VASKİ’de ihmal zinciri öldürdü

Van’ın Erciş ilçesinde VASKİ işçisi İrfan İşleyen, herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan temizlemek için girdiği su borusunda akıntıya kapılıp hayatını kaybetti.

Gasp edilen kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı VASKİ’nin işçisi 47 yaşındaki 5 çocuk babası İrfan İşleyen, Erciş’te temizlemek için girdiği su borusunda akıntıya kapılarak yaşamını yitirdi.

Yukarı Işıklı Mahallesi’nde bulunan ve şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığı su deposunda meydana gelen olayda havuz içerisinde yer alan borularda temizlik yapan İşçi İşleyen, akıntıya kapılarak kayboldu. İşleyen’in cenazesi bir gün sonra 1.5 kilometre ötede bulundu.

İşleyen’in ölümü, kamuoyuna iş kazası olarak duyuruldu, ancak daha önce de aynı bölgede çeşitli kazaların olduğu öğrenildi. Yaşanan kazalara rağmen gasp edilen Büyükşehir Belediyesi VASKİ Müdürlüğü herhangi bir önlem almaya gerek duymadı. Üstelik AKP’liler, İşleyen’in iş cinayetine kurban edildiği saatlerde 200 metre ötede milletvekillerinin katılımıyla pancar alımına ilişkin kutlamalarını ara vermeden sürdürdü.

İHMALLER ZİNCİRİ

İşte İşleyen’in yaşamına mal olan ihmaller zinciri:

* Çalışma için girilen kanalizasyonun mazgallı kapağının olması gerekiyor, ancak burada mazgallı bir demir kapak bulunmuyor.

* Suya giren işçiye emniyet kemeri takılması gerekirken burada bu işlem de yapılmadı.

* Bu tür çalışmalarda işçinin belini saran ipin betona saplanmış bir demire bağlanması gerekiyor ama böyle bir tedbir de alınmadı.

* 40 bin nüfuslu bir yerleşim birimine su verilirken suya giren işçinin normal şartlarda yaşama imkanı bulunmuyor. Son derece tazyikli olan ve basınç uygulayan sudan bir işçinin sağ çıkması mümkün değil.

* 40 bin nüfuslu yerlerde halkın su ihtiyacının karşılanması için baraj şeklinde su kanalları yapılması gerekirken VASKİ bunu yapmadı.