Yekgirtû’dan parlamento oturumuna ‘işgal’ boykotu

Kürdistan bölgesi parlamentosu olağan oturumu boykotla başladı. Yekgirtû, Türk işgal saldırılarının gündeme alınmamasına tepki göstererek, oturumu boykot etti.

Hewlêr’deki parlamentonun olağan oturumu başladı. Toplantının gündemine Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarındaki işgal saldırıları ve memur maaşlarına ilişkin krizin yer almayışı tepkiye neden oldu. Yekgirtû partisi, oturumu boykot etti.

Boykotun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Yekgirtû Grup Başkanı Ebubekir Heledini, “Parlamento başkanlığı, yabancı devletlerin askeri güçlerini Kürdistan Bölgesi topraklarına getirdiği, her 200 litre ham petrolün 77 dolar olduğu ve zorbalığın devam ettiği böylesi bir süreçte grup başkanlarının bugünkü oturum için hazırladıkları gündem programı olmadan toplantı gerçekleştiriyor” dedi.

Ehedini, “Parlamentonun bu oturumunda yurttaşlarımız için önemli olan hiçbir gündem maddesinden söz dahi edilmiyor” diye ekledi.

Mevcut parlamentonun görev süresinin 55 gün önce bitmiş olduğuna ve bu süreçte hiçbir toplantı gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Ebubekir, şunları ifade etti: “Parlamento başkanlığı, yapılacak olan ilk oturumda maaş konusunda reform gerçekleştirileceğine karar vermişti. Ancak ilk oturum bugün gerçekleşmesine rağmen, oturum gündeminde bu konuya da yer vermemiş. Bu yüzden bu toplantıyı boykot ediyoruz.”

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cehfer İminki ise reform yasasını gözardı etmediklerini savundu. İminki, “Yasa ve ekonomi komisyonları bazı projeler önerdiler. Bu projeler üzerinde hükümetin de görüşü, düşünceleri ve önerileri olacak. Onların söyleyeceklerini de beklemeliyiz. Daha sonra yasal işlerimizi yerine getiririz” dedi.