Van halkı kirli hava soluyor

Van’da kış mevsimi ile ciddi boyutlara yükselen hava kirliliği, halkın sağlığını tehdit ediyor.

Devletin reva gördüğü kalitesiz kömür, devletçe yapılan konutlardaki kullanımın neden olduğu hava kirliliği, sanayisi olmayan Van gibi büyük bir kentte halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı.

Hava kirliliğinin bu kadar yüksek olmasının birinci nedeninin kalitesiz kömür kullanılması olduğunu belirten DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı tarafından dağıtılan kalitesiz kömürün neden olduğu hava kirliliğinin tüm canlı yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi. Hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Şahin, bu kalitesiz kömürlerin marka ve özelliklerini gösteren katalog, broşür ve torbanın üzerinde yazılması gereken analiz raporları bulunmadığını vurguladı. Şahin, kalitesiz kömürün en çok özellikle kırsal mahalleler ve TOKİ’lerde kullanıldığını ifade etti.

DENETLEME YOK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün denetleme ve analiz yapmadığını vurgulayan Şahin, “Ne yazık ki Sosyal Yardımlaşma'nın sağlıksız ve kalitesiz kömürlerinin doğayı ve havayı kirletmesine göz yummaktadır. Bunun önüne geçilmesi için yardım kömürlerine harcanan ücretin TOKİ’ler ve kırsal mahallelere doğal gaz çekilmesi ve yardımların bu yönlü yapılması gerekmektedir. Motorlu taşıtların egzoz ve emisyon kontrolleri yapılmıyor, şehre giren kömür denetlenmiyor” dedi.

VALİLİK YANILTIYOR

Motorlu taşıtlara alternatif olarak hafif raylı sistemlerin en kısa sürede hayata geçirilip aktifleşmesi gerektiğini belirten Şahin, şunları söyledi: "Van, günden güne betonlaşma ile yeşil alanlarını, bağ bahçe ve sazlık alanlarını yitirmektedir. Ağaçlar ve sazlıklar, atmosferdeki kötü koku ile amonyak, nitrojen, dioksit, sülfit, gibi havayı kirleten gazları emer. Kabuk ve yaprakları yoluyla partikülleri filtreleyerek temizler. Van'da ağaçlandırmaların yapılması, depremde hasar gören kamu kurum ve kuruluşların bina ve alanlarının park ve bahçelere devredilmesi, yeşil alana çevrilmesi gerekiyor. Kışın kötü kömürden; yazın ise taş ocakları, mermer ocakları ve kum ocaklarının yaratmış olduğu hava kirliliğini solumaktayız. Çimento fabrikası yılın her döneminde adeta zehir kusmaktadır. Van Valiliğinin hava kirliliğini reddeden beyanının bir anlamı yok, çünkü görüntü ortada."