Van'daki okullarda Osmanlıca öğretiliyor

Van’da Kürtçe eğitim veren okul ve kreşleri kapatan AKP hükümeti, okullarda Arapça ve Osmanlıcaya ağırlık verdi. Birçok okulun fiziki yapısını da camiye çevirdi.

Van’ın hemen hemen her yerinde Osmanlıca ve Arapça kurslar verilmeye başlandı. Türkleştirme ve Araplaştırma politikası uygulayan AKP, binlerce yabancı uyruklu göçmeni de Van’a yerleştirerek bu hedefini gerçekleştirme çabasında.

AKP Hükümeti, OHAL ilanından sonra çıkardığı KHK’larla bölgede bulunan ve Kürtçe dil öğreten tüm okulları ve dernekleri kapattı. AKP hükümeti ve kayyumu daha önce Van’da Kürtçe eğitim veren Fatma Tokat okulunu kapatmıştı. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan ve Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi’nde, Kürtçe eğitim yasaklanarak, Kürtçe olan Perperok ismi de değiştirilerek, Van Büyükşehir Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi yapılmıştı. Van ve ilçelerinde faaliyet gösteren Kurdî-Der şubeleri kapatıldı.

Kürt halkının anadilinde eğitim almasını engelleyen ve her alanda Kürtçe yasaklayan AKP zihniyeti, başta Osmanlıca olmak üzere Arapçayı ön plana çıkardı. OHAL ilanından sonra Van’da sayıları yüzleri bulan Arapça ve Osmanlıca özel kurslar açıldı. İmam Hatip okulları sayısı hızlıca artmaya başladı. Kürt çocukları zorla bu okullara kaydedildi. Okullar, camilere çevrildi. Birçok okulun dış yapısı camii şeklinde yapıldı.