Xakurkê'de gerilladan tarihi direniş: Çok sayıda asker öldürüldü

Xakurkê alanını işgal için elinde bulunan tüm imkanlar ile güçlerimize saldıran Türk devleti gerillaların tarihi direnişi ile karşılaşıyor. Yaşanan çatışmalarda çok sayıda asker öldürüldü veya yaralandı.

HPG Basın İrtibat Merkezi, gerilla eylemlerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu. HPG, gerilla güçlerinin işgalci TC ordusunun işgal saldırılarına yönelik eylemlerinin devam ettiğini belirtti. “Elinde bulunan tüm imkanlar ile güçlerimize saldıran işgalci TC devleti, Xakurkê bölgesinde gerillalarımızın tarihi direnişi ile karşı karşıya kalmaktadır” denilen açıklamada şunlar vurgulandı: “Sadece yoğun teknik destek ile askerlerini yürütebilen işgalciler, karadan güçlerimize karşı savaşamamakta ve gerillanın düzenlediği eylemlerde ağır kayıplar vermektedir. İşgalci devletin kendini ayakta tutması için tüm varını yoğunu bu işgal operasyonuna yatırmış ve bu operasyona karşı güçlerimiz, kısıtlı imkanlara rağmen fedai direnişçi ruhları ile düşmana karşı eylemler düzenlemektedir. Bu çerçevede güçlerimizin Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında gerçekleştirdiği eylemlerin ayrıntıları şöyledir;

İNDİRME YAPAN ASKERLER VURULDU, ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

30 Mayıs günü saat 20.30 sularında işgalci TC ordusu Xakurkê bölgesine bağlı Şehit Sarya Tepesi’ni insansız hava araçlarının desteği ile taarruz helikopterleri ve savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalamıştır. Bombardımanlar ardından 31 Mayıs günü saat 13.00 sularında Skorsky helikopterler ile tepeye indirilen askerlere yönelik güçlerimiz sabotaj eylemleri düzenlemiştir. Çok sayıda askerin öldüğü ve yaralandığı bu eylem ardından işgalci güçler Skorsky helikopterler ile ölü ve yaralı askerleri alandan uzaklaştırmıştır. İşgalci güçlere ait Kobra tipi helikopterler saat 14.00’da gece saatlerine kadar aralıklarla Ermuş ve Şehit Şahan Tepesi’nin çevresini bombalamıştır. Gerçekleştirilen bu saldırılarda herhangi bir kaybımız yaşanmamıştır.

31 Mayıs günü saat 15.50’de güçlerimiz, Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Elişer Tepesi’nde konumlanan düşmana askerlerine karşı bir eylem düzenlemiştir. Düşman mevzii ve barınaklarının tam isabetle vurulduğu bu eylemde bir mevzii tümden imha edilmiştir. Gerçekleştirilen bu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.”

LİCE’DE BİRLİK KOMUTANI VE 2 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Lice’deki eyleme ilişkin de bilgi veren HPG, “Bir süredir işgalci TC ordusu Amed’in Lice ilçesi kırsalında pusulamalar yapmaktadır. 28 Mayıs günü güçlerimiz, Dêrxus köyü alanında bulunan Keşan Tepesi’nde pusulamalar yapan düşmanın gizli bir birliğini denetim altına almıştır. Uzun bir süre takip altına alınan bu düşman birliği aynı gün saat 19.00 sularında güçlerimizce hedeflenmiştir. Yakın mesafeden yoğun ateş altına alınan bu düşman birliğinde 1’i birlik komutanı olmak üzere 3 asker öldürülmüştür. İşgalci TC ordusu aldığı ağır darbe ardından ölü askerleri Skorsky helikopterler ile alandan uzaklaştırmıştır” dedi.

DERSİM’DE 5 GERİLLA ŞEHİT DÜŞTÜ

Dersim’de 5 gerillanın şehit düştüğünü açıklayan HPG, “9 Mayıs günü saat 07.30’da işgalci TC ordusu Dersim merkeze bağlı Mêrga Çepera, Şehit Cafer ve Vartinis alanlarında insansız hava araçları ve Kobra tipi taarruz helikopterleri desteğinde bir operasyon başlatmıştır. Yoğun teknik destek ile operasyon alanını bombalayan işgalci güçler, Skorsky helikopterler ile operasyon alanına indirmeler yaptıktan kısa bir süre sonra düşman askerleri ile güçlerimiz arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştır. Çok sayıda düşman askerinin öldürüldüğü ve yaralandığı bu çatışmalarda düşmana karşı fedaice savaşan 5 arkadaşımız şehadete ulaşmış, 1 arkadaşımız ise yaralı bir şekilde düşman güçlerine esir düşmüştür. Çatışmalar ardından operasyonun kapsamını genişleten işgalci TC ordusunun bu operasyonu halen devam etmektedir. Şehadete ulaşan arkadaşlarımızın kimlik bilgileri daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır” diye belirtti.

ZAP’A HAVA SALDIRISI

HPG hava saldırılarına ilişkin de şu bilgileri verdi: "31 Mayıs günü saat 08.00 ile 09.00 arasında işgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Medya Savunma Alanları’ndan Zap bölgesine bağlı Çemço alanı ile Gare bölgesine bağlı Deşta Kafya alanını bombalamıştır.

1 Haziran günü saat 07.00 sularında savaş uçakları yine Zap bölgesine bağlı Sida alanını bombalamıştır.

Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda herhangi bir kaybımız yaşanmamıştır."