Yer almadığı görüntüler delil sayıldı: Gazeteci Yılmaz'a ceza

Van'da gazetecilik yapan İdris Yılmaz, yer almadığı görüntüler delil sayılarak ceza aldı.

Van’ın Erciş ilçesinde 6 Kasım 2015 tarihinde PKK’li Azad Günay’ın taziyesine katılan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ile birlikçe birçok kadının darp edilmesi üzerine olay yerine giden ve haber yapmak isteyen Gazeteci İdris Yılmaz'ın görüntü alması polis tarafından engellenmişti. Yılmaz, henüz kamerasını dahi açmadan polisin saldırısına uğramıştı. Darp edilerek gözaltına alınan Yılmaz hakkında "Hakaret, tehdit, görevi yaptırmamaya direnmek” iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Erciş 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin açıkladığı ve tebliğ ettiği gerekçeli kararda, Yılmaz’a 1 yıl 3 ay hapis cezası veridi. Açıklanan gerekçeli kararda “delil” olarak sunulan videolu görüntülerde Yılmaz yer almazken, fotoğrafların ise farklı bir tarihte çekilen fotoğraf olduğu açığa çıktı.

POLİSİN ÇEKTİĞİ VİDEOLAR ORTADA YOK

Polisin “seni dört duvar arasında çürüteceğiz” tehditleri sonrası bir hafta sonra yine yaptığı haber takibi sırada gözaltına alınan Yılmaz, sosyal medya hesabındaki paylaşımları gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu sırada polislerin açtığı, “Hakaret, tehdit, görevi yaptırmamaya direnmek” iddiası ile açılan davanın ilk duruşmasına katılan Yılmaz, yaptığı savunmayı şu ifadelerle aktardı: “Burada asıl hakarete uğrayan ve haber alma özgürlüğü engellenen benim. Olay sırasında polisin kamera ile görüntü aldığını, polisin ve aynı zamanda iddia sahibi olan polis memuru Cihan Kaştaş’ın cep telefonu ile görüntü aldığını, cep telefonunda incelenmesini durumunda olayın gerçek boyutunun açığa çıkacağını belirtmiştim. Buna rağmen mahkeme polis kamerasını ve Cihan Kaştaş’ın cep telefonunu inceleme gereği duymadan olayla ilgisi olmayan görüntüleri delil saymış”

'NE GÖRÜNTÜM NE SESİM VAR'

Dosyaya konulan ve delil olarak sayılan polis kamerasında alınan video ve fotoğrafın, polislerle arasında yaşanan olayla alakası olmadığını ifade eden Yılmaz, “Cezaevinden çıktıktan sonra ikinci duruşman görüldü. Burada yaptığım savunmamda hakime olayla ilgili polis görüntülerinin alınıp alınmadığını sordum. Hakimin ‘görüntü var’ demesi üzerine ben de görüntüyü izleme talebinde bulundum. Bana gösterilen görüntünün, benim daha olay yerine gitmeden önce çekilen görüntüler olduğu açığa çıktı. Görüntüde sadece HDP Milletvekili Lezgin Botan vardı. Belirtilen görüntüde ne sesim ne de kendim vardım. Bunu hakime belirttim. Fakat buna rağmen bu görüntü delil olarak dikkate alınmış” diye konuştu.

'İTİRAZ EDİNCE POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI'

Aynı zamanda delil olarak gösterilen fotoğrafın da yine olayla ilgisi olmayan bir fotoğraf olduğunu dile getiren Yılmaz, “Olaydan bir hafta sonra yine haber takibi yaptığım sırada gözaltına alındım. Bu sırada polis gözaltı gerekçemi 'yalan yanlış haber' olarak belirtmesi üzerine benimle birlikte haber takibi yapan arkadaşlarımın tepkisine yol açtı. Burada gazeteciliğin engellendiğini ifade etmemiz sonrasında polis havaya ateş açtı” dedi.