Kadri Esen: Anadilde yayıncılıkta ısrar edeceğiz

Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, Kürt gazetecileri korkutmaya ve Kürtçe yayıncılığı engellemeye yönelik baskı ve tehditlerin hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını söyledi; her şeye karşın Kürtçe yayıncılığı sürdüreceklerini vurguladı.

Polislerin gazetenin dağıtımını engellemeye dönük tehditlerine karşı hukuki süreç başlattıkları bilgisini veren Esen, “Hem daha fazla işimize sarılarak hem de hukuki süreçler başlatarak karşısında durarak bize yönelik gelişen bu baskılara karşı çıkacağız” dedi.

Kürt basınına yönelik saldırılar çok yönlü bir şekilde devam ediyor. Gözaltına, tutuklama, erişim engelinin yanı sıra ilk günlük gazete olan Azadiya Welat’ın ardılı olan Xwebûn gazetesinin dağıtımı da engelleniyor.

90’lı yıllarda dağıtımcıları katledilen, tutuklanan ve benzeri baskı politikalarına maruz kalan Azadiya Welat, daha önce defalarca kapatıldı. En son Xwebûn adıyla yayın hayatına haftalık olarak devam eden gazeteye, bu kez de dağıtımının engellenmesi için çeşitli yöntemler uygulanıyor. Polisler, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’ne (DİŞTİ) giderek, gazetenin başka kentlere gitmesi için ücret mukabilinde taşımacılığını yapan otobüs firmalarını tehdit etmişti.

Gazetenin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazetelerinin içeriğini ve karşılaştıkları sorunları anlattı.

Esen, Xwebûn gazetesinin 2019 yılında yayın hayatına haftalık olarak başladığını belirterek, aynı zamanda Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan gelişmeleri gazetenin internet sayfası üzerinden de okuyuculara ulaştırdıklarını kaydetti.

GEREKÇE GÖSTERMEDEN EL KOYDULAR

Dönem dönem manşetlerinden ve bazı haberlerinden kaynaklı gazeteye soruşturmaların açıldığını söyleyen Esen, şöyle devam etti: “Beni kaç kez gazetenin imtiyaz sahibi sıfatıyla ifade vermem için emniyete çağırdıkları da oldu. Baskılar hem gazetemiz hem de sanal medya hesaplarımız üzerinde hep vardı. Son zamanlarda da gazetemizin matbu baskısına yönelik engeller çıkarıyorlar. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında polisler Amed otogarında polisler hiçbir savcılık kararı olmadan göstermeksizin gazetemizin başka kentlere ulaşmasını engellemeye çalıştı. Daha önce bir gazete sayımızı yine hiçbir gerekçe göstermeksizin gidip el koymuşlardı. Avukatımız aracılığıyla bilgi almaya çalıştığımızda da, gerekçe göstermeden el koydukları sayımızdan önceki birkaç sayının toplatma kararının olduğunu öğrendik.”

KÜRT GAZETECİLERİ KORKUTMAK İSTİYORLAR

Polislerin veya savcıların ellerinde bir gerekçe olmadan gazetelerinin sayılarına yönelik engelleyici uygulamalarına tepki gösteren Esen, “Ellerinde bir gerekçeleri varsa göstersinler, biz de ona göre mücadele yollarımızı arayalım. Ama bir gerekçeleri yoksa da, bu yaptıkları zorbalığın dışında başka bir şey değildir. Ama biz, onların amaçlarının ne olduğunu gayet biliyoruz; Kürt gazetecilerini korkutmaya ve Kürtçe yayıncılığını engellemeye çalışıyorlar. Koşullar ne olursa olsun, biz gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

POLİSLERDEN OTOBÜS FİRMALARINA TEHDİT

Polislerin, şimdiye kadar otobüs firmalarına bir talep babında gazetemizi taşımamaları gerektiğini söylediğini, ancak son gittiklerinde ise onları tehdit ettiklerini aktaran Esen, şunları paylaştı: “Şimdiye kadar otobüs firmalarını tehdit etmiş değillerdi. ‘Bu gazeteyi taşımazsanız iyi olur’ gibi bir istekte bulunmuşlardı. Firmalar yine de taşımaya devam ettiler ancak son gittiklerinde, ‘Eğer bu gazeteyi taşımaya devam ederseniz araçlarını bağlarız’ diye tehditte bulunmuşlar. Firmaların bu konuda geri adım atmamaları gerekiyor. Çünkü biz yasal bir gazeteyiz ve devlete vergi veriyoruz buradan. Resmi kanallara başvurarak kurduğumuz bir gazete. O yüzden firmaların da bunu bilerek hareket etmeleri gerekiyor.”

HUKUKİ GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR

Söz konusu engellemelere ilişkin hukuki süreçler başlattıklarını söyleyen Esen, “Gazetemizin insanlara ulaşması ve gazeteciliğin engellenmesi için uygulanan bu politikaları boşa çıkaracağız elbette. Kendi anadilimizde yayın yapmaya devam edeceğiz. O yüzden de hem daha fazla işimize sarılarak hem de hukuki süreçler başlatarak bize yönelik gelişen bu baskıların karşısında duracağız. Hatta sırf bu yüzden geçtiğimiz günlerde otogara giderek orada bir açıklama yaptık ve oradaki esnaflara gazetemizi dağıttık. Hukuki girişimlerimiz sürüyor ancak şimdiye kadar herhangi bir resmi açıklama bize yapılmış değil. Zaten resmi bir açıklama veya gerekçe gösterseler bile biz bunlara ikna olmayız. Çünkü bu uygulamalarının ne amaçla yapıldığını biliyoruz. O yüzden de ne olursa olsun, Kürtçe yayıncılığı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.