Xakurkê ve Dersim’de gerilla eylemleri

HPG gerillalarının Xakurkê’deki Mislokê köyü çevresinde konumlanan askerlere yönelik düzenlediği eylemde 1 asker öldürülürken, 3 asker de yaralandı. Dersim’de ise düzenlenen eylemde 8 asker ve 2 MİT üyesi öldürüldü.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), HPG gerillalarının Xakurkê ve Dersim’de düzenlediği eylemlerin detaylarını paylaştı.

HPG BİM açıklaması şöyle: “Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimiz, Medya Savunma Alanları’ndan Xakurkê’de devam etmekte olan işgal harekâtına yönelik eylemler düzenlemiştir. Bu kapsamda:

3 Ağustos günü saat 07.30’da güçlerimiz, Mislokê köyü çevresinde konumlanmaya çalışan işgalci TC ordusuna yönelik bir eylem düzenlemiştir. Düşman birliğinin etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde 1 asker öldürülmüş, 3 asker ise yaralanmıştır. Eylem ardından işgalci TC ordusu ölü ve yaralı askerleri Skorsky helikopterler ile alandan uzaklaştırırken, Mislokê köyü çevresinden de geri çekilmişlerdir.

Aynı gün saat 09.00’da güçlerimiz, Şehit Sarya Tepesi’nde konumlanan askerlere yönelik bir dizi suikast eylemi düzenlemiştir. Hedeflenen düşman birliğinde 2 asker öldürülmüş, 1 asker de yaralanmıştır. İşgalci TC ordusu, eylem ardından havan topları ile alanı rastgele bir şekilde bombalamıştır.

4 Ağustos günü (bugün) saat 10.10’da güçlerimiz, Ermuş boğazında konumlanan operasyon birliğini hedeflemiştir. Düşman mevzii ve barınaklarının etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

DERSİM’DE EYLEM: 8 ASKER VE 2 MİT ELEMANI ÖLDÜRÜLDÜ

2 Ağustos günü saat 09.20’de Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Amutka karakoluna sevkiyat yapan işgalci TC ordusunun bir konvoyuna yönelik YJA Star güçlerimizce bir sabotaj eylemi düzenlenmiştir. Hedeflenen konvoyda kirpi tipi zırhlı bir araç ile MİT üyelerini taşıyan bir araç imha edilirken, tespit edilebilen 8 asker ve 2 MİT elemanı öldürülmüş, 2 MİT elemanı da yaralanmıştır. Eylem ardından işgalci TC ordusuna ait taarruz helikopterler, alanı rastgele bir şekilde bombalamıştır. Eylemi düzenleyen birliğimiz sağlam bir şekilde üs alanlarına ulaşmıştır.

GEVER'DE 6 GERİLLA ŞEHİT DÜŞTÜ

24 Temmuz günü işgalci TC ordusu Serdar Şahin isimli kontranın öncülüğünde Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Geliyê Êlê alanında bir operasyon başlatmıştır. Aynı gün akşam saatlerinde güçlerimiz ile işgalci askerler arasında çatışma çıkmıştır. Yaşanan bu yoğun çatışmalarda düşmana karşı kahramanca savaşan 3 arkadaşımız şehadete ulaşmıştır.

25 Temmuz günü sabah saatlerinde ise işgalcilere ait savaş uçakları alanı bombalamıştır. Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda 3 arkadaşımız şehit düşmüştür.

DERSİM’DE OPERASYON

İşgalci TC ordusu Haziran ayında Dersim merkeze bağlı kapsamlı bir işgal operasyonu başlatmıştır. Yoğun teknik destek ve çok sayıda askerin katılımı ile yaklaşık bir ay süren bu operasyonun ayrıntıları şöyledir:

11 Haziran günü Hırsızpınar köyü yakınlarında pusulama faaliyeti yürüten işgalci TC ordusunun bir birliği güçlerimizce denetim altına alınmıştır. Bir süre denetimde tutulan düşman askerleri aynı gün saat 20.30 sularında güçlerimizce hedeflenmiştir. Yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulan bu düşman birliğinde 4 askerin öldürüldüğü ve 4 askerin yaralandığı bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı daha fazla olduğu değerlendirilmektedir. Eylemi düzenleyen birliğimiz sağlam bir şekilde üs alanlarına ulaşmıştır.

19 Haziran günü işgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Rabat köyü alanını bombalamıştır. Bombardımanlar ardından işgalci TC ordusu ile güçlerimiz arasında çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışmalarda 1 arkadaşımız şehit düşmüş, yaralanan 1 arkadaşımız ise düşman güçlerine esir düşmemek için bombasını kendisinde patlatarak şehadete ulaşmıştır. Destan adındaki bir unsur ise düşman birliklerine teslim olmuştur.

23 Haziran günü Zamek köyü yakınlarda güçlerimiz ile işgalciler arasında çatışmalar çıkmıştır. Yaşanan bu yoğun çatışmalarda çok sayıda asker öldürülmüş ve yaralanmıştır. Karadan güçlerimizin üzerine gidemeyen işgalci TC ordusu, taarruz helikopterleri ile alanı yoğun bir şekilde bombalamıştır. Düşmana karşı kahramanca savaşan 4 arkadaşımız şehitler kervanına katılmıştır. Sason isimli unsur ise düşman güçlerine teslim olmuştur.

Haziran ayı boyunca süren operasyon kısmi olarak geri çekilirken, alanda gizli birliklerin faaliyetleri halen devam etmektedir. Operasyon boyunca şehadete ulaşan arkadaşlarımızın kimlik bilgileri daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.

18 Temmuz günü Dersim merkeze bağlı Şakak köyü alanında işgalci TC ordusu bir operasyon başlatmıştır. Operasyonda işgalci TC ordusuna ait savaş uçakları alanı bombardımana tabii tutmuştur. Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda 2 arkadaşımız şehadete ulaşmıştır. Operasyon aynı gün geri çekilmiştir.

MEDYA SAVUNMA ALANLARINA HAVA SALDIRISI

İşgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırıları düzenlemiştir. Bu kapsamda;

2 Ağustos günü saat 20.00 ile 20.30 arasında savaş uçakları Heftanin bölgesine bağlı Rosê köyü çevresini bombalamıştır.

Aynı gün saat 22.30’da savaş uçakları Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesi ile Heftanin bölgesi sınır hattında bulunan Şehit Kendal alanını bombalamıştır.

3 Ağustos günü saat 23.00’da savaş uçakları Gare bölgesine bağlı Yekmalê köyü çevresini bombalamıştır.

Yerleşim yerleri çevresinin bombalanması sonucunda yöre halklarına ait bağ ve bahçelerde maddi hasar meydana gelmiştir.”