Van'da OHAL devam ediyor

Ocak ayında Van'a Vali olarak atanan ve şehirde sıkı yönetim politikaları ile dikkat çeken M.Emin Bilmez, kentte OHAL uygulamasını devam ettiriyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidarını sürdürmek için 2016 yılında ilan ettiği OHAL'in adı kalktı ama uygulamaları devam ediyor. Demokrasi ve hukukun uzun bir süredir askıya alındığı Kürdistan illerinden biri olan Van'a geçtiğimiz Ocak ayında M. Emin Bilmez Vali olarak atandı. Gelir gelmez sıkı yönetim uygulamalarını devam ettiren Bilmez, HDP’nin basın açıklamalarına engel çıkarırken, STK'lerin de tüm faaliyetlerini yasakladı.

Van Valisi’nin uygulamalarını HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede ve Milletvekili Muazzez Orhan’a sorduk. ANF’ye açıklamalarda bulunan Dede ve Orhan, valinin yetkilerini aştığını belirterek, görevden alınmasını istedi.

DEDE : VALİ YA İSTİFA ETMELİ, YA DA GÖREVDEN ALINMALIDIR

OHAL uygulamalarının devam ettiğine dikkat çeken HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, "Yasalarla güvence altına alınmış propaganda hakkımız bile yasaklandı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, tüm eylem ve etkinlikleri yasaklıyor. Van’da OHAL hala devam ediyor. Van’da tüm demokrat kurumlar, tecridin kırılması, açlık grevi eylemcilerinin talebinin kabul edilmesi için demokratik etkinlikler düzenliyor. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz, Van Valisinin tutumu kabul edilemez.

Valilere bazı yetkiler verilmiş ancak bunu sınırsız kullanmaları diye bir durum söz konusu değil. Bir Vali genelgesi ile anayasal haklar askıya alınamaz. Van Valisi Van’da güvenliği sağlayacak bir yeterliliğe sahip değil. Tutsak aileleri, demokrat kurumlar, emek örgütleri tecridin kırılmasını istiyor. Toplanma hürriyet, düşünce hürriyeti anayasal güvence altına alınmıştır. Van Valisi bu kenti yönetecek birikime sahip değil.

Yasaklamalara tabi tutarak kenti hareket edemez hale getirdi. Bu bir yönetme durumu değil, yönetememe durumudur. Van Valisi, böyle bir yetenekten ve cesaretten yoksunsa, bu kenti anayasal ve uluslararası sözleşmelere uygun yönetemiyorsa görevini bırakmalı ya da valinin değiştirilmesi talebimizdir. Toplum bir sıkışma yaşıyor ve kendini ifade etmek istiyor. Biz kentimizde kaos istemiyoruz. Barışçıl gösteri yapma hakkına kesinlikli müdahale edilmemelidir" diye konuştu.

ORHAN: ANNELER BU ÜLKENİN VİCDANIDIR

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, Van’da sadece partilerine değil, tüm toplumsal muhalefete yönelik bir saldırı politikasının söz konusu olduğunu söyledi. Özellikle STK’lerin Vali Bilmez tarafından çalışamaz hale getirildiğini kaydeden Orhan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "15 Temmuz girişimini bahane eden zihniyet, kendini, saltanatını sürmek adına toplumda ciddi bir baskı siyaseti yürütüyor. Açıkçası ülke genelinde ağır bir tecrit uygulanıyor. Toplumda yaşananlara karşı bir rahatsızlık var ve bunun açığa çıkmasını istemiyorlar.

Hukuk ve demokratik haklar bile izne hatta valinin keyfine bağlı. Ancak bu uygulamalarla gerçekleri gizleyemezler toplum yanlışa baskıya haksızlığa sessiz kalmaz. Günden güne eriyen çocuklarının sesi olmak isteyen annelerin açıklamasına da izin verilmedi. Anneler bu ülkenin gerçekleri ve vicdanıdır. Annelerin sesi toplumu içinde karanlıktan uyandırabilir . Aylardır süren açlık grevleri ölüm oruçları bu ülkedeki tüm ihlalleri açığa çıkarttı. Annelerde bunu gerçekleştiren çocuklarının sesi oldu. Bu sesleri duymak, anneleri dinlemek aydınlık birlikte bir yaşamı getirir. Toplumsal barışı getirir."