Van'da sac sobalar tarihe karışıyor

Van'da, gözde meslekler arasında yer alan sac soba üreticiliği, gelişen teknoloji karşısında tarihe karışıyor.

Bir dönem Kürt evlerinin vazgeçilmezi olan sac sobalar artık önemini yitiriyor. Özellikle endüstriyel anlayışın sonucu olarak elektrikli ısıtma araçları ve doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sac sobalar önemini yitirince, Van sobacılar çarşısına olan eski ilgi de kayboldu. Sobaları hem üreten, hem de satan sokak esnafının şu an tek müşterisi, kırsal bölgelerde yaşayan insanlar.

'BİRÇOK MESLEK GİBİ UNUTULUYOR...'

Kış mevsiminde büyük rağbet gören sac sobaların, gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışan birçok meslek gibi unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Nur-İş Soba Sahibi Nihat Atacan, özellikle doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasının işlerini bitirme noktasına getirdiğini belirtti. Atacan, “30 yıldır sac soba sektöründe çalışıyorum. Eskiden sac soba almak için vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturuyordu. Özellikle köyden gelen vatandaşlar kimi zaman soba alabilmek için geceyi Van’da geçirenler olurdu. Sabah erken saatlerde gelip, imalattan çıkan sobayı alıp giderlerdi. Ustam bana bu şekilde anlatırdı. Günümüzde ise biz müşterilerin gelmesini bekliyoruz" dedi.

Mesleğin bitme noktasına gelmesi nedeniyle çocuğunu başka mesleklere yönlendirdiğinin altını çizen Atacan, "Mesleğimizin bir geleceği olmadığı için oğlumun bile burada çalışmasını istemiyorum. Onu başka mesleklere yönlendiriyorum" diye konuştu.