YNK-Goran: Parlamento açılsın referanduma hazırlanalım

YNK-Goran Ortak Konseyi toplantısından "Parlamento aktifleştirildikten sonra Güney Kürdistan'ın tümünü kapsayacak referandum için hazırlıklara başlayalım" kararı çıktı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Goran (Değişim) Hareketi Ortak Konseyi'nın Süleymaniye'de yapılan toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada "parlamentonun aktifleştirilmesi sonrası referandum hazırlıklarının yapılması" kararının alındığı belirtildi. 

Süleymaniye'de Goran'ın merkezi olan Girê Zergetê'de saat 16.00'da yapılan toplantının ardından ortak yazılı açıklama yapıldı. Referandum gündemiyle yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Toplantıda parlamentonun aktifleştirilmesinin ardından Kürdistan Bölgesi'nden koparılan yerlerin de dahil edilmesiyle bağımsızlık referandumu için hazırlıkların yapılması kararlaştırılmıştır."

Toplantıda "Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperîn bölgesi yerel hükümeti de ele alınmıştır" denildi. Goran ile YNK önceki toplantılarında da bu bölgelerin yerel yetkilerinin arttırılması taleplerinde bulunmuştu.

YNK ve Goran Hareketi 16 Mayıs 2016 tarihinde Newşirwan Mistafa ve Celal Talabani liderliğinde siyasi bir anlaşma imzalamış, anlaşma çerçevesinde her iki partinin ortak yürüteceği çalışmalar doğrultusunda Ortak Konsey kurulmuştu. 

Güney Kürdistan parlamentosu 12 Ekim 2015 tarihinden beri kapalı. Goran Hareketi'nden olan parlamento başkanı Dr. Yusif Mihemed'in Hewlêr'e alınmamasıyla başlayan kriz devam ediyor. 

Geçtiğimiz günlerde ortak toplantı yapan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile YNK, parlamentonun Dr. Yusif Mihemed başkanlığında açılması ancak akabinde yapılacak ikinci oturumda yeni bir parlamento başkanı seçilmesi önerisi yapmıştı. Goran ise öneriyi reddetmişti.