Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Vanlılara kanalizasyon suyu içiriliyor

Van kayyumu halkın sağlığıyla oynamaya devam ediyor. 1 milyon 500 bin insanın yaşadığı Van’da, aylardır kanalizasyonun karıştığı su içiriliyor.

Van’da binlerce çocuk içme suyundan dolayı hastanelik olmasına rağmen Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, içme suyundaki kirliliği halktan saklıyor. Van Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Van kayyumu sessizliğe gömülmüş. Hastanelerin çocuk bölümlerinde binlerce çocuk ishal, kusma ve yüksek ateş gibi şikayetlerle tedavi altına alınıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi Eşbaşkanı Sezer Örenç, ishal salgını ve yüksek ateşin özellikle çocuk ve bebekler arasında kendini net olarak hissettirdiğini söyledi. Salgın hastalıkların baş gösterdiği her yerde, her zaman en büyük şüphelinin içme suları olduğunu hatırlatan Örenç, “Dağıtım depolarının korunaksızlığı, tesisleşmedeki çarpıklık-yetersizlik ve benzeri sorunlar nedeniyle içme suları kirleniyor. Van’ın şebeke sularının analiz raporlarına bakıldığında dönemsel sorunların yanı sıra süreklilik arz eden sorunların olduğu da görülmektedir. Sağlık kurumları ve kayyum, bu konuda halkı bilgilendirmese de ya da herhangi bir sorun yokmuş gibi davransalar da salgınların olduğu artık herkes tarafından biliniyor” dedi.

SU ARITMA TESİSİ ÇALIŞTIRILMIYOR

Kayyumdan önce kurulan ve milyonlarca lira harcanan su arıtma tesisi, jeneratör olmadığı için atıl durumda. Örenç, halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren ve toplumsal bir hak olan temiz içme suyuna Van'da ulaşmanın neredeyse imkansızlığına dikkat çekti. Su dağıtım depoları korunaksız olduğu için biyolojik bulaşların ulaşmasının çok kolay olduğunu kaydeden Örenç, şöyle devam etti: "Bu da biyolojik nedenlerden kaynaklanan salgınların olmasına neden oluyor ve insan sağlını doğrudan etkiliyor. Depoların korunaklı hale getirilmesi, sürekli olarak denetlenmesi ve ilgili sağlık kurumlarınca klorlama çalışmalarının yapılması biyolojik nedenli salgınların önünü kapatabilir. Aksi durumda insan eliyle ya da yabani ve başıboş evcil hayvanların depoları kirletmesi, bakteri taşıması mümkün. Koruyucu hizmetlerin arttırılması ya da işlevselliğinin arttırılmasıyla birlikte çevre sağlığı hizmetlerinden ziyade sürekli olarak rant ortamına dönen sağlık örgütlenmesi, asli görevlerin yapılmasını öncelememektedir. Bundan dolayı tüm yurttaşların temiz ve sağlıklı içme suyuna erişimini bir hak olarak görüyoruz.”

VAN HALKI KANALİZASYON SUYU İÇİYOR

ANF’ye konuşan bir doktor, Van halkının aylardır kanalizasyon suyu içtiğini; vakaların artmasına rağmen Van Sağlık Müdürlüğü ve kayyumun bu durumu halktan sakladığını paylaştı. Doktor, şunları aktardı: “Halkın bundan haberi yok. Kirli su nedeniyle ishal, kusma ve yüksek ateş şikayetleriyle ocağımıza her gün yüzlerce bebek ve çocuk geliyor. Kirli su nedeniyle bebekler ve çocuklarda enfeksiyon görülmeye başlandı. Ocağımıza gelen ailelere şu önerilerde bulunuyoruz: İçme suyunu mutlaka kaynatın. Ayrıca bulaşıklarını kaynar suda bekletmelerini söylüyoruz. Vatandaşın haberi olmadığı için bugüne kadar bunlara dikkat etmemişler. Biz de elimizden geldiği kadar buraya gelen insanlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz."