Van’da AKP’nin umudu İHH ve İMD

Van’da AKP’nin desteklediği İslamcı Kuruluşlar İHH ve İMD, AKP için seçim çalışması yürütüyor. İnsani yardım adı altında AKP’ye her türlü desteği sunan bu kurumların faaliyetlerini 2 eski Hizbullah hükümlüsü yürütüyor.

Van'da AKP'nin yan kuruluşları olarak faaliyet yürüten İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) ardından son dönemlerde kurulan İnsan ve Medeniyet Vakfı (İMD) organize bir biçimde seçim çalışması yürütüyor. Hükümetten özel bütçe ile hareket eden bu kurumlar AKP'ye destek amacıyla yardım adı altında köyleri dolaşarak, yurttaşlara koyun, kömür ve gıda dağıtımında bulunuyor.

AKP VE DAİŞ'E SINIRSIZ DESTEK!

Düzenledikleri konferanslarda da AKP'ye destek isteyen İHH ve İMD, aynı zamanda kamu kurumlarına da kendi elemanlarını yerleştiriyor. Van'da köyleri gezen bu derneklerin faaliyetlerinde 2 hakim, imam, öğretmen ve sağlık teknisyeni de yer alıyor.

Van'da faaliyet yürüten onlarca derneklerden İHD ve İMD, 2014 yılında Kobanê işgal girişimi sırasında DAİŞ'e her türlü desteği sundu. Bu dernekler AKP hükümetinin onlara sağladığı bütçenin yanı sıra yardım ya da zekat adı altında toplumun bir bölümünden para alarak Kürt karşıtı faaliyetlerini sürdürüyor.

EĞİTİM ADI ALTINDA RADİKAL İSLAMİ ÖRGÜTLERE ELEMAN YETİŞTİRİLİYOR

Kendisine sivil toplum kurulu görünümü veren bu örgütlerden İHH, ayni ve nakdi yardımlar, sıcak yemek dağıtımları, sosyal, kültürel aktiviteler ve sağlık yardımları gibi kampanyalarla AKP hükümetinin Kürdistan’da propagandasını yapmanın yanı sıra DAİŞ, El Nusra gibi terör örgütlerine de eleman topluyor. Özellikle 2015 yılında ‘Gençlerle 40 günde 40 adım’ adı altında başlayan eğitime katılan gençler bir süre sonra uzun sakallı, takkeli halde sokağa çıkarak insanları 'Din yolunda mücadele' etmeye çağırıyor. 2015 yılında başlayan bu eğitimlere şu ana kadar 60 kadın, 40 erkek toplamda 100 kişi katıldı. Eğitimlere katılan gençler ise, özellikle 13-15 yaş grubundan seçiliyor.

İNSAN VE MEDENİYET DERNEĞİ DEVLET KURUMLARINA SIZIYOR

Bu eğitimler Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Vestel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Eğitim veren ve kendilerine eğitmen diyen kişiler ise, yurttaşların bu konudaki tepkilerine ‘Yetimlere sahip çıkıyoruz’ yanıtını veriyor.

İHH Van’da bu faaliyetleri yürütürken son zamanlarda çalışmalarını arttıran başka bir dernek olan İMD düzenlediği konferans ve toplantılarla dikkat çekiyor. Söz konusu konferanslara köylerden minibüslerle insan taşınıyor. İMD’nin en büyük çalışma alanı ise kamu kurumları. Kamu kurumlarına sızmaya çalışan bu yapının son zamanlarda devlet kurumlarına birçok elemanını yerleştirdiği biliniyor.

VAN’DAKİ FAALİYETLERİN BAŞINDA İKİ ESKİ HİZBULLAHÇI BULUNUYOR

Van’da ki tüm faaliyetlerin başında ise Muhammed Fesih Kaya ve Mehmet Güney isimli şahıslar bulunuyor. 1990’lı yıllarda Kürdistan’da gerçekleşen Hizbullah vahşetinin uygulayıcılarından olan ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen bu şahıslar konferanslarda konuşmacı olarak katılıyor.

'ERDOĞAN DÜN GÜLEN CEMAATİ'Nİ BESLEDİ, BUGÜN İHH VE İMD'Yİ BESLİYOR'

AKP hükümetinin vaktiyle Gülen Cemaati'ne sağladığı desteği bugün de İHH ve İMD’ye sağladığını kaydeden HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, "AKP Cemaati nasıl besleyip büyüttüyse şimdi ondan doğan boşluğu Gülen cemaatinden daha radikal gruplarla doldurarak aynı hataya düşüyor. Hep aynı yönetimi deneyenler hep başarısız olurlar. AKP cenahı da yıllarca Gülen Cemaatini besledi. Bütün olanaklar onlara sunuldu, İş-Kur, KOSGEB, Strateji Geliştirme Dernekleri FETÖ'ye aktardı ve bu kişiler Türkiye’nin başına bela oldu. Cumhurbaşkanı ‘kandırıldık’ dedi. 300 insan bunun sonucunda yaşamını yitirdi ve yüz binlerce insan mağdur oldu. Dolayısıyla AKP yine aynı şeyi yapıyor" diye konuştu.

BOTAN: BUNLAR İSLAMİ YARDIM DEĞİL ŞEYTANİ İŞLER ÇEVİRİYOR

Marmara Gemisi meselesine ilişkin Erdoğan'ın 'Bana mı sordunuz' sözlerini hatırlatan Botan, o dönem Erdoğan'ın ortada bıraktığı İHH’yı şimdi sıkışınca yeniden beslemeye başladığını vurgulayarak, "Radikal Dinci militanlar İHH tarafından Suriye’ye götürülüyor. Bunlar İnsani Yardım değil Şeytani işler çeviriyor. İnsan ve Medeniyet Derneği Neo Fetullahçı bir yapı geliştiriliyor. AKP de Fetullah’ın yerine bunları ikame ettiriyor. Neredeyse devletin tüm kurumlarına bu yapının elemanları alınıyor. İnsanlarımızın samimi dini duygularını sömürüyorlar. Bu yapılar yarın silahlanmayacağının garantisi bile yok. Fetullah Gülen bile tanklarla, toplarla sokağa indiğine göre bu radikal yapılar neler yapmaz(!) Hizbullah, Taliban, El Nusra, IŞİD gibi terörist grupların neler yaptıklarını hepimiz gördük. Nasıl kafa kestiklerini, gördü herkes. Anadolu Kaplanları adı altında neler yapıldı" dedi.

'AMAÇLARI İSTİHBARAT BİLGİSİ TOPLAMAK'

Halkı bu yapılara itibar etmemeye ve ilişkilenmeye çağıran Botan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kısacası halkımız bunlara kanmamalıdır. Bunların derdi eğitim falan değil. Yoksul köylülerden mal topluyorlar, para topluyorlar sonra yetime sahip çıkıyoruz diyorlar. Halkın bu oyunlara karnı tok. Bunların amacı sağlık, eğitim değil. Topluma çağrımız bunlara karşı dikkatli olmasıdır. Yoksul halkın sırtından geçiniyorlar ve sonra devletin imkanlarını da kullanıyorlar. Halklarımız bu şekilde mağdur ediliyor.

Ne olduğu belli olmayan bu yapılar sadece sorun olur. Siyasal İslamcılık en büyük zararı İslamiyet’e veriyor. İslamiyet’e kene gibi yapışmışlar. Gittikleri köylerde bunlara itibar edilmesin. Bunlar samimi değil, istihbarat ve misyoner faaliyeti yürütüyorlar. Halkımız bunu çok iyi bilmelidir. Hükümete uyarımız bu yapılar desteğini derhal çekmesi ve gerekli adli soruşturmanın başlatılmasıdır."