Van T Tipi Cezaevi işkencehane olarak mı tasarlandı?

Van’da geçen yıl açılan Van T Tipi Cezaevi'nde işkence ve kötü muamele devam ediyor.

Van T Tipi Cezaevi 1 yıldır açılmasına rağmen diğer cezaevlerine göre işe çok daha hızlı başladı! Her geçen gün işkence ve hak ihlali iddiaları ile gündeme gelen T Tipi Kapalı Cezaevi, yeni hak ihlalleri ve skandal yaratacak işkence iddialarıyla yine gündemde. Cezaevi ikinci müdürünün tutsaklara, "Sizin Esat Oktay'ınız ben olacağım" sözleri ve son olarak da kadınlara yönelik işkence ile bir kez daha gündeme gelen cezaevinde yaşananlara rağmen henüz tek bir inceleme bile başlatılmış değil. 

‘İŞKENCE YAPANA DEĞİL, GÖRENE SORUŞTURMA’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nin cezaevlerinde yaşanan işkenceleri ortaya koyduğu raporlar ve cezaevinde işkence gören tutuklu-hükümlülerin yoğun başvurularına rağmen Adalet Bakanlığı tek bir inceleme dahi başlatmazken, işkence gören tutuklu-hükümlüler ise ‘Müdüre cebir ve şiddet uyguladıkları’ gerekçesiyle savcılıkta ifade verdi.

TÜM İŞKENCE YÖNTEMLERİ UYGULANIYOR

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sevk ve sürgünler sırasında cezaevi girişlerinde arama adı altında uygulanan fiziki müdahale ve darp uygulamaları korkunç bir hal aldı. El ve ayakları arkadan kelepçelenmek suretiyle tutsaklar çıplak aramaya maruz kalıyor, Tutsaklar halen görevli personel tarafından işkence ve kötü muamele ile tehdit ediliyor, herhangi bir gerekçe gösterilmeden, toplama kararı olmayan ve yasaklanmayan, siyasi tutsakların talep ettiği gazeteler, dergiler, kitaplar vs. idare tarafından verilmiyor, haber alma özgürlüğü ve kamusal bilgilere erişim hakları engelleniyor.

Van T Tipi cezaevinde sadece son 1 yıl içinde gündeme gelen en ağır işkence iddiaları şunlar:

24 OCAK 2015: 5 SİYASİ TUTSAĞA SÜNGERLİ ODA CEZASI

Cezaevi ikinci müdürünün, 24 Ocak günü akşam saatlerinde beraberindeki gardiyanlarla, Şahin Öncü, Hakan Bilekçi, Kemal Kahraman, Ahmet Çelik ve Özhan Ceyhan isimli siyasi tutsakların bulunduğu odaya giderek, "Teröristsiniz, vatan hainisiniz” ifadelerini kullandığı ve bu ifadeler sonrasında tartışma çıktığı belirtildi. Yaşanan tartışma sonrasında beş tutsağın gardiyanlar tarafından darp edildiği belirtilerek, darp sonrasında tutsakların soğukluğu eksi 5 ile eksi 10 derece olan “süngerli oda” olarak tabir edilen odaya alındığı, çıplak şekilde bir gün boyunca bu odada bekletildikleri ifade edildi.

11 ŞUBAT 2017: DOMUZ BAĞI

Van T Tipi Cezaevine sevk edilen tutsaklar cezaevine girişleri sırasında dayatılan çıplak aramayı kabul etmeyince kendilerine yoğun işkence yapıldı. 1990'larda Hizbullah'ın uyguladığı vahşi bir yöntem olan domuzbağı yöntemi bir işkence biçimi olarak uygulamaya konulmuş durumda. Tutsakların maruz kaldıkları işkenceden sonra revire çıkma talebi dahi reddedildi, aksine kendilerine işkence yapılmaya devam edildi.

19 MAYIS 2017: PKK’Lİ KADIN TUTSAKLARA FİZİKİ İŞKENCE

Hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevinde kalan PKK’li kadın tutsaklar, “Keyfi bir şekilde fiziki işkenceye maruz kalıyoruz. Bir kadın arkadaşımız revire gittiği sırada kadın gardiyanlar tarafında darp edildi ve kolu kırıldı. Tedavisi yapılmadı. Kendi imkanlarımızla onu tedavi ettik. Ortak alanlarımız yok. Hiçbir sosyal aktiviteden yararlanılmıyor. Kitapları kısıtlı. Yeni kitapların gelmesine izin vermiyorlar. Savunma hazırlamak için avukatlara yeterli süre verilmiyor” diyerek, aileleri aracılığıyla kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.