Varto’daki İsmail Ronahi Şehitliği de yıkıldı

Türk devlet güçlerinin Muş’un Varto ilçesine bağlı Kolan köyündeki İsmail Ronahi Şehitliğini yıktığı ortaya çıktı. Cenazelerin yerinde olup olmadığı bilinmiyor.

Bitlis’teki Garzan Şehtiği’nin, iş makineleriyle yıktırılarak 267 cenazenin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülmesinin ardından bu kez de Muş'ta bulunan bir şehitlik iş makinalarıyla yerle bir edildi.

2015 yılında uçaklarla bombalanan ve içerisindeki cemevi ile birlikte tahrip edilen Muş'un Varto ilçesi Kolan köyünde İsmail Ronahi Şehitliği’nin, 11 Ocak’ta askerler tarafından iş makineleriyle tümden yıkıldığı ortaya çıktı. 10 Ocak gecesi Kolan köyünün etrafını saran askerler sabah saatlerinde iş makineleri ile birlikte mezarlığa girerek yıkıma başladı. 27 cenazenin yerinde olup olmadığı veya taşınıp taşınmadığı hakkında bilgi edinilemedi.

İsmini vermek istemeyen bir köylü, gördüklerini şöyle anlattı: "10 Ocak gecesi köyde çok yoğun bir askeri hareketlilik gözlemledik. Köyün tüm yollarını kapattılar. Sabaha doğru ise mezarlığın yanında 2 kepçe, 2 kamyon ve mezarlıktan uzak bir noktada ise 1 ambulans gördük. İki gün boyunca oradaki tüm mezarlık yerle bir edildi. Hatta hafriyatları bile taşınarak, mezarlık tamamen yok edildi. O mezarlıktan cenazelerin götürülüp götürülmediğini bilmiyoruz. Ama ambulansa hiçbir cenazenin taşındığını görmedik. Ambulans zaten mezarlığa uzak bir yerde duruyordu. Cenazelerin çıkarılıp çıkarılmadığını, ya da oradan alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Çünkü oraya ulaşmamız şuan mümkün görünmüyor. Bu mezarlık 2014 yılında yapılmıştı."