YBŞ: Demokratik-federal bir Irak için hazırız

YBŞ Komutanlığı, dört yıl önce Şengal’de Êzidî Kürtlere yönelik düzenlenen soykırım saldırılarının yıldönümünde yaptığı açıklamada, demokratik-federal bir Irak’ın tesisi için desteğe hazır olduklarını belirtti.

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Êzidî halkını fiziki soykırımdan geçirmek için düzenlediği saldırıları ve sonuçlarına değinen YBŞ Komutanlığı, DAİŞ’e karşı direni sırasında kurulan YBŞ ve YJŞ için “Irak’ta demokratik bir çizgiyi esas alan güç” ifadesini kullandı.

"GEREKEN ÖNCÜLÜĞÜ YAPACAĞIZ"

Açıklamada şunlar belirtildi: “YBŞ ve YJŞ ferman zamanında kurulan bir güçtür ve bu nedenle tarihteki yeri ve önemi daha da ayrıdır. YBŞ ve YJŞ hem özerk Şengal’in hem de demokratik Irak’ın özgürlük teminatı olma amacını taşımaktadır ve bu amaç uğruna gereken ne ise yerinde ve zamanında yapacaktır. Ezidi halkı artık kendini savunacak irade ve güce sahiptir. Bu halk insanlık tarihinin utancı olan bir soykırım yaşadı ve biz YBŞ ve YJŞ olarak bir daha böyle bir soykırımın yaşanmaması için fedaice bir çizgide kanımızın son damlasına kadar her türden düşmana ve gerici zihniyete karşı savaşacağız. Bundan sonra bir kez daha aynı acıların yaşanmaması için Ezidi halkımızın kendi birliğini oluşturması için de YBŞ ve YJŞ olarak gereken öncülüğü yapacağız.”

“HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI HALKIMIZI KORUYACAĞIZ”

DAİŞ Çetelerinin Rakka ve Musul’daki yenilgisine de dikkat çeken YBŞ, özgürleştirilen alanlarda DAİŞ tehlikesinin halen devam ettiği konusunda uyardı.

YBŞ şunları ifade etti: “Irak’ta süregelen ekonomik ve idari sıkıntılar, yer yer halk isyanları ve hala devam eden DAİŞ tehdidi ile birlikte Irak’taki belirsizlik durumunu korumakta ve bölgenin istikrarsız durumda olmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple bölgede devam eden kaos ortamından yararlanmak isteyen her türlü tehdide karşı YBŞ ve YJŞ olarak halkımızı sonuna kadar koruma görevimizi yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz. Irak’ın gerek binlerce yıllık tarihi ve kültürü, içinde barındırdığı çok renkli yapı, tarih boyunca süregelen savaş ikliminden kurtulmasının tek yolunun ancak demokratik bir Irak’la olacağına inanıyoruz. Bizler YBŞ ve YJŞ olarak demokratik-federal bir Irak’ın tesisi için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor tüm dış güçlere bu bağlamda destek sunmaları için çağrı yapıyoruz.”

DIŞ GÜÇLERE DİYALOG ÇAĞRISI

YBŞ, açıklamasında dış güçlere diyalog çağrısında da bulundu: “Şu an halkımızın güvenlik sorunu tümüyle bitmiş olsa da öncelikle fermanın uluslararası güçler tarafından bir jenosit olarak kabul edilmesi, siyasi olarak adımların atılması gereken bir dönemdeyiz. Bu sebeple halkımızın ve bölgenin daha güvenli bir hale gelmesi ve halkımızın çıkarları için dış güçlerle diyalog içerisinde olacağımızı belirtiyoruz.”

Açıklamada son olarak şunlar belirtildi: “Bu sebeple son fermanda direnen ve şehit düşen başta Şehid Berxwedanlardan, şehid Nujiyanlara, yüzlerce kahraman ve fedakâr gencimizi tekrardan anıyor ve anılarına bağlılığımızı özgür ve demokratik bir Irak’ta yaşam sunarak mücadelemizi zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz. Ezidi halkımızın savunma gücü olarak fermanı bir kez daha en sert şekilde kınıyoruz.”