Yıkılmaz bir kale: Şehit Botan savaş tünelleri

Dört ay boyunca her gün, her saat kimyasal gazlara maruz kalan ve fiziki olarak bu saldırılardan etkilenen gerillalar bir an bile her gün cihazdan konuştukları yoldaşlarına ‘zorlanıyoruz’ ya da ‘mevzimizi bırakalım’ demedi.

Medya Savunma Alanları'nda 9 aydır devam eden varlık ve özgürlük savaşında son iki aydır en çok ismi geçen savaş mevzilerinden bir tanesi de Şehid Botan savaş tünelleri. Özellikle son aylarda bu direniş mevzisine karşı saldırılarını yoğunlaştıran Türk ordusu, aralık ayında bir gün içerisinde burada 150 defa kimyasal gaz kullanarak bu direniş karşısında ne kadar deliye döndüğünü ortaya koymuş oldu.  Tüm bu yönelimlere rağmen ‘bir hırka, bir lokma’ felsefesi ile mevzilerini koruyan bir grup gerilla Türk ordusunu savaş tarihinin en büyük çaresizliğinin eşiğine getirdi.  Peki Şehid Botan savaş tünelleri nerede? Türk ordusuna bu sendromu yaşatan kahramanlar kimdir? Burada direnen gerilla nasıl oluyor da 9 aydır NATO destekli Türk ordusunun tüm kirli yaptırımlarına karşı direniyor?


ZAP VE AVAŞÎN TEPELERİNDE YAŞANAN DİRENİŞLERİN YAPICILARI

14 Nisan 2022 tarihinde  Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarında başlayan savaş, gerillanın hareketli timlerle üst üste vurduğu darbeler ve savaş mevzilerinde gelişen direnişlerle adeta bir direniş ve zafer hamlesine dönüştürüldü ve Bazên Zagros devrimci hamlesinin kahramanlık hikayelerini ortaya çıkardı. Savaşın ilk aylarında özellikle Zagros sahasında Zap ve Avaşîn merkezli devam eden savaş, temmuz ayı ile birlikte Çemço alanına kadar geldi. Çemço ve Sida alanlarında yer alan Şehid Adıl, Kale Çemço, Şehid Fedakar gibi stratejik tepeler savaşın ilk gününden beri özellikle Şehid Şahin, Werxelê, Karker gibi tepelerde devam eden savaşın koordine edilmesi ve eylemlerin gerçekleştirilmesinde büyük rol oynadılar. Çemço ve Sida tepelerinde yer alan gerillalar, Zap ve Avaşin tepelerinde direnen yoldaşlarını gerçekleştirdikleri ağır silah eylemleri ile bir gün dahi yalnız bırakmadılar. Aynı zamanda 24 saat boyunca, bir an bile uyumadan ellerindeki sınırlı teknik imkanlar ile düşman güçlerinin hareketliliklerini takip edip yoldaşlarını bilgilendirdiler ve düşmanın savaş tünellerinin önlerine gelmesine engel oldular. Zap ve Avaşîn tepelerinde uzun soluklu devam eden direnişlerin yapıcıların da biri de Çemço ve Sida tepeleri oldu. Türk ordusu Çemço ve Sida tepelerinde direnen gerillaların bu savaş performansına engel olmak için temmuz ayında bu alanlarda da işgal operasyonu başlattı. Kale Çemço, Şehid Fedakar ve Şehid Adıl tepesi Ş. Botan savaş tünelleri aylardır devam eden destansı direnişlere şahitlik ediyorlar.

ZAGROSLAR GERİLLANIN ÖNEMLİ MEVZİLERİNDEN BİRİ

Türk ordusu Temmuz 2022’de elindeki bütün teknik ve askeri güç ile Çemço alanına bağlı Şehid Adıl tepesindeki Şehid Botan savaş tünellerine saldırdı. Skorsky helikopterleri günlerce bu tepe üzerinde indirme yapmaya çalışsalar da, hem Kale Çemço tepesinden yapılan müdahale hem de bu tepede yer alan gerillaların etkili vuruşları sayesinde Skorsky helikopterleri her seferinde geri püskürtüldü. Helikopterler ile indirme yapamayacağını anlayan Türk ordusu temmuz ayında karadan sızma ile tepeye girmeye çalıştı. Temmuz ayında Şehid Botan savaş tünellerinde direnen gerillalar ile işgalciler arasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Burada onlarca işgalci cezalandırıldı ve 2 gün süren çatışmalardan sonra işgalciler arkalarına bakmadan savaş mevzilerinin önünden kaçtılar ve kendilerini Şehid Adıl tepesinin yamaçlarına bırakıp burada konumlandılar. Burada da hem ağır silahlar ile hem de arazi timleriyle bu güçlere darbe vuran gerillalar, işgalcilere bu alanda rahat yüzü vermediler.

Şehid Adıl tepesindeki Şehid Botan savaş tünelleri, Türk ordusunun Zagros sahasındaki işgal politikalarını tamamlaması için çok önemli bir mevzi. Hem Sida, hem Çemço hem de Saca alanlarına sınırının olması ve yine Zap, Avaşîn alanlarındaki bazı stratejik tepelere hakimiyeti olması nedeniyle aynı zamanda gerillanın buradaki zaferi açısından çok önemli bir konum teşkil ediyor. Bu sebeple Türk ordusunun komutanları, onlarca askerleri öldürülmüş olmasına rağmen ağustos ayında tekrardan güçlerini bu savaş tünellerinin önüne gönderdiler. Ağustos ayından şimdiye kadar Şehid Botan savaş tünellerinde yaşanan direniş, gerillanın savaş tarihindeki en görkemli yerlerinden birini çoktan aldı.

BİR GÜN DAHİ YOLDAŞLARINA ‘ZORLANIYORUZ’ YA DA ‘MEVZİYİ BIRAKALIM’ DEMEDİLER

Şehid Botan savaş tünellerinde direnen bir grup gerilla savaşın başladığı ilk günden itibaren zorlu koşullar altında bu destansı direnişin yaratıcıları oldular. Özellikle yoğun kimyasal gaz saldırıları altında devam eden bu direniş, gerillanın Apocu iradesinin yenilmez iradesini ortaya koydu ve Şehid Botan savaş tünellerini yıkılmaz bir kale haline getirdi.  4 ay boyunca her gün, her saat kimyasal gazlara maruz kalan ve fiziki olarak bu saldırılardan etkilenen gerillalar bir an bile her gün cihazdan konuştukları yoldaşlarına ‘zorlanıyoruz’ ya da ‘mevzimizi bırakalım’ demediler. Ellerindeki çok kısıtlı maddi imkanlarla hem mevzilerini korudular hem de tünel kapılarının önlerindeki Türk ordusunun vahşi çetelerine darbe vurdular.

DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

Şehid Botan savaş tünellerinde yaşanan destansı direniş 9. ayında da devam ediyor. Türk ordusunun kimyasal gaz saldırıları ve yasaklı patlayıcılar ile gerçekleştirdiği yoğun saldırılar altında normal bir insanın asla dayanamayacağı koşullar altında direnişlerini sürdüren gerillalar, Apocu felsefenin yarattığı insanüstü irade ile 9 aydır Türk ordusunun asker ve çetelerine adeta kök söktürüyor.