'Yasaklı' köyler ile iletişim kesildi, yangın büyüyor!

Çalı (Calê) köyünde dün çıkan çatışmanın ardından ilan edilen "yasak" sonrası köylerle iletişim kesildi. Köylülerden en son alınan bilgilere göre, asker tarafından çıkarılan yangın hızla yayılıyor.

Nusaybin’in Çalı (Calê) köyünde dün çıkan ve bir askerin öldüğü çatışmadan sonra 14 bölgede 'sokağa çıkma yasağı' ilan edildi. Yasaklı bölgede bulunan köyler ile iletişim tamamen kesildi. Köylülerin en son verdiği bilgilere göre, yasakla beraber dün çıkarılan yangın Çalı köyünden Goran Tepe’ye kadar yayıldı. Köylüler ile iletişimin kesildiği bölgelerde yer yer çatışmalar devam ediyor.

Yangına köylülerin müdahale etmesine izin verilmezken aynı bölgede yine Temmuz ayında da yasak ilan edilmiş ve dağlar ateşe verilmişti.

ASKERDEN 'CAN GÜVENLİĞİ' TEHDİDİ

Halkın evlerinden çıkmasını engelleyen ve köyleri ablukaya alan askerler, çıkan yangına müdahale etmek isteyen köylüleri de yasakla tehdit ediyor. “Can güvenliğinizi sağlamayız” denilerek köylülerin evlerinden çıkmasına engel olan devlet yetkilileri, bölgede çıkan yangının büyümesine aldırış etmiyor.

Daha önce de Temmuz ayında ilan edilen yasakta yakılan dağların çoğunda halkın onlarca hektarlık arazisi kül olmuştu. Köylülerin bağları ve bahçelerinin yakıldığı yangın 2 gün boyunca devam etmişti.

'BİR ŞEY YAPILSIN'

Çalı (Calê) köyünden bir kişi, “Sabahtan beri silah sesleri susmuyor. Çatışma başladığı gibi yangın da başladı. Evlerimizden çıkamıyoruz. Camlardan bile bakamıyoruz. Yangın giderek büyüyor ama bizim müdahale etmemize izin vermiyorlar. Askerler köylerin içini doldurmuş durumda. Evlere baskın da yapılıyor olabilir. Eski yangında çoğu bağımız gitmişti zaten, şimdi o yangından geriye kalanı da yanıyor. Bir şey yapılsın” diye konuştu.

AMBULANS DA GÖNDERİLMİYOR

Ayrıca yasak ve abluka altındaki köylere de Valilik kararıyla 'güvenlik' bahanesiyle ambulans gönderilmiyor. Dün Kuruköy (Xarabê Bava) köyünde rahatsızlanan bir kişi ambulansın gelmemesi yüzünden geç saatte kadar bekletildi. Köylülerin yardımıyla köyden çıkarılan hasta Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.