Vejin: İran Türkiye yoluyla kendini kurtarmak istiyor

İran’daki siyasal sorunları, bölgedeki değişimleri değerlendiren PJAK Eşbaşkanı Zilan Vejin, “İran siyasi ve ekonomi bakımından sıkıntılar yaşadığı zaman kendini Türkiye ve başka ülkelerin yardımıyla kurtarmak istiyor” dedi.

İran’daki siyasi sorunları, bölgedeki değişimler ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerini değerlendiren PJAK Eşbaşkanı Zilan Vejin, Kürt halkının içinde olduğu aşamanın tarihi ve hassas olduğunu söyledi. İran’ın toplantılara, görüşmelere katılmasının İran üzerine siyasi ve ekonomi boyutu ile etkisi olduğunu da vurgulandı.

İran’ın yaşadığı siyasi ve ekonomik krizden çıkmak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu belirten Vejin, İran’ın böylece ömrünü uzatma çabasında olduğunu da vurguladı.

ABD’nin İran’a yönelik uyguladığı ambargonun büyük bir etki yaptığını ve İran’ın bu durumdan kendini kurtaramayacağını da belirten Veyin, “İran kendini kurtarmak için Türkiye, Irak, Suriye’de toplantı kuyruğuna girmiş bulunmakta. Bu ülkelerle üzerine yaşanana krizi bitirmek için bir yol bulup ve dünya ülkeleriyle bağlantı kurmak istiyor. İran’daki özgürlükçü ve devrimci güçler, bu durumu iyi değerlendirmeli, bu durumda hükümetin baskı yapma şansı yoktur. İran’da sonuç almak için öğretmen, kadın, işçi ve toplum birleşenleri hepsi başkaldırmalı ve İran’a karşı bir olmalı, tek bir sesle isteklerini dile getirmelidir” diye konuştu.

HALKLARA BASKILAR AĞIR BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR

İran rejiminin Kürtlere zulüm ettiğini ve Kürt halkına ezilmiş bir köle gibi baktığını da dile getiren Vejin, İran rejiminin Kürt, Arap, Fars, Azeri ve bütün İran bileşenlerine zulüm ettiğini de sözlerine ekledi.

İran’daki egemen halkların Farslar olduğuna da dikkat çeken Vejin, Farsların da İran ile olan çelişkileri yüzünden gelişemediğini de belirtti.

‘ZAMAN ÖNDER APO’YA SAHİP ÇIKMA ZAMANIDIR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine de dikkat çeken Vejin, “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” şiarı ile başlatılan direnişe sahip çıkılmasının Kürt halkının üzerindeki tecridin kırılması anlamına geleceğini de belirtti.