Van’da ana dili paneli: Dayatmaya karşı çıkalım

Van’da düzenlenen panelde, ana dilin önemine dikkat çekilerek, "Bize hangi dil dayatılırsa dayatılsın kendi dilimize sahip çıkalım" mesajı verildi.

HDP Van İl Örgütü tarafından VATSO toplantı salonunda ana Dünya Ana Dili Günü vesilesiyle panel düzenlendi. Panele Kürt Yazarlar Dilaver Zeraq, İkram İşler ve Saliha Ayata’nın yanı sıra HDP il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, işgal edilen Edremit Belediyesi'nin Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, KHK ile kapatılan Kurdi Der yöneticileri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri ve halk katıldı.

İŞLER: DİL TOPLUMLARIN VARLIĞI

Panelin moderatörlüğünü Kürt Yazar Saliha Ayata yaptı. Panelde ilk olarak konuşan Kürt Yazar İkram İşler, şunları söyledi:

“Dil toplumların varlığıdır. Bizim varlığımız da dilimizdir. Yaşamın temeli ana dildir. Dilini kaybeden toplumlar her şeyini kaybeder. Dili oluşturan en temel faktörler yaşadığınız coğrafya ve üretim biçiminizdir. Toplumu dilsiz bir çocuğa dönüştürmek istiyorlar. Kürtlerin dilinin ortaya çıkışı ekine, toprağa dayanırken, Türkçe ise tamamen emir kipine dayalı askeri komut sistemi ile gelişmiştir çünkü Türkler tarihten bu yana hep savaşmışlardır. Bu da Türkçede yap, kır, vur gibi emir kiplerini geliştirmiştir. İnsan diliyle var olur, onunla yaşar. Dilsiz bir insan ağlayan çocuk gibidir. Bu yüzden bize hangi dil dayatılırsa dayatılsın kendi dilimize sahip çıkalım. Tüm diller bizim için değerlidir, hepsinin korunması gerekiyor.”

ZERAQ: ANNELERİMİZLE İLETİŞİMDE ZORLANIYORUZ!

Kürt Yazar Dilaver Zeraq ise şöyle konuştu: "Bir insanın dili onun ruhudur. Şimdi hepimiz başka dillerde konuşuyoruz, bu mecburiyetle olmuş, zoraki olmuş ama bir şekilde hepimiz ana dilimizi unutmaya başladık. Her yerde söylüyoruz ‘Aman ana dilimiz asimile ediliyor’ diye kaygılarımızı dile getiriyoruz ama kaygılarımız orada kalıyor… Kaygılarımızı hayata geçirirsek dilimizi korumuş oluruz. Bakın, annelerimiz çok iyi Kürtçe konuşuyorlar, biz eğer dilimize sahip çıkmazsak onları fiziken değil ama dil olarak kaybedeceğiz. Öyle bir asimilasyona uğradık ki bugün annelerimizle iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Dünyadaki tüm dil soykırımlarını hep birlikte durduralım.” 

Panelin kapanış konuşmasını yapan Moderatör Saliha Ayata ise, Kürt dilinin 1 saatlik panelle anlatılamayacak kadar önemli olduğunu söyledi. Dünya Ana Dili Günü’nde yapılan etkinlik ve eylemlere de dikkat çeken Ayata, tüm halkı dilini korumaya ve geliştirmeye çağırdı.