YPG: Xerîb Welat yaşamını devrime adadı

YPG Basın Merkezi, kurucularından Xerîb Welat'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu. Açıklamada, "Xerîb heval yaşamının her anını, bütün bilincini, her damla kanını devrimin hizmetine adamıştı" denildi.

YPG Basın Merkezi, bugün yaptığı yazılı açıklama ile, kurucularından Xerîb Welat’ın şehadetini duyurdu.

Açıklama şöyle:

"Xerîb Welat, Efrîn’in Şera İlçesi Sinkaye Köyü’nde 1992 yılında gözlerini dünyaya açtı. Efrin’li yurtsever bir ailenin oğlu olarak büyüdü. Efrîn’de okulu bitirince Halep’e gitti ve burada Ziraat Fakültesi’nde okudu. 2012 yılında Rojava Devrimi başlangıcında 19 Temmuz rüzgarına kapılarak; 20 yaşında devrim bayrağını eline alıyor ve tüm gücüyle tarihi alana geçiyor. Silahını, kamera ve kalemini omzuna alıp YPG saflarına katılıyor.

2012-2013 direnişinde savaş alanlarında, Serêkaniyê ve Rimêla Paşa’da namlusu soğumuyor. Hevalê Xerîb sadece silahın yetmediğini görüyor, kamerası ve kaleminin de soğumaması gerekiyordu.

2013 yılında basın alanına geçiyor, Yoldaş Xerîb aktif bir şekilde çalışma yürüterek, yorulmaksızın tüm savaş alanlarında kalıyor, her üç silahı olan tüfeği, kalemi ve kamerası ile soluksuz bir direniş gösteriyor ve dünyayla paylaşıyor. Bu çalışmaları ile YPG Basın Merkezi’nin temellerini oluşturuyor. Ne kadar zor ve zahmetli olsa da Heval Xerîb ateşten bir irade ile, güçlü bir irade ile tüm engelleri aşıyor ve YPG Basın Merkezi’ni oluşturuyor. Kamerasını silahıyla birleştiriyor ve yoldaşlarının yaşamının tüm anlarını bildiriyor. Çektiği fotoğraf ve videolar ile Kürt Basınında tarih yazıyor. Ziraat okuyan genç şimdi özgürlük tohumları ekiyor ve ağaçları meyve veriyor.

Xerîb yoldaş yaşamının her anını, bütün bilincini, her damla kanını devrimin hizmetine adamıştı. Şehitlerin yolunun takipçisi olma hedefini önüne koymuştu. 2014 yılından şehitlerin isimlerini tekrardan yaşatmak için kutsal bir çalışmaya başlamıştı. YPG Basın Merkezi’nde ‘Cangoriyên Azadiyê’ programı için yönetmenliğe başladı. Yönetmenliği yaptığı program bugün Ronahî TV ekranlarında halen yayına devam etmektedir.

Xerîb yoldaş bu program için bütün enerjisini ortaya koymuş, şehitlere verdiği sözü derlediği yazılar ve görüntülerle yerine getirmeye çalışmıştır. Bu önemli ve ağır çalışma için sonuna kadar çalışmalarına devam etmiştir. Kararlılığı ve sorumluluk ruhuyla ara vermeksizin bu kutsal görevi yürütmüştür.

Xerib yoldaş öğrencileri ve yoldaşları, YPG’li basın şehitleri Mazlumlar, Kederler, Agirîler ve Arînler için verdiği sözü yerine getirdi. Her hamlede ön saflarda yer aldı. Hakikatin izini takip etmek için bu yolda can veren Rûmet, Bîrhat ve Eylüllerin yolunun takipçisi oldu.

5 Kasım 2016’da başlayan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ni ilk günden beri YPG Basın Merkezi üyesi olarak takip eden Xerîb yoldaş, özgürlük savaşçılarının yürüyüşünü adım adım bütün dünyaya duyurdu. 20 Nisan günü Reqqa’nın kuzey batısındaki Em Tenek köyündeki bir mayının patlaması sonucu şehitler kervanına katılmıştır.

Yaşamının son anına kadar güçlü bir ruh ve yüksek bir moralle çalışmasını yürüten Xerîb yoldaş, özgür basının ve Rojava Devrimi’nin bir örneği olmuştur."

KİMLİK BİLGİLERİ

Xerîb’e ait kimlik bilgileri şöyle:

Kod Adı: Xerîb Welat

Adı Soyadı: Xerîb Reşo

Ana Adı: Lemya

Baba Adı: Hemûş

Doğum Yeri: Efrîn

Şehadet Yeri ve Tarihi: Reqqa, Em El-Tenek köyü 20 Nisan 2017