Yıldırım davası zaman aşımına uğratılmak isteniyor

Lice'de kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’a ilişkin açılan dava yavaş ilerliyor. Avukat Yalçındağ, bu dosyanın da bir çok olayda olduğu gibi zaman aşımına uğratılmak istendiğine dikkat çekti.

Amed'in Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) Mahallesi’nde, 28 Haziran 2013’te yapılan karakol-kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım’ın yaşamını yitirmesine ilişkin tutuksuz asker Adem Çiftçi’nin yargılamasına devam edildi. Çiftçi hakkında verilen beraat kararının istinaf mahkemesince bozulması ardından davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Sanık Çiftçi’nin davadan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmada, Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve yakınları ile avukatları katıldı.

Duruşma salonun önün ve içinde yoğun güvenlik önlemleri göze çarparken; iddia makamı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.

Duruşmaya katılan Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım, sanık askerin yanı sıra ateş emri verdiğini belirtilen 2 komutandan şikayetçi olduğunu söyledi.

Duruşmada savunma yapan avukat Reyhan Yalçındağ ise,  Yıldırım'ın öldürülmesinin ağır bir insan hakkı ihlali olduğunu, bu ağır insan hakkı ihlaline eşdeğer bir soruşturma yürütülmediğini vurguladı. Yalçındağ, "Ateş emri veren 2 komutan hakkında soruşturma yürütülmedi" dedi.

‘YARGILAMA AĞIR SÜRÜYOR’

Soruşturma ve yargılamanın ağır sürdüğünü kaydeden Yalçındağ, "Aylardır rapor, dosyaya ibraz edilmiyor. Benzer dosyalarda böyle zaman aşımı kararlarına ulaşıldı. Zaman aşımına dönen bir sürü dosya oldu. Aynı akıbetin bu dosya açısından da gerçekleştiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Yalçındağ, Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nce gerçekleştirilen keşfin raporunun hızlandırılması için tekit yazısının yazılmasını istedi.

Mahkeme, raporun düzenlenmesinin hızlandırılması için Lice Asliye Ceza Mahkemesi’ne müzakere yazılması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.