Wan’da işkence raporu için muayene gözaltında yapılıyor

Gözaltına alınan kişilerin darp ve cebir raporu için bir sağlık kuruluşundan rapor alması gerekirken, Van Emniyet Müdürlüğünün İl Sağlık Müdürlüğünden doktor görevlendirmesi talep ettiği ve muayenenin gözaltında yapıldığı ortaya çıktı.

Mevcut yasalara ve İstanbul protokolüne göre gözaltına alınan kişilerin darp muayenesinin sadece sağlık kurumunda yapılması gerekirken Van Emniyet Müdürlüğü yasal olmayan yollarla İl Sağlık Müdürlüğünden doktor görevlendirilmesini talep etti. İl Sağlık Müdürlüğü de bu talebi kabul ederek doktor görevlendirmesi yaptı. Böylece görevlendirilen Doktor, Emniyet Müdürlüğüne giderek gözaltında bulunan kişileri nezarette muayene etti.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EMNİYETİN TALEBİNİ KABUL ETTİ

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 22 Aralık 2012 tarihinde hazırlanan görevlendirme yazısında: “Emniyet Müdürlüğünün talebine istinaden Van Cumhuriyet Başsavcılığının ilgi sayı soruşturma dosyası kapsamında yapılacak çalışmalarda gözaltına alınacak şüphelilerin olası gözaltı sürelerinin soruşturmanın önemine binaen güvenlik gerekçesi sebebiyle dört gün görevlendirilecek bir doktor tarafından Van Emniyet Müdürlüğü ilgili şube müdürlüğünde muayene edilerek verilmesi amacıyla görevlendirilen tabip isim ve iletişim bilgileri aşağıya çıkarılmıştır” ifadeleriyle doktor görevlendirmesi yapıldı.

EMNİYETTE DARP MUAYENESİ KABUL EDİLEMEZ

İstanbul protokolüne göre sağlık kurumunda sadece doktor ve gözaltında bulunan kişinin bulunduğu bir ortamda bu muayene yapılabiliyor. Gözaltında bulunan bir kişinin darp cebir raporu sadece sağlık kuruluşunda düzenlenebiliyor. Darp cebir muayenesi yapılırken doktor ile hasta yalnız olması ve kolluk kuvvetinin ortamda olmaması şart koşuluyor. Yasalara göre de Emniyet Müdürlüğünde darp cebir muayenesinin yapılması mümkün değil.