YRD, Kürt Gazeteciler Günü'nü kutladı

Yekitiya Ragihandina Demokratik (YRD), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Kürt Gazeteciler Günü'nü kutlayan YRD, gazetecilerin her türlü tehdit ve baskıya rağmen çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Özgür Kürt basıncılığı Kürt halkının özgür, iradeli ve demokratik bir yaşamın oluşması için çok ciddi bir misyonla karşı karşıyadır" dedi.

Yekitiya Ragihandina Demokratik (YRD), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"Hakikatin sesi olmak için her gün direniş halinde, yaşamının her dakikasını özgürlük mücadelesine dayandıran özgür basın emekçilerinin 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz" diye başlayan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Varlığı, dili, kimliği, kültürü yok sayılan bir halkın ülke topraklarında iletişim araçlarını kullanma koşulları oluşmamış. İlk Kürt gazetesi 'Kürdistan' adıyla 22 Nisan 1898 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de çıkarılmıştır. Sürgün edilen halk aydını Miktad Mithat Bedirxan tarafından yayımlanan Kürdistan gazetesi günün koşullarında toplumun sesi olmaya çalışmıştır. İlk çıkan Kürt gazetesi, Kürt basını açısından tarihi bir gün olmuş ve bugüne kadar Kürt Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlanmıştır.

Anlama anlam katarak toplumsallığını geliştiren Kürt halkı, gazeteciler gününü de her gün yeni anlamlarla derinleştirmiştir. Çünkü toplumlar ancak miraslarını güçlendirdikçe kendi anlamlarını da geliştirirler. Kürt toplumsallığı yürüttüğü özgürlük mücadelesinde işte bu gerçeğe sırtını dayayarak varlığını korumayı başarmıştır. Bu anlamıyla Kürdistan’dan Serxwebûn’a, kadar uzanan süreç Kürt basın yayın hayatında bilgiyi toplumla paylaşırken özgür yaşam için mücadele etmeyi de göstermiştir. Sürgünde başlayan Kürt basın yayın çalışmaları; özgür ülkenin, özgür toplumun inşası için en önemli araçlardan biri haline dönüşmüştür. Kürdistan’ın dört bir tarafında, Kürdün yaşadığı her yerde özgür basın kurumlaşmaları geliştirilmiştir. Bu kurumlaşmalar özgürce yaşamak isteyen toplumun sesi, hakikatin sesi olmaya çalışmıştır."

'TAVİZ VERMİYORLAR'

Kürt özgür basıncılığının tipik muhalefet, salt eleştiri ya da tarafsızlık pozisyonlarını da aşan bir güce ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Toplumsallığın tehlikede olduğu her yerde toplumun özgürlüğü tarafında yer almıştır. Eleştirirken, özgür ve iradeli bir toplum yaşamının nasıl inşa edileceğini de araştırıp, anlatmaya çalışmaktadır. Toplumsal özgürlük mücadelesi yürüten Kürt basın emekçileri, başta Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da olmak üzere her yerde tutuklama, gözaltı, işkence, taciz, tehdit ve katledilme ile karşı karşıya olmasına rağmen, taviz vermeden çalışmalarını yürütmekteler. Bugün onlarca gazeteci Türk devletinin zindanlarında tutulmaktadır. Büyük bir emek sonucunda inşa edilen Kürt basın kurumları kapatılmış. Her gün yasaklarla toplumun bilgi alma özgürlüğü engellenmiş. Gazeteciler; Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da, Şengal’de, Rojava’da DAİŞ, PDK-AKP çetelerinin hedefinde olmuş, katledilmiş, buna rağmen mücadeleye ara verilmemiştir. Aksine bu özgür Kürt gazetecilerinde isyana dönüşmüş; işine, emeğine daha güçlü bir aşkla sarılmasına gerekçe olmuştur. Her bir özgür basın neferi, özgür Kürdün sesi olmaya devam etmiştir. Egemenin hedefinde olan Kürt gazeteciler 119 yıllık geleneğe sahip çıkarak direnmeye devam ediyor.

'KÜRT BASINI CİDDİ BİR MİSYONLA KARŞI KARŞIYA'

Bu anlamıyla özgür Kürt basıncılığı Kürt halkının özgür, iradeli ve demokratik bir yaşamın oluşması için çok ciddi bir misyonla karşı karşıyadır. İçinden geçtiğimiz süreç Kürdistan halkı açısından tarihi bir süreç olmakla birlikte özgür basın yayıncılarına sorumluluk yüklemiştir. Kadrajdan ekrana, kalemden kağıtlara akan gerçek Kürdün zihin dünyasında değişikliği yaratmalı. Tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Mazlum Doğan’dan Mazlum Erenci’lere, Gurbeteli Ersöz’den Deniz ve Şilanlar'a, Apê Musa’dan Rohat Aktaş’a, Evindar Cudi’ye, Arhatlar'a, Nujiyanlar'a, Evinler'e kadar gelen direniş geleneği hem mücadele azmimizi yükseltiyor, hem de sorumluluklarımızı artırıyor. Zihinlerden dillere, kalemlere akıp gelen özgürlük mücadelemizde emek harcayan tüm özgür Kürt basın emekçilerinin ve tüm halkımızın Kürt basıncılık gününü kutluyoruz."