Xerib: Irak'ta demokratikleşme için üzerimize düşeni yapacağız

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib, Irak’taki siyasetçilerin zihniyetinde, sosyal ve güçlü bir değişim yapılmadığı için sorunların derinleştiğini söyledi.

Irak'a ve Kürtlere çağrılar yapan Xerib, "Irak’ın demokratik adımlar atması için, KCK olarak üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Rojnews'e konuşan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib, Irak’ta DAİŞ'in yenilgiye uğramasına rağmen neden huzurun sağlanamadığına ilişkin şöyle dedi:

"KCK olarak Irak sorununun yalnızca DAİŞ’le bağlantılı olduğunu düşünmüyoruz. DAİŞ, Irak’taki sorunların toplamının sonucudur. Sadece Irak değil, Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlar DAİŞ’i ortaya çıkardı. Sonuç DAİŞ olduğu için, DAİŞ’in mağlup olmasıyla huzur gelmedi. Irak’ın en önemli sorunu demokratik bir bilincin olmamasıdır. Eskiden ‘Irak’ın sorunu Saddam Hüseyin’dir, Saddam Hüseyin giderse sorunlar çözülür’ deniliyordu. Saddam Hüseyin 2003’te gitti. Ancak herkes gördü ki 2014’te DAİŞ yapılanması ortaya çıktı. Saddam Hüseyin'in gitmesi ardından 11 yıl geçti ancak sorunlar hala çözülmedi. Irak’ın tek sorunu Saddam Hüseyin değildi. Irak’ta Arap, Kürt, Şii ve Sünni toplumlar aktif güçlerdir. Bu toplumlar arasında demokratik zihniyet çok zayıf. Irak oluşumları arasında siyasetin öncülüğünü yapanların demokratik bilinci zayıftır. Bunlar da sorunların derinleşmesine neden oluyor. Irak’taki siyasetçilerin zihniyetinde, sosyal ve güçlü bir değişim yapılmadığı için sorunlar daha da derinleştirdi. Irak siyasetçilerinin zihniyetinde ve toplumda temel bir değişim olmadığı için var olan sorun daha da derinleşiyor. Yeni bir DAİŞ’in ortaya çıkmaması için demokratik bir siyasetin olması gerekir."

'Şİİ HAREKETLERİ DEMOKRATİK DEĞİŞİM YARATABİLİR'

Irak’ta hükûmet kurulamaması ve KDP ile YNK arasındaki anlaşmazlıkların sorulduğu Xerib, "Her parti kendi menfaatleri için bu ülkeleri kullanıyor. Irak sorunu zaten var, dış güçlerin müdahale etmesiyle sorunlar artıyor ve çözüme kavuşmuyor. Şii hareketleri liderlerinin hakikati görerek bu sorunları aşması gerekiyor. Irak’ın kendisi tarihte Şiilerin merkezi olmuştur. Şimdi bir kez daha demokratik Şii merkezi olabilir. Şiiler değişime her zaman açık olmuşlardır. Eğer siyasi yöneticiler Şii inancını Şii toplumunun siyasi öncüleri prensipler üzerinde anlaşırsa demokratik bir değişim sağlanabilir" diye belirtti.

KDP ve YNK'nin, Başur toplumu için yetkiyi değil hizmeti esas alması gerektiğini söyleyen Xerib, "Şii güçlerinde olduğu gibi KDP ve YNK de dış güçlerin etkisi altında siyaset yapıyor. Biri Türkiye’ye, biri de İran’a yakın. Kürtlerin ve toplumun ihtiyaçlarını siyasetin temeli olarak görmüyorlar" dedi.

'HALKIMIZ SANDIĞA GİTMELİ'

Tevgera Azadi'nin seçimlere katılmasına izin verilmemesinin sorulduğu Xerib, kararı eleştirerek, "Bu kararla birlikte Başur’daki ulusalcı, yurtsever halkımızın sandıklara gitmesi gerekiyor. Parlamentonun ulusal ve demokratik bir rol oynaması için çağrım, halkımız sorumluluk alarak seçime katılsın ve iradesine sahip çıksın" diye belirtti.

'IRAK BAĞIMSIZLIĞINA SAHİP ÇIKMALI'

Xerib, Irak hükûmetinin, Türk devletinin Başur'a yönelik işgal saldırılarını kabul etmediğini belirtmesi ve bu durumu Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemine taşıyacağını açıklamasına ilişkin ise "Ne kadar ciddi olduklarını bilmiyorum ancak bu iyiye işarettir. Irak hükûmetinin bağımsızlığına sahip çıkması gerekiyor" dedi.

'BERHEM SALİH ROLÜNÜ OYNAYABİLİR'

"Berhem Salih YNK’ye döndü ve cumhurbaşkanı adayı gösterildi. Berhem Salih’in geri dönmesini ve adaylığını nasıl yorumluyorsunuz" sorusu üzerine de Xerib, şöyle konuştu:

"Berhem Salih’in YNK’ye dönmesi birlik için iyidir. Berhem Salih’in dönmesi Kürt güçlerinin birbirine daha çok yakınlaştırıyor. Dr. Berhem Salih’in attığı bu adım çok önemlidir. Irak cumhurbaşkanlığına seçilmesi birlik olma açısından iyi olacaktır. (...) Diğer adaylar KDP adayları için parlamento başkan vekilliği adaylığından nasıl çekildiyse KDP’nin de cumhurbaşkanlığı adaylığını sorun yapmaması gerekir. Berhem Salih cumhurbaşkanı olursa bütün Irak ve Kürt güçlerini esas almalıdır. Irak halkının iradesini esas almalıdır. Berhem Salih hem bölgede hem de Irak’ta rolünü oynayabilir. Bizim önemli bulduğumuz nokta Kürtlerin Irak’ta kurulacak hükûmete ortak bir iradeyle katılım sağlamasıdır. En önemli adımlardan bir tanesi Irak cumhurbaşkanlığının belirlenmesi, diğeri ise başbakanlığın belirlenmesidir. Başbakanlığın belirlenmesi konusunda da Kürt güçlerin ortak ve demokratik bir irade ortaya koymaları gerekiyor.

Irak güçlerinden isteğimiz, şu an sorunların derinleştirilmesinin zamanı değil. Irak’taki sorunların çözülmesi için Irak’taki siyasi güçlerin birbirini dinlemesi gerekiyor. Çözümü dışarda aramak yerine kendi içlerinde aramalılar. Demokratik haklar esas alınarak adım atmalılar. Bu esaslar üzerine adım atılırsa, inanıyorum ki Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin aldıkları kararları yerine getirebilirler. Birleşmiş Milletler de diğer güçler de onları dinler. Böylece Irak da parlak dönemine geri döner."

NE YAPILMALI?

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib, Irak’taki sorunların çözülmesi için Irak güçlerinin ve özellikle de Kürt güçlerinin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair şunları ifade etti:

"Demokratik prensipleri esas alan Kürdistani güçler, Irak siyasetine katılabilirler. Aynı zamanda Kürtlerin ulusal siyaseti için çalışma yürütebilirler. Irak güçleri Sünni-Şii güçleri ve demokratik temel üzerine kurulu Irak’taki diğer ulusal güçler ortak ve demokratik bir yaşam için anlaşabilirler. (...) Irak’ın demokratik adımlar atması için, KCK olarak üzerimize düşeni yapacağız. Nasıl DAİŞ’in Irak ve Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırılarında hazır bulunduysak, şimdi de demokratik prensiplerin gelişmesi, Irak ve Başurê Kürdistan’da demokratik bir iradenin geliştirilmesi için hazırız."