YRK komutanı: Halkımızın çıkarlarına uygun hareket ediyoruz

İran’ın provokasyonlarına rağmen ateşkesi bozmadıklarını vurgulayan YRK Komutanı Şiyar Şevger “Halkımızın çıkarları çerçevesinde hareket ediyoruz” diye konuştu.

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK) Komutanı Şiyar Şevger, 2022’de yaşanan gelişmeleri, gerilla güçlerinin direnişini, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen katliamı, Doğu Kürdistan ve İran’daki serhildanları ANF’ye değerlendirdi.


2022’nin kahramanlık ve direnişle dolu bir yıl olarak geçtiğine vurgu yapan Şiyar Şevger, Türk devletinin İmralı’da esir tuttuğu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecride de dikkat çekti. İmralı’daki tecridin dünyada benzerinin olmadığını belirten YRK Komutanı Şiyar Şevger, “İnsanlığın yasalarına sığmayan böyle bir tecrit sömürgecilerin kanunlarında bile yok. Bu tecride karşı Kürdistan’ın dört parçasında halkımızın sergilediği direniş ve mücadele 2022’de de sürdü. Çünkü hem halkımız, hem de Ortadoğu halkları özgürlüğünü Önder Apo’nun özgürlüğünde görüyor.

Behdinan’da düşmanın her türlü teknolojik donanım ve üstünlüğüne rağmen eşsiz bir direniş verildi. Gerçek olan şudur; sömürgeci faşist devlet 2022’de Apocu hareket karşısında yenildi. 2022’de kahramanca savaşarak şehit düşenleri saygı ve minnetle anıyorum. Onların direnişini, iradesini ve inancını zafere taşıyacağız” diye konuştu.

KATLİAMIN AYDINLATILMAMASI FRANSA İÇİN BİR UTANÇTIR

Fransa’nın başkenti Paris’te 10 yıl arayla iki katliamın gerçekleştiğine vurgu yapan YRK Komutanı Şiyar Şevger, “9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmişti. O gün şehit düşenlerden birisi olan heval Sara (Sakine Cansız), Önder Apo’nun felsefesiyle Ortadoğu’da kadın mücadelesi yürüttü ve zaten bu yüzden hedef oldu. Ayrıca bu katliamın aydınlığa kavuşmaması da Fransa devleti için bir utançtır. 9 Ocak katliamından 10 yıl sonra üç Kürt devrimcisi ve yurtseveri daha katledildi. Bu katliam, Türk devletinin Fransa’nın işbirliğinde Kürt halkının özgürlük mücadelesini zayıflatmak için gerçekleşti” dedi.

YRK olarak 2022’de kendilerini ideolojik ve askeri açıdan donanımlı hale getirdiklerini ifade eden Şiyar Şevger devamla şunları ifade etti: “Bizler yeni dönemin ruhu ve modern gerilla tarzına uygun biçimde, Önder Apo’nun paradigması çerçevesinde; Kürdistan’daki sömürgeci güçlerin her türlü saldırısına karşı kendimizi hazırlamış durumdayız. Özellikle Rojhilat’da (Doğu Kürdistan) 2023’deki her türlü gelişmeye hazırız.”

HALKIMIZIN ÇIKARLARINA UYGUN SAĞDUYULU YAKLAŞTIK

İran devletiyle uzun süredir devam ateşkesi hatırlatan YRK Komutanı Şiyar Şevger, “Bizler bu ateşkes ve stratejimiz çerçevesinde ülkemizdeki sömürgeci güce sağ duyulu yaklaştık ve hiçbir eylemde bulunmadık. Fakat İran rejimi birçok bölgede operasyonlar gerçekleştirdi. Şaha, Mukriyan ve Meriwan’da arkadaşlarımızın bulunduğu alanlarda değişik yöntemlerle arkadaşlarımızın üzerine giderek sabrımızı test etmeye kalkıştılar. Ancak bizler irade ve inanç sahibi bir hareketiz, halkımızın çıkarlarına uygun hareket ediyoruz, kendimizi örgütlüyoruz. Bundan dolayı arkadaşlarımızın üstlendiği alanlarda İran rejiminin çıkardığı kargaşaya karşı sabırlı bir yaklaşım içinde olduk.

İran rejiminin saldırıları Rojhilat ve İran halkının çıkarına olmayacak, rejim bunu iyi anlamalı. Diğer taraftan da bu direniş döneminde Besic (paramiliter güçler), korucu ve işbirlikçi güçler artık  sömürgecilerin safında olmamalılar. Bugün Kürdistan’ın dört parçasında savaş var, Kürdistan’ın yüksek dağlarından dolayı sömürgeci güçler Besic güçlerini ve diğer işbirlikçi/hain güçleri devreye koyuyor” şeklinde konuştu.

HALKA KONTRALAR KONUSUNDA UYARI

Değerlendirmesinin devamında İran devletinin 2022 yılında değişik yol ve yöntemlerle kendi güçlerine darbe vurmaya kalkıştığına dikkat çeken Şevger, şu hususlara dikkat çekti: “Arkadaşlarımızın bulunduğu alanlara kontra güçleri gönderdiler. Bu kontralar bizim adımızla halkla görüşmeler gerçekleştirdi. Kürdistan gerillaları, Rojhilat gerillaları ölçü, ahlak ve kültürleriyle tanınırlar. Bundan dolayı halkımız bizi ve kontraları birbirine ayırt edebilmeli.”

2022’de Türk devletinin İran işbirliğinde Rojhilat gerillalarına karşı birçok saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatan YRK Komutanı Şiyar Şevger devamla şöyle konuştu: “Özellikle üstlenme alanımız Asos’ta Türk devletine ait savaş uçaklarının saldırıları aralıksız devam etti. Şaho alanında heval Ruken şehit düştü. Arap olan Ruken arkadaşımız kadınların ve halkların özgürlüğü için yönünü Şaho dağlarına çevirmişti. Heval Ruken duruş ve ölçü sahibi bir arkadaştı. Ayrıca arkadaşlarımız Rêzan, Bawer, Serhed ve Sîrwan da Türk devletinin saldırılarında şehit düştü. Bakur, Rojava ve Rojhilat’tan olan bu şehit arkadaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

Yüzyılımız değişim, dönüşüm yüzyılıdır. İran rejimi de değişiklikler gerçekleştirmeli. Var olan sistemin toplumda artık bir karşılığı yok. Rojhilat halkı İran halklarıyla birlikte yaşamak istiyor, ancak İran rejimi bütün halklara karşı inkar siyasetine başvuruyor. Şayet İran, bu siyasetini ve yasalarını değiştirirse Önderliğimizin de savunmamalarında dile getirdiği gibi Ortadoğu’nun en ilerici, en gelişmiş devleti haline gelecektir. Ancak bu değişimleri yapamazsa Ortadoğu sürekli kriz içinde olacaktır, zira İran bölgenin kilit devletidir.”

DİRENİŞTE GERİYE ADIM ATILMAMALI

İran rejiminin yapamadığı değişimleri halkın yapmak zorunda kalacağını belirten Şiyar Şevger, bedelleri ağır olsa da halkın devrimi gerçekleştireceğini ifade etti. YRK Komutanı Şevger, bu konuda İran rejimine de önemli uyarılar yaparak şu çağrılarda bulundu: “Rejim şunu iyi anlamalı; eğer katliamlarla halkın üzerine giderlerse halk kendini savunmak zorunda kalacaktır. Rojhilat ve İran halkları 2022’de birçok şehit verdi. Şu ana kadar 500’e yakın şehit verildi ve bu saatten sonra geriye adım atılmamalı. Ayrıca Rojhilat ve İran gençleri ortak mücadele etmeli, ortak örgütlenmeli, kendilerini toplumun savunulmasına göre eğitmelidir. Tekrar vurguluyorum; direnişçi halkımız geri atım atmamalı ve 2023’te direnişlerini daha da büyütmeli. Bizler de 2023’te daha güçlü örgütleneceğiz, mücadelemizi daha da büyüteceğiz.”