamanda KCK Yürütme Konseyi üyesi olan Zeki Şengali, Türk devletinin 15 Ağustos 2018 tarihinde Şengal’in Geliyê Şilo’ya yönelik yaptığı hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Şengali, katledildiği yerde anıldı. Perşembe günü akşam saatlerinde Êzidî Gençlik Birliği (YCÊ) ve Êzidî Kadınlar Birliği (YJC) öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyüş yaptı. Yürüyüş Geliyê Şilo’de yapılan Mam Zeki Bahçesi’ne kadar devam etti.

“Bimre xiyanet”, ”Şehîd namirin”, “Mam Zekî namire” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mam Zeki’nin posterleri taşındı.

Eylemciler, Mam Zeki Bahçesi’nde bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı öğretmen Elî Mirad okudu,

Açıklamada, “15 Ağustos Atılımı’nın 35’inci yıl dönümü vesilesiyle Şehit Egid, Mam Zeki şahsında tüm şehitleri anıyor, mücadelelerini büyüteceğimizin sözünü veriyoruz” denildi.

15 Ağustos’un, zalimlere, işgalcilere, Amed Zindanı’nda Kürt halkını yok etmeye yönelik politikalara karşı başlatıldığını vurgulayan Elî Mirad, şunları ekledi: “Mam Zeki, Êzidî halkı için yıllarca mücadele etti, her alanda çalışma yürüttü. Ancak Türk devleti ve işbirlikçileri silahlı direnişin başladığı günde bilerek Mam Zeki’yi hedef seçip, katletti. Mam Zeki şahsında Êzidî halkı, gençleri, kadınları da hedef seçildi. Êzidî gençleri, halkı örgütlenerek, bir araya gelerek, birliklerini oluşturarak Türk devletine gerekli cevabı verecek. Mam Zeki’nin yürüttüğü mücadeleye sahip çıkıp, yürütmeliyiz”

Til Ezer Belde Yöneticisi Celal Xelef ve Mam Zeki Şengali’nin eşi Gülistan Özden de alanda birer konuşma yaptı.