Xakurkê halkı: Sessiz kalan da işgale ortaktır

Türk devletinin işgal etmek istediği Xakurkê’de bulunan halk, "Tüm Kürdistan işgal edilmek isteniyor. Sessiz kalan da buna ortaktır. Topraklarımızı bırakmayacağız; Türk devleti gitmeli" dedi.

Şekîf Dağı ve Lolan Suyu etrafında bulunan, Bradost aşiretine mensup köylüler ve koçerler, tekrardan hayvanlarını yaylalarına getirdiklerini ama büyük bir tehlike altında bulunduklarını ifade etti.

'BAŞKA SEBEP YOK; KÜRT DÜŞMANLIĞI!'

İşgal harekâtının başlamasının ardından geldiğimiz bölgede, Medya Savunma Alanları başta olmak üzere, Bradost mıntıkası olarak nitelendirilen bölgede haber takibine devam ederken, Bradost aşiretine mensup koçerlere kameralarımızı çevirdik. 

Lolan Suyu etrafında bulunan koçerlerden Mam Îsa Reşît Derwêş, şunları dile getirdi:

"Buralar bizim toprağımız, işgalci Türk güçleri, topraklarımızı işgal etmek istiyor. Ailelerimizin ve çocuklarımızın yaşamı tehlike altında, topraklarımız savaş uçaklarıyla bombalanıyor, koyunlarımız telef ediliyor. Bunun altında yatan gerçeklik, bu operasyonun tek nedeni, Kürt düşmanlığıdır. Türk devleti nerede bir Kürt varsa oraya saldırmayı kendisine reva görüyor. Kürdistan bizimdir, Bradost bizimdir, biz Kürtlerin topraklarıdır. Asla bu işgali kabul etmeyeceğiz. Türk güçleri bir an önce işgale son verip, topraklarımızı terk etmeli, geldikleri yere dönmelidir."

'BAŞÛRLU GÜÇLER DE SORUMLU'
  
Şekîf Dağı eteğinde hayvancılıkla geçimini sağlayan ailesinin koyunlarıyla ilgilenen genç kadın Rejîn Îsa ise Kürtlerin parçalılığından yakınarak, şunları söyledi:

"Her gece sabahlara dek Türk savaş uçakları ve helikopterler otlaklarımızı ve yaylalarımızı bombalıyor. Onlarca hayvanımız telef oldu. Doğamız katlediliyor. Kürtlerin hepsi bir olmuş olsaydı Türk devleti böyle gelip topraklarımızı işgal edemezdi. Türkler bu cesareti bizlerin parçalılığından alıyor. Türk güçleri kadar sessiz kalan Başûrlu güçler de bu işgalden sorumlu. Biz Kürt halkının birliğini istiyoruz. Ne pahasına olursa olsun, topraklarımızı terk etmeyeceğiz."

'PKK BAHANE, PKK'Yİ CEPHEDE YENEMEZSİNİZ'

Özellikle Başûr’dan yayın yapan KDP’ye yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarındaki Bradost Alanı’nda, Xakûrkê’de yaylaların boşaldığı haberlerinin aksine, başta Xinêre olmak üzere, Şêxzade Vadisi, Lolan, Sinînê, Komasor, Kelaşîn ve Xakûrkê’nin diğer bölgelerinde yaylalara çıkan halka ait onlarca zoma tanıklık ediyoruz. Yine karşılaştığımız birçok köylü ısrarla topraklarının işgal edildiğine ve Başûr hükümetinin ortaklığına vurgu yaparak, işgal karşısında tepkilerini dile getiriyor. 

Ailesiyle birlikte yaylalarına geldiklerini lakin Türk güçlerinin tehdidi altında olduklarını belirten, Bradost aşiretine mensup Weysî Xidir Reşo, şöyle konuştu:

"Bu yıl büyük bir tehdidin altındayız. Türk güçleri gelip topraklarımızı ve yaylalarımızı işgal etmiş. Koyunlarımızı otlatacak yer bulmakta zorlanıyoruz. Uçaklarla, toplarla topraklarımızı bombalıyorlar. Bir an önce Türk güçlerinin topraklarımızdan çekilmesini istiyoruz. Yine Başûr ve Irak hükümetine sesleniyorum; işgale olan ortaklıklarına son vermeliler. PKK ile savaştıklarını söylüyorlar, PKK her yerdedir, PKK ile savaş cephede yürütülmez, böyle sonuç alınamaz. PKK ile sorunlar ancak demokratik temelde çözülür. Nitekim PKK, Kürt halkının haklarını savunuyor. Sorun PKK değil, amaç Kürdistan’ı işgal etmektir. 2000 yılında Qendekola’da 42 kadın, çocuk, aşiret mensubumuzu, sivil insanı yine Türk güçleri uçaklarla katletmişti. Yine aynı şeyi yapmak istiyorlar. Bizleri topraklarımızdan koparmak istiyorlar. 1994 yılında benim kendi evimi uçaklar bombaladı, yine terk etmedik. 2011 yılında yine saldırdılar, kuzenim Celal evliydi, katledildi. Çocuklarımız travma yaşıyor. Yaşam alanımız büyük bir tehdit altında. 30 yıldır böyle, daha nereye kadar! Bir an önce dört parça Kürdistan’ı terk etmeli, topraklarımızdan çekilmelidirler."

'SESSİZ KALAN HERKES İŞGALE ORTAKTIR'
 
Karşılaştığımız köylüler, yıllardır aynı saldırıların sürdüğünü dile getiriyor. Türk güçlerinin daha önceki işgal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını, bu operasyondan da sonuç alamayacaklarının altını çizmemizi istiyorlar. Nitekim saldırılarla alanın insansızlaştırılmak istendiği, birçok sivil katliama, hayvanların telef edilmesine karşın topraklarını terk etmeyeceklerini da belirtiyorlar. 

Lolan Vadisi'nde karşılaştığımız Bradostlu Hecî Xidir Reşo, her yıl hayvanlarını yaylaya çıkardığını ve hayvancılıkla ailesini geçimini sağladığını, 2004 yılında Türk güçlerinin saldırısı sonucu 130 koyununun telef edildiğini ve bugün de aynı saldırıların devam ettiğini vurguladı. Reşo, şunları söyledi: "Yıllardır aynı saldırlar devam ediyor. Türk güçleri aralıksız olarak topraklarımızı bombalıyor. İnsanlarımız, gençlerimiz yaşamını yitiriyor, vahşice katlediliyor. Coğrafyamız büyük bir saldırı altında, hayvanlarımız telef ediliyor, doğada bulunan canlılar yakılıyor. Tüm Kürtlerin, Başûr, Bakûr fark etmez, hepsi birdir, ayağa kalkıp tepki vermesi gerekiyor. Topraklarımız işgal altında ama uluslararası güçler buna sessiz kalıyor. Bu işgale sessiz kalan herkes işgalin ortağı veyahut destekçisidir. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz, savunacağız."