Van'da uyuşturucu kullanımı da yoksulluk da artışta

Van’da son yıllarda yoksulluk, uyuşturucu madde kullanımı ve intiharlarda yaşanan artış dikkat çekiyor. Devletin bir politika olarak Kürdistan'da uyuşturucuyu yaydığı belirtiliyor.

Türk içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "Uyuşturucu satanların ayaklarını kırın’ açıklamasına tepkiler sürerken

Van’da uyuşturucu kaçakçılığı teşvik ediliyor. Van Emniyet Müdürlüğü, 2017 yılı içerisinde düzenlediği 289 operasyonda 5 ton 533 kilo 952 gram uyuşturucunun ele geçirildiğini, operasyonlarda gözaltına alınan 563 kişiden 252'sinin tutuklandığını açıkladı. Emniyetin açıklamaları böyle olsa da Van’da uyuşturucu bağımlılığı 20 bine yükseldi.

‘RAHATLIKLA BULUNABİLİYOR’

Yoksulluk, uyuşturucu kullanımı ve intiharlarda yaşanan artışın paralel olması dikkat çekiyor. Van’da Emniyet Müdürlüğü her ne kadar bir yılda 5.5 ton uyuşturucu ele geçirildiğini söylese de uyuşturucu kentin her tarafında rahatlıkla satılıyor. Özellikle okul önlerinde polislerin gözünün önünde uyuşturucu satılırken, depremden kalan ve ortada bırakılan bina yıkıntılarında çok rahatlıkla uyuşturucu madde kullanılabiliyor.

YOKSUL SAYISI ARTTI, MADDE KULLANIMI YAŞI DÜŞTÜ

Devlet kurumlarının istatistiklerine göre Van’da bir önceki yıl 110 bin olan yoksul sayısı geçen yıl 210 bine yükseldi. Yoksulluktaki artışla birlikte uyuşturucu madde bağımlılığı da arttı. Yoksulluğun artmasıyla birlikte intihar ve uyuşturucu madde kullanımında yaş oranı da 16’ya kadar düştü.

70 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Van’da 2016 yılında intihar eden kişi sayısı 48 iken bu oran 2017 yılında 70’e yükseldi. Bir yıl içinde 70 kişinin intihar ettiği kentte özellikle kadınların intihar etmesi dikkat çekiyor.

HDP'Lİ BOTAN: DEVLET GÜÇLERİ DE İŞİN İÇİNDE

Konuya ilişkin ANF’ye açıklamalarda bulunan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, bir soruna sadece güvenlik perspektifiyle bakmanın sorunlu olduğunu söyledi. Yoksulluk, intihar ve uyuşturucu kullanımının paralel olarak artmasının kaygı verici olduğunu dile getiren Botan, şunları söyledi:

“Emniyetin yapmış olduğu çalışmalar sonucu ele geçirilen uyuşturucu ile şu an Van’da uyuşturucu madde bağımlılığı sayısının artışı arasında ciddi bir çelişki söz konusudur. Madem emniyet bu kadar başarılı, bu uyuşturucu bağımlılığındaki artışı neyle izah ediyor? Uyuşturucu yaşının hızla ortaokula kadar indiğini, hatta alilere sirayet ettiğini, Van’ın herkesçe bilinen birçok sokak ve caddelerinde rahatlıkla uyuşturucu ve benzeri maddelere ulaşımda çok sıkıntı yaşanmadığını ve bunların rahatlıkla kimi mekanlarda uyuşturucuyu elde ettiklerini hepimiz biliyoruz. Bu konuda daha ciddiyetle bu işin üzerinde durmaya, sorumluluğun gereğini yapmaya, sorumlu olan bürokratların eğer bir politika değilse, bu konuya hassasiyetle eğilmelerini öneriyoruz.”

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "Uyuşturucu satanların ayaklarını kırın" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Botan, “İçişleri Bakanı her ne kadar hukuk dışı birtakım çağrılar da yapsa, bu işin içerisinde yapılan operasyonlarda da görüyoruz, bazı kolluk güçlerinin bu işlere bulaştığını görüyoruz ve bu iş bölgede neredeyse bir politika haline geldi. Gençler ve aileler üzerinden, hızla hayatın doğal akışı içinde yayılmaktadır. Burada ciddi şüphe ve kaygılarımız söz konusudur" diye konuştu.

AV. FIRTINA: MÜCADELE EDİLMİYOR, TEŞVİK EDİLİYOR!

Avukat Kutbettin Fırtına ise, uyuşturucu ile gerçek anlamda bir mücadele yürütülmediğini söyledi. Özellikle Çaldıran’da uyuşturucu madde kullanımının arttığını ve ailelerin sık sık kendilerine gelerek hukuki yardım istediklerini kaydeden Fırtına, “Aileler sık sık bize uğruyor. Gençler yoğun bir biçimde kullanıyor. Adliyeye bu konuda gelen vakalar var. Etkin bir bilinçlendirme, yani toplum genel sağlık hizmetleri kapsamında bu işin tehlikesi anlatılmalı. Gençler işsiz, umutsuz… Uyuşturucu madde kullanımı buradan faydalanıyor ve besleniyor. Önce kullanıcı, sonra satıcı yapılıyor bu insanlar. Sadece operasyonel faaliyetlerle bu işin önüne geçilemez. Bazı makamlar maalesef uyuşturucu satışını ve kullanımını görmezden geliyor. Gerçek anlamda bir mücadele yürütülmüyor" diye belirtti.