Van’da yaşananlar Soylu’yu yalanlıyor  

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu her güne bir yalan sığdırıyor. Van'da uyuşturucu ve insan kaçakçılığının bitmek üzere olduğunu iddia etti ancak iki alanda da ciddi artış meydana geldi.

Van’da yaşananlar ile Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söyledikleri birbirini tutmuyor. Soylu'nun, Van’da uyuşturucu ve kaçakçılıkla yaptıkları 'mücadeleyi' anlatırken, ‘Bitti, bitiyor’ demesine rağmen, kentteki durum tam tersini gösteriyor. Van'da son rakamlara göre 16 bin uyuşturucu bağımlısı bulunurken, bu sayının artmasından endişe ediliyor. Kentte uyuşturucu madde okul önlerinde ve sokaklarda rahatlıkla satılıyor.

SINIRLARDAN UYUŞTURUCU SEVKİYATI ARTIYOR

Van, özellikle Afganistan’da üretilen uyuşturucunun sevkiyatında önemli geçiş noktalarından biri. Van’da uyuşturucu kullanımında da rakamlar dikkat çekici boyutlarda.

UYUŞTURUCU YAŞI 14’E KADAR DÜŞTÜ

Bazı iddialara göre kentte yaklaşık 15 bin madde bağımlısı bulunuyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Üstelik başlama yaşında da değişiklikler var. Uyuşturucuya başlama yaşı 14’e kadar düştü. Birçok tanık, bilgi ve belgeye göre uyuşturucu tacirleri polislerin teşviki ve desteğiyle hareket ediyor.

AYDA BİR 500 'MÜLTECİ'

Ayrıca Soylu, Van'da insan kaçakçılığının bittiğini de iddia etti. Tam aksine Van'da sadece son bir ayda ise 500 mülteci yakalandı. Bu da insan kaçakçılığının geldiği boyutları gösteriyor. Mülteciler, kentte yapılan bir kampta tutuluyor. İnsan kaçakçılığı nedeniyle son bir yılda 3 bine yakın mülteci İran sınırından Van’a giriş yaptı. Söz konusu mültecilerin önemli bir kısmının, Suriye'de çetelerde savaşılması için bölgeye gönderildiği de belirtiliyor.

DEDE: SOYLU ÜLKEYİ BİTİRDİ!

Soylu’nun açıklamalarını değerlendiren HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, Soylu’nun hayal dünyasında yaşadığını söyledi. Van’da artık neredeyse sokakta uyuşturucu kullanıldığını kaydeden Dede, şöyle konuştu: "Soylu, Van’a geldiğinde alınan 'güvenlik' önlemlerinden dolayı polisin dışında kimseyi görmüyor. Halk ile arasına güvenlik duvarı örmüş olan bir bakanının toplumsal sorunları görmesini beklemiyoruz. Süleyman Soylu’dan güvenlik duvarının dışına çıkıp sokağa bir bakmasını beklerdik. Soylu, göreve geldiği günden bu yana her şeyi bitiriyor, ama toplumsal sorunlar ‘bitti’ demekle bitmiyor. Şu ana kadar bitmiş ya da çözülmüş bir sorun görmedik. Soylu’nun da bakanlık yaptığı hükûmetlerin de bitirdiği şey; bu ülkenin toplumsal barışıdır, ekonomik yaşamıdır, eğitim sistemidir, sağlık sistemidir, bir bütünen iç ve dış politikadır."