YPG direnişinin 2018 bilançosu

YPG Basın İrtibat Merkezi, 2018 yılındaki YPG direnişinin genel bilançosunu açıkladı.

YPG tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İnsanlığın temel kültürel değerlerini korumak üzere kendisini örgütleyerek devrimsel mücadelelere öncülük eden Rojava Kürdistan'ı ve Kuzey Suriye halkları, binlerce yiğit savaşçısıyla bu tarihsel görevi yerine getirme savaşının içinde bulunmuştur. Bugün Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda sergilenmekte olan destansı direniş bu tarihsel değeri taşımaktadır. İnsanlığın başına musallat olan vahşi DAİŞ terör yapılanması başta olmak üzere halkımızın yarattığı değerlere saldıran ve işgalciliğini meşrulaştırmaya çalışan işgalci Türk devletine karşı da bu büyük direniş savaşı halen verilmektedir" denildi.

"Bugün mücadelemiz, insanlık değerleriyle kendisini donatmış yüzlerce enternasyonel savaşçının da dahil olduğu destansı bir direniş savaşına dönüşerek, başta Rojava ve Kuzey Suriye devrimi olmak üzere halkların demokratik birlikteliğinin yaratıldığı bir mirasa dönüşmüştür" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar ifade edildi: "2018 yılı, bu mücadelenin büyük başarılar elde ederek ilerleme sağladığı bir yıl olmuştur. DAİŞ çete yapılanması bitirilmenin eşiğine getirilirken, bölgede işgalini meşrulaştırmaya çalışan devletlere karşı halkların özgür ve demokratik mücadelesi örgütlü güçleriyle cevap vermiştir."

ÇAĞIN DİRENİŞİNİN BİLANÇOLARI

YPG'nin açıkladığı bilanço şöyle:

"1- 20 Ocak-18 Mart 2018 arası süren Efrîn Çağın Direnişi birinci aşamasının genel bilançosu şöyledir;

Düşmanın hava saldırısı: 1098

Düşmanın ağır silahlarla saldırısı: 3577-4000 arası

Güçlerimizin gerçekleştirdiği eylem sayısı: 900

Sonucu netleştirilemeyen eylem sayısı: 176

İmha edilen askeri araçlar: 2 adet helikopter, 2 adet insansız hava aracı (1 adet drone, 1 adet Bayraktar), 122 askeri araç (tank, panzer, zırhlı araçlar), 2 bombalı araç ve 1 motorsiklet.

Darbelenen askeri araçlar: 32 (tank, panzer, zırhlı araçlar)

Yaşamını yitiren sivil sayısı: 224 (bunlardan 51’i çocuk, 42’si kadındır)

Yaralanan sivil sayısı: 650 (bunlardan 87’si çocuk, 93’ü kadındır)

Gerçekleşen eylemler sonucunda öldürülen düşman sayısı: 2422

Efrîn Çağın Direnişi sürecinde düşmanın hava saldırıları ve yaşanan çatışmalar sonucunda şehit düşen savaşçılarımız: 544

2- 18 Mart 2018 tarihinden itibaren başlayan Efrin Çağın Direnişi’nin ikinci aşamasının genel bilançosu şöyledir;

Efrîn'deki birliklerimiz, işgalci Türk ordusu ve güdümündeki çete gruplarına karşı 147 eylem gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen sabotaj, suikast, baskın ve pusu eylemleri sonucunda;

-  350 işgalci unsur öldürülmüştür. (bunlardan 6’sı rütbeli toplam 65 Türk askeri iken 8 çetebaşı olmak üzere 285’i çetedir.)

-  Eylemler sonucunda 171 çete üyesi yaralanmıştır. (bunlardan 18’i Türk askeri iken 153’ü çete üyesidir.)

- Gerçekleştirilen eylemlerde 18 adet AK-47 Kalaşnikof silahı, 1 adet MG-3 tipi makineli tüfek, 2 adet tabanca ve bazı askeri bilgi materyalleri ele geçirilmiştir.

-  Eylemlerimiz sonucunda 36 askeri araç, 1 adet panzer, 1 adet pikap, 3 adet motorsiklet, 1 ana üs binası ve 1 adet T55 tipi tank imha edilirken 4 askeri araç da darbelenmiştir.

- 5 eylemin sonucu netleştirilememiştir.

- İşgalci Türk ordusu, 13 kez keşif ve savaş uçakları desteğinde binlerce çetelerin katılımıyla Efrîn bölgesinde geniş çaplı operasyon gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen operasyonların tümünde de sonuç almadan kısa sürede geri çekilmek zorunda kalmıştır.

- Efrîn'de gerçekleştirilen eylemlerimizde ve düşmanın havadan yaptığı operasyonlar sonucu 16 YPJ savaşçımızla birlikte 56 savaşçımız şehit düşmüştür. Ayrıca 1 savaşçımız yaralanırken 1 savaşçımız da düşmana esir düşmüştür.

TÜRK ORDUSUNUN SALDIRILARI

3- 2018 yılı boyunca işgalci Türk ordusu, Rojava ve Kuzey Kürdistan sınır hattında güçlerimizin nokta ve mevzileri ile sınır köylerinde yaşayan sivilleri farklı saldırılarla hedef almıştır. Bu saldırıların sonuçlarının ayrıntıları şu şekildedir;

- İşgalci Türk ordusu 53 kez güçlerimizi ve sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirmiştir.

- Bu saldırılarda 3’ü çocuk 13 sivil yaralanırken 1’i çocuk 2 sivil yaşamını yitirmiştir. Ayrıca 2 çocuk da işgalci Türk ordusunun sınır hattında döşediği mayınlara basması sonucu yaşamını yitirmiştir.

- Saldırılar sonucunda 1 Senadîd üyesi, 2 Erka Xweparastin savaşçısı ve 2 basın çalışanı yaralanmıştır.

- Kobanê’de keşif amaçlı dolaşan işgalci Türk ordusuna ait drone tipi bir keşif aracı güçlerimizin eline geçmiştir.

- Güçlerimiz tüm saldırılara karşı meşru savunma çerçevesinde gereken karşılığı vermiştir. Güçlerimizin saldırılara karşılık verdiği misilleme eylemlerinde 2 asker öldürülmüştür.

DAİŞ'E OPERASYONLAR

4- 2018 yılı boyunca, DAİŞ ve farklı gizli hücre yapılanmalarına karşı Anti-Terör Birliklerimiz (Y.A.T.) 45 operasyon, Özel Operasyon Timlerimiz ise 590 operasyon gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen oerasyonların ayrıntıları şu şekildedir;

- Operasyonlarda 5’i yabancı uyruklu olmak üzere 107 DAİŞ çete üyesi yakalanmıştır.

- Gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 2 çetebaşı olmak üzere 204 DAİŞ çete üyesi ve saldırı hazırlığında olan gizli hücrelerden 31 çete unsuru öldürülmüştür.

- Güçlerimizin operasyonları sonucu 161 DAİŞ çete üyesi yaralanmıştır.

- Gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 55 saldırı girişiminin önü alınmıştır.

- DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılan 6 Êzidî kadın ve 1 çocuk gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucu kurtarılmıştır.

- Çetelere ait 25 araç ve 1 motor imha edilirken 8 araç da darbelenmiştir.

- Operasyonlar sonucunda birliklerimiz, bombalı saldırılarda kullanılmak üzere hazırlanmış 12 torba patlayıcı madde, 1345 mayın, 2 bombalı araç, 35 adet füze, 3 adet tank güllesi, 11 adet havan topu ve güllesi, 126 adet SPG-9 roketi, 575 adet kalaşnikof (AK-47), 3 adet Lav silahı ve 2 adet roketi, 3 adet 12.5’luk doçka ve 6 sandık mermisi, 6 adet 14.5’luk doçka ve 183 kutu mermisi, 8 kutu A4 mermisi, 6 adet bombaatar, 40 adet BKC silahı, 12 adet Karnas silahı, 15 adet G3 silahı, 17 adet M16 silahı, 27 adet RPG silahı ve 267 roket güllesi, 1004 adet el bombası, 121 intihar yeleği, 2 gece dürbünü, 5 gündüz dürbünü, 11 tabanca ve mermisi, 4 telsiz cihazı, 19 telefon ve birçok belge ele geçirilmiştir.

'KAHRAMANLIKLAR İLE EŞSİZ BİR YIL OLDU'

5- 2018 yılı, YPG ve YPJ savaşçılarımızın Efrîn ve Dêrezor başta olmak üzere Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok bölgesinde işgalcilere karşı amansız bir mücadele yürüttüğü, destansı kahramanlıkların yaşandığı eşsiz bir yıl olarak tarihe geçmiştir. Bu çerçevede;

Efrîn Çağın Direnişi'nin birinci ve ikinci aşaması kapsamında 600, Cizre Fırtınası Hamlesi’nde 201, yaşanan trafik kazalarında ve farklı kazalar sonucunda 61, yakalandığı ağır hastalıklar ve kalp krizi sonucu 20, Reqa’daki DAİŞ çetelerinin döşediği mayınları temizleme operasyonunda 7 ve işgalci Türk ordusunun sınır hattındaki saldırılarında 5 arkadaşımız olmak üzere toplam 894 arkadaşımız şehit düşmüştür."