Xerabê Bava’da son durum

Xerabê Bava Köyü’nde yasağın kaldırılmasının ardından hasar tespit çalışmalarını tamamlayan Nusaybin HDP ve DBP ilçe yönetimi, hasarların giderilmesi için de çalışmalara başladı.

Devlet güçlerinin Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava Köyü'nde haftalarca süren sokağa çıkma yasağıyla birlikte gerçekleştirdiği yıkıcı operasyonun izleri hala silinmiş değil. Yasağın kaldırılmasının ardından Nusaybin HDP ve DBP ilçe yönetimi köydeki hasar tespitinden sonra oluşan hasarları gidermek için çalışmalara başladı.

HANELERİN YARISINDAN FAZLASI ZARAR GÖRDÜ

Operasyonun üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen, hasarlara dair herhangi bir tutanak tutulmazken herhangi bir girişimde de bulunulmadı. Bu durumdan şikayetçi olan köy halkının yardımına, yasağın kalkmasından hemen sonra, Nusaybin HDP ve DBP ilçe yönetimi koştu. Köydeki hasarları tedarik etmek için ivedilikle çalışmalara başlayan ilçe yönetimi, öncelikle köydeki bütün ailelerle birebir görüşüp, ilgili kişilerle hasar tespit raporu çıkardı.

Tedarik hazırlıklarına başlayan ilçe yönetiminin verilerine göre; Köyde zarar gören hane sayısı 36. Bu hanelerin kapı, pencere, sıva ve badana- boya tedariki dışında, ihtiyaçlar üzerinden evlere beyaz eşya ve diğer gereklilik arz eden gereçler de temin edilecek.

‘ÖLÜMÜN, KATLETMENİN DERMANI YOKTUR’

En çok hasar gören evlerden biri olan 48 yaşındaki Vetha Aykut’un evinin neredeyse tamamı yakılmış durumda. Eşyalarının da yakıldığı evin duvarlarında yoğun mermi izleri görülüyor. Devlet güçlerinin darp ederek gözaltına aldığı ve ardından Nusaybin Sulh ve Ceza Mahkemesi’nde verilen kararla tutukladığı Abdi Aykut’un eşi Vetha Aykut, ‘’Bize yaşatılan acıları unutmamız mümkün değil. Bu zulüm ömrümüzün sonuna kadar hafızamızda canlı kalacaktır. İnsanlarımız burada katledildi, evlerimiz yakıldı, hayvanlarımız öldürüldü. Günlerce işkencelerden geçirildik. Evlerimiz karakol gibi kullanıldı. Küçük çocuklarımızın psikolojileri perişan edildi. İnsan böyle bir zulmü düşmanına yapmaz, yapamaz. Belki zamanla dünyevi şeyler toparlanır, çaresi bulunur ama ölümün, katletmenin dermanı yoktur. Keşke tek bir kişinin parmağı kanamasaydı da evlerimizin hepsi yerle bir edilseydi. Ben dünyanın bütün servetini tek bir canlının kılına değişmem, değişemem” ifadelerini kullandı.

ATALARIN YIKIK YERLEŞKESİ: XERABÊ BAVA

Xerabê Bava, isminden de anlaşılacağı üzere Kürtçedir. Günümüze kadar her zaman Kürtlerin konumlandığı ve yaşadığı yerleşke olarak bilinir. Türkçe meali ise Ata (Baba) Yıkıntıları ya da ‘’Ataların Yıkık Yerleşkesi”dir. Xerabê Bava Köyü; Med, Pers ve Roma uygarlığına da ev sahipliği yapmıştır. Köy, tarihte kalabalık nüfuslu, çok haneli büyük bir kent olarak Omeryan bölgesinin önemli, tarihi bir miras alanı olarak da anlamlıdır.

Köyün, resmi kayıtlarda 1700 nüfusa ve 150’nin üzerinde haneye sahip olduğu belirtilmiş olsa da bölgedeki diğer köylerin de maruz kaldığı devlet baskılarından kaynaklı yaşanan göçlerle, bu verilerin çok altında bir sayının olduğu da biliniyor.

Günümüzde 70’e yakın hanenin olduğu Xerabê Bava Köyü’nde nüfusun verileri net olarak bilinmese de bölge köylerine oranla daha çok nüfuslu, büyük bir köy. Köyün neredeyse tamamında tarihi konutlar; kasr ve eyvanlar görmek mümkün.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve uygarlıklar için stratejik bir niteliğe sahip olan Xerabê Bava Köyü’ne, 80’li ve 90’lı yıllardaki devlet baskınlarından sonra son devlet saldırısı 11 Şubat’ta yaşandı. Türk devleti köyü haftalarca abluka altında tutup, operasyon gerçekleştirerek çok sayıda kişiyi infaz etti, evleri yaktı, hayvanları telef etti ve birçok kişiyi işkenceden geçirip, gözaltına aldı, tutukladı.