Vedat Aydın’ın mezarına ziyaret

HDP Amed milletvekilleri, yöneticileri ve belediye eşbaşkanları ve halk Türk devletince katledilen Vedat Aydın'ın mezarını ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed milletvekilleri, yöneticileri ve belediye eşbaşkanları, 5 Temmuz 1991'de Türk devlet güçlerince kaçırıldıktan sonra katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın'ın Mardinkapı Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret etti. HDP’lilere Aydın’ın ailesi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri ve Kürt siyasetçiler de ziyarete eşlik etti.

Aydın’ın kabrinin başında konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, “Dün nasıl barış istiyoruz dediysek, kardeşlik istiyoruz dediysek, bugün de barış için mücadele etmeliyiz. İnanıyoruz ki, böylelikle geleceğimiz daha aydınlık olacak. Bu yolda canını feda edenler, dünyada yaşayan diğer halklar gibi Kürt halkı da özgür olsun istediler. Kürtler onurlu yaşasın istediler. Biz onların amaçları için, hayalleri için çalışmalıyız. Sabah akşam onların hayalleri için mücadele etmeliyiz” dedi.

Aydın’ın ağabeyi Veysi Aydın, böyle kutsal günlerde herkesin kendi inanışına göre dileklerinin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizim isteğimiz de artık ölümler olmasın ve kan dökülmesin. Barış içinde bir çözüme gidilsin. Bu son derece insani bir istektir. Bugün yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda, 30 yıldır devam eden bir savaş var. Kuzey Suriye ve Güney’de de savaş var. İşgal var. Öyle görünüyor ki bu işgalciler kan dökmek istiyorlar. Halkın iradesini yok etmek istiyorlar. Böyle kutsal bir günde bu savaşın böyle gitmeyeceğini belirtmek istiyorum. Bu şekilde ilerlemez. Kürt sorunu Ortadoğu’da çözüme kavuşmalı artık. Kürt sorunu çözülmedikçe diğer halklar da huzura ermeyecektir.”

Amed Büyükşehir Belediye (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise, en son 7 Ağustos’ta avukatlarıyla görüşen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıya dikkat çekerek, “Bugün Rojava başta olmak üzere ciddi anlamda bir yıkım yaşanıyor. Bir yangın yeri durumu var. Bunun için her şeyden önce bir diyaloğa, müzakereye ihtiyaç var. Çözüm dilini geliştirmeye ihtiyaç var. Yapılan büyük çağrıya kayıtsız kalmamak gerekir. Bu barış çağrısı her zaman hakikatin ta kendisine giden yolun başlangıcıdır. Bunun ayrımında olarak adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından Aydın’ın mezarına karanfil bırakıldı. HDP’liler mezarlıkta bulunan halkla da bayramlaştı.